ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Σεπτέμβριος 2020
Είναι η κλασσική ερώτηση που κάνει κάποιος μόλις πρωτοξεκινήσει να ψάχνει συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες. Αποφάσισα λοιπόν να τα μαζέψω όλα σε μια δημοσίευση, ώστε να μπορώ να προσθέτω εύκολα κι ό,τι άλλο ανακαλύψουμε! Πριν όμως ξεκινήσω την καταγραφή, πρέπει να αναφέρω πως κάνενα εξειδικευμένο υλικό ΔΕΝ είναι απαραίτητο για να κάνει κάποιος κετογονική διατροφή ή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων – μπορεί να την κάνει πολύ απλά, τρώγοντας μόνο τροφές από την πράσινη λίστα και να έχει υπέροχα αποτελέσματα (μη πω καλύτερα, μιας και συνήθως η απώλεια βάρους αγαπά την απλότητα!)
* Τα links από Amazon Γερμανίας και Αγγλίας είναι affiliate links, που σημαίνει πως αν τελικά αγοράσετε κάτι από ένα από αυτά, η σελίδα θα κερδίσει ένα μικρό ποσοστό προμήθειας από την πώληση, το όποιο όμως δεν επιβαρύνει καθόλου εσάς ή την τελική τιμή του προϊόντος. Δείτε περισσότερα εδώ. Το ίδιο ισχύει και για τα links από Iherb.com
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ | ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ ΚΑΙ “ΣΙΡΟΠΙ” | ΜΠΕΙΚΟΝ | ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΚΑΟ ΣΚΟΝΗ, ΙΝΕΣ ΚΑΚΑΟ KAI ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ | ΒΟΥΤΥΡΟ, GHEE ΚΑΙ ΛΑΡΔΙ | ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ MCT OIL | ΝΑΤΡΙΟ, ΚΑΛΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ) | PSYLLIUM HUSK, FIBER MIX ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΣΑΝ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΠΑΝΙΡ) | ΙΝΕΣ (ΑΛΕΥΡΙ) ΜΠΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗΣ | ΑΛΕΥΡΙ, ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΡΥΔΑΣ | ΑΛΕΥΡΙ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ | ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ KAI TAXINI | ΚΟΜΜΙ ΓΚΟΥΑΡ ΚΑΙ ΞΑΝΘΑΝΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗ | ΦΡΟΥΤΑ | ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ | SHIRATAKI NOODLES ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ | ΑΡΩΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ – ΕΣΑΝΣ | ΔΙΑΦΟΡΑ | ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ | ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ | “ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ” | ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ BIODIET
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Η πιο καλή είναι η δικιά σας. Θα βρείτε συνταγές και οδηγίες εδώ (έχει με ωμά και βρασμένα αυγά, αν δεν θέλετε τα ωμά). Μια καλή λύση αν δεν θέλετε να βάλετε ελαιόλαδο, είναι το λάδι αβοκάντο (έχει πιο ελαφριά γεύση από το ελαιόλαδο, οπότε κάνει για μαγιονέζα, αλλά είναι πιο ακριβό). Μπορείτε να αγοράσετε από εδώ από την Biodiet. Επίσης μπορείτε να βάλετε λαρδί ή λάδι καρύδας ή mct oil, αλλά στο λαρδί μπορεί επίσης να μυρίζει λίγο περίεργα, το λάδι καρύδας παγώνει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να φτιάξετε μικρή ποσότητα για να την φάτε σε 2 – 3 ημέρες και να μην την βάλετε καθόλου ψυγείο στο διάστημα αυτό γιατί θα γίνει στόκος και το mct oil είναι αρκετά ακριβό κι αυτό, όπως το λάδι αβοκάντο.
Αν πάλι βαριέστε να φτιάχνετε μαγιονέζα, πάρτε μια οποιαδήποτε από το σούπερμαρκετ, αρκεί να μην είναι light. Γενικά μη τρώτε κάθε μέρα, δεν έχουν ως βάση καλά λάδια, συνήθως σογιέλαιο ή κραμβέλαιο. Η εικονιζόμενη είναι του My Market και την “συστήνω” γιατί έχει ηλιέλαιο για βάση – δεν είναι το καλύτερο, αλλά δεν είναι και το χειρότερο. Εννοείται πως θα πρέπει να την καταναλώνετε σπάνια!
Αν ζείτε Γερμανία ή σε άλλη χώρα που εξυπηρετεί το Amazon Γερμανίας, μπορείτε να αγοράσετε αυτή. Είναι με λάδι αβοκάντο, χωρίς ζάχαρη και χωρίς κανένα περίεργο συστατικό. Την συσκευασία της την βλέπετε στην εικόνα πάνω.
ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ ΚΑΙ “ΣΙΡΟΠΙ”
Αν θέλετε να πάρετε κάτι από σούπερ μάρκετ, παίρνετε την deligios stevia (προσοχή, όχι αυτή με την φρουκτόζη!) Μας κάνει επίσης η Isostevia από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα ή φαρμακείο. Γενικά παίρνετε όποια έχει στα συστατικά της μόνο γλυκοζίτες στεβιόλης και ερυθριτόλη.
Αν θέλετε κάτι ανάλογο από την Biodiet (συμφέρει αν πάρετε και άλλα ειδικά προϊόντα από εκεί), μπορείτε εδώ να βρειτε μιξ στέβιας και ερυθριτόλης και εδώ σκέτη ερυθριτόλη (είναι η πιο ασφαλής για παιδιά και γενικά). Σκέτη ερυθριτόλη έχει και στο Amazon Γερμανίας εδώ.
Σε άχνη μπορείτε να πάρετε και της Sukrin από εδώ από την Biodiet ή σε στικς από εδώ. Άχνη θα βρείτε και στο Amazon Γερμανίας (κλικ εδώ), αν είστε εντός Ευρώπης.
Κυκλοφορεί επίσης στέβια με ερυθριτόλη από την Linodiet, θα την βρείτε εδώ από την Biodiet.
Δεύτερη επιλογή είναι η καθαρή ερυθριτόλη (χωρίς στέβια δηλαδή), που είναι λιγότερο γλυκιά από τη ζάχαρη (~75%). Επιπλέον απ’ όσο ξέρω είναι ασφαλής για να την κάψετε, αν θέλετε να φτιάξετε κρέμ μπρουλέ, μιαμ μιαμ! Αν θέλετε να την αγοράσετε, μπορείτε από εδώ από την Biodiet. Υπάρχει και της Sukrin αν την προτιμάτε σαν μάρκα, πάλι από την Biodiet. Αν ζείτε Ευρώπη, θα την βρείτε και στο Amazon Γερμανίας – κλικ εδώ.
Αν θέλετε σε υγρή μορφή, έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια για αυτή της now (και είναι φυσική χωρίς πρόσθετα), που μπορείτε να την βρείτε εδώ. Πιο φθηνά στο γερμανικό Amazon, κάνοντας κλικ εδώ. Επίσης έχει μια καταπληκτική η Biodiet με μόνο φυσικά συστατικά, που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Μας κάνει και αυτή από το Iherb (και συμφέρει πολύ, αλλά καλό είναι να πάρετε και άλλα πράγματα μαζί, αλλιώς δεν αξίζουν τα μεταφορικά), ενώ από σούπερ μάρκετ μας κάνει της Canderel αν την βρείτε (δείτε φώτο επάνω στις φωτογραφίες) – η τελευταία δεν ξέρω τι λέει από γεύση, δεν την έχω δοκιμάσει, απλά έχει οκ συστατικά.
Ένα από τα καλύτερα γλυκαντικά είναι η sukrin gold, που μοιάζει με καστανή ζάχαρη. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ από την Biodiet.com.gr σε συσκευασία 250 γρ και 500 γρ. Αν ζείτε στην Ευρώπη, θα την βρείτε και στο Amazon Γερμανίας – κλικ εδώ.
Αν πάλι θέλετε monk fruit, μπορείτε να πάρετε από εδώ από την Biodiet. Το δοκίμασα και ήταν σούπερ!
Σας λείπει το σιρόπι στην κέτο; Αυτό είναι η καλύτερη σας επιλογή! ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΜΑΚΡΟΣ, αλλά πχ λίγο πάνω σε κέτο ψωμί με βούτυρο είναι υπέροχο! Το άλλο που μοιάζει με μέλι, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ, ακόμα και αν φαγωθεί μαζί με λίπος, οποτέ ΔΕΝ επιτρέπεται!
[Αν θέλετε να μάθετε πιο πολλά για την ισομαλτόζη που περιέχει το σιρόπι, κάντε κλικ εδώ. εμφανώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή]
ΜΠΕΙΚΟΝ
Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα το Bio Steak Out, που έχει φυσικό κατάστημα στην Γλυφάδα, αλλά στέλνει παντού στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θα βρείτε μπέικον εδώ, αλλά έχει γενικά εξαιρετικά , βιολογικά κρέατα σε πολύ καλές τιμές! Θα βρείτε το μπέικον εδώ – αν αναφέρετε το youlowcarb, θα έχετε έκπτωση 5% σε ό,τι αγοράσετε! Έχει εξαιρετικό μαύρο χοίρο και μοσχάρι, αλλά όλα του τα κρέατα είναι υπέροχα και αξίζει να τα δοκιμάσετε!
Δεύτερη επιλογή που μπορείτε να βρείτε σε κάποια (λίγα) σούπερ μάρκετ για μπέικον χωρίς ζάχαρη, είναι αυτή του Αλλαντοποιείου Στρεμμένου, αλλά τσιμπάει αρκετά σε τιμή.
Μετά δυστυχώς πέφτουμε σε χάος και η μόνη επιλογή είναι τα συσκευασμένα μπέικον στα σούπερ μάρκετ που όμως έχουν και κάποια νιτρώδη και λίγη ζάχαρη, οπότε καλό είναι να μην τρώγονται συνέχεια. Από οικονομικής απόψεως, συμφέρουν πολύ του Lidl, μάρκα Αγροικία, όταν τα έχει σε προσφορά (βγαίνουν κάπου 5 ευρώ το κιλό). Κατά τα άλλα θα ήταν καλό να πάρετε όποιο έχει τους λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά ούτως ή άλλως έχουν πάντα πολύ λίγους υδατάνθράκες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε απλά και όποιο είναι οικονομικότερο/σας αρέσει πιο πολύ.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΚΑΟ ΣΚΟΝΗ, ΙΝΕΣ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ
Ο έρωτας των περισσότερων. Αναφορικά με το κακάο, κάνει οποιοδήποτε σας αρέσει, αρκεί να μην έχει ζάχαρη. Η μόνη έτοιμη που μας κάνει απόλυτα είναι αυτή εδώ της Sukrin, από την Biodiet.
Όσον αφορά τις σοκολάτες, οι καλύτερες είναι όσες έχουν περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από 80-85% – τέτοιες υπάρχουν μόνο σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα συνήθως, ενώ εκεί μπορείτε να βρείτε και μπάρα με σοκολάτα που είναι 100% κακάο. Το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται για να φτιάξετε δική σας σοκολάτα ή μπορείτε να το βάλετε στον καφέ αντί για λάδι καρύδας/βούτυρο, θα δώσει μια ελαφριά γεύση σοκολάτας που λογικά θα σας ξετρελάνει. Μπορείτε να βρείτε βούτυρο κακάο εδώ από την Biodiet. Στο Amazon Γερμανίας έχει εδώ.
Οι ίνες κακάο χρησιμοποιούνται για παρασκευές σε κέικ ή ως πηκτικό. Θα βρείτε εδώ ίνες κακάο από την Biodiet. Και αν ζείτε εξωτερικό έχει στο Amazon Γερμανίας, αν πατήσετε εδώ.
Μπορείτε να αγοράσετε σοκολάτα μαύρη με 99% κακάο ή με 92% κακάο και με 89% κακάο και τζίντζερ/κουρκουμά.
Άπο Amazon Γερμανίας έχετε πολλές επιλογές για σοκολάτα: καταρχάς υπάρχει σοκολάτα με 100% κακάο (12 τεμάχια των 100 γρ και αυτή η μάρκα είναι πάρα πολύ καλή), με 99% (6 τεμάχια των 80 γρ), με 92%, με 90% (5 τεμάχια των 100 γρ), και με 85% (4 τεμάχια των 100 γρ).
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές άλλες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ενώ στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε πολλές με στέβια, μαλτιτόλη κλπ. Προσέξτε μόνο να μην έχει ζάχαρη (η μαλτοδεξτρίνη πχ είναι μορφή ζάχαρης) και προτιμήστε όποια έχει τους λιγότερους υδατανθράκες. Προφανώς καταναλώστε όσο πιο μικρή ποσότητα μπορείτε γιατί πέρα από το ότι περιέχουν ίσως περίεργα συστατικά, είναι συνήθως αρκετά χαμηλές σε λίπος. Επιπλέον είναι πανάκριβες, εκτός από την μαύρη του Παυλίδης που έχει 70% κακάο, αλλά είναι πολύ οριακή αφού έχει και ζάχαρη, επιλέξτε την μόνο αν δεν έχετε άλλη δυνατότητα ή αν θέλετε να φτιάξετε κάποιο γλυκό για κόσμο που δεν κάνει κέτο. ΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΟΙΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ. Ή πάρτε μία με μεγάλο ποσοστό κακάο από τα βιολογικά ή φτιάξτε δικιά σας! Γενικά αν θέλετε να φάτε σοκολάτα και δεν την θέλετε για ψήσιμο (οπότε συνιστώ ή κακάο ή την 100% zotter που ανέφερα ακριβώς πιο πάνω) το καλύτερο είναι να φτιάξετε δικά σας σοκολατάκια! Είναι πολύ εύκολα και γρήγορα και θα ξέρετε τι ακριβώς τρώτε – για συνταγές κάντε κλικ εδώ.
Κακάο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μάρκα δεν έχει ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε βιολογικό από εδώ από την Biodiet. Το πιο ωραίο γευστικά και το πιο θρεπτικό είναι το Criollo, που θα βρείτε επίσης στην Biodiet κάνοντας κλικ εδώ – ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥ ΕΘΙΣΜΟΣ!
Από Amazon Γερμανίας, αξίζει να πάρετε το κακάο της Valhrona, δεν υπάρχει καλύτερο! Θα το βρείτε εδώ.
ΒΟΥΤΥΡΟ, GHEE ΚΑΙ ΛΑΡΔΙ
Το οικονομικότερο που έχω βρει καλής ποιότητας είναι ένα ιρλανδικό που φέρνει το Lild και λέγεται Milbona. Κατά τα άλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο βούτυρο σας αρέσει, αρκεί να είναι αληθινό ζωικό βούτυρο και όχι μαργαρίνη. Δεν είναι ανάγκη να είναι αγελαδινό, μπορεί να είναι κατσικίσιο, πρόβειο, γίδινο ή ακόμα και βουβαλίσιο, αν αυτό σας αρέσει. Επίσης επιτρέπεται το βούτυρο κλαριφιέ (ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσανεξίας στην λακτόζη) ή το τύπου κερκύρας.
Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν πολύ το kerrygold, που είναι επίσης ιρλανδικό, αλλά στην Ελλάδα δεν πολυπάρχει, κι αν το βρείτε, συνήθως είναι αρκετά τσιμπημένο, οπότε μη προβληματιστείτε και απλά επιλέξτε όποιο σας αρέσει και σας ταιριάζει οικονομικά, αρκεί να τηρούνται όσα αναφέρονται στην παραπάνω παραγράφο. Η δικιά μου αδυναμία είναι το βούτυρο Lurpak που υπάρχει στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και κατ’ εμέ έχει την πιο ωραία γεύση από όλα, ενώ βγαίνει και σε οικονομική συσκευασία των 500 γρ! Να ξέρετε το βούτυρο μπαίνει και κατάψυξη για να μην αγοράζετε συνέχεια.
Ghee θα βρείτε εδώ από την Biodiet. Είναι στην ουσία το βούτυρο κλαριφιέ και έχει απίστευτα νόστιμη γεύση! Είναι ένα βούτυρο ανάλατο με ελαφρύ κίτρινο χρώμα που παρασκευάζεται από πολύ αργό βρασμό αγελαδινού βουτύρου. Με αυτό τον τρόπο του αφαιρείται το νερό και όλα τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες του γάλακτος. Χρησιμοποιείται και για μαγείρεμα, αφού είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι ιδανικό για τηγάνισμα (γιατί δεν καίγεται εύκολα). Αν είστε Ευρώπη, μπορείτε να βρείτε και στο Amazon Γερμανίας, κάνοντας κλικ εδώ. Αν πάλι θέλετε να το φτιάξετε, θα βρείτε συνταγή με φωτογραφίες σε κάθε βήμα, κάνοντας κλικ εδώ.
Τέλος λάρδι μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας – φτιάχνεται πανεύκολα, οδηγίες εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το λάδι καρύδας και γιατί πρέπει να το καταναλώνετε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η πιο οικονομική λύση από super market είναι στον Σκλαβενίτη και το My Market και είναι άοσμο και άγευστο (βλέπε δεύτερη φώτο από πάνω για συσκευασία).
Από ίντερνετ έχετε δύο επιλογές, μπορείτε να αγοράσετε είτε βιολογικό ανεπεξέργαστο που θα έχει μυρωδιά και γεύση και μπορείτε να το αγοράσετε εδώ από την Biodiet (κάνει τέλεια για γλυκά!), είτε να πάρετε επεξεργασμένο που θα είναι άγευστο και άοσμο (κάνει τέλεια για μαγείρεμα) που εδώ σε συσκευασία των δυόμισι λίτρων (προφανώς η συσκευασία των δυόμισι λίτρων συμφέρει περισσότερο, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι διαθέσιμη). Η συσκευασία των 2μισι λίτρων υπάρχει και στο Amazon Γερμανίας και μάλιστα βιολογικό (κλικ), για όσους ζουν Γερμανία ή Ευρώπη γενικά.
MCT σημαίνει Medium Chain Triglycerides που σημαίνει τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας. Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (ΤΜΑ) περιέχουν 6 έως 12 άτομα άνθρακα, και είναι λίπη που βρίσκονται στη φύση, στο έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο. Η χρήση των τριγλυκεριδίων μεσαίας αλυσίδας, ενισχύει τη μείωση των υδατανθράκων και την αύξηση του λίπους που προέρχεται από μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια, βασισμένη στο γεγονός, ότι τα μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια είναι μία συμπυκνωμένη και εύκολα απορροφήσιμη πηγή ενέργειας. Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας είναι περισσότερο εύπεπτα από άλλους τύπους λιπών, καθώς απαιτούν χαμηλότερες ποσότητες ενζύμων και χολικών οξέων για την εντερική απορρόφηση. Ακόμη, το MCT Oil προάγει την εντερική υγεία με την απαλλαγή του σώματος από τους ενοχλητικούς μικροοργανισμούς που προκαλούν χρόνια φλεγμονή (Σημείωση: Τόσο εγώ, όσο και άλλοι που κάνουν κέτο καιρό, θεωρούν πως το λάδι καρύδας είναι καλύτερο. Αξίζει να το πάρετε, κυρίως αν πίνετε κρύα ροφήματα γιατί παραμένει υγρό σε όλες τις θερμοκρασίες και για να φτιάξετε μαγιονέζα. Δείτε συνταγή πιο πάνω).
Μπορείτε να πάρετε αυτό από την Biodiet εδω (που είναι και πολύ οικονομικό). Επίσης υπάρχει σε σκόνη εδώ (βολεύει για τον καφέ και μεταφέρεται εύκολα!)
Από Amazon Γερμανιας, αξίζει να πάρετε αυτό.
ΝΑΤΡΙΟ, ΚΑΛΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ)
Οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητική. Αυτό σημαίνει πως με την αποβολή του νερού αποβάλλονται και οι ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει να αποκαταστήσετε. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι το νάτριο και το μαγνήσιο. Κάποιοι πολύ λίγοι ΙΣΩΣ χρειαστούν και κάλιο, αλλά ως στιγμής δεν ξέρω κανέναν να το έχει χρειαστεί γιατί υπάρχει σε σχετική αφθονία στο αβοκάντο και άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά σ’ αυτού του είδους την διατροφή. Οπότε οι πιθανότητες είναι πως ΔΕΝ το χρειάζεστε. Αν το χρειαστείτε, δυστυχώς τα συμπληρώματα που πουλάνε στα φαρμακεία είναι πολύ χαμηλά σε περιεκτικότητα, οπότε δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο – το μόνο συμπλήρωμα με σημαντική δόση καλίου σε απορροφήσιμη μορφή το έχω βρει μόνο από Amazon Γερμανίας (Οι 3 κάψουλες δίνουν 900 mg), αλλά ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΩΤΑ και γενικά μην υπερβάλλετε με το κάλιο γιατί μπορεί να αποκτήσετε καρδιακά θέματα, ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιείτε το λεγόμενο “αλάτι για υπερτασικούς” που είναι βασικά χλωριούχο κάλιο (απλά το κιτρικό είναι καλύτερη μορφή) και μπορείτε να το βρείτε εδώ από την Biodiet, 1 κ.γ. την ημέρα στο φαγητό ή στο νερό σας, θα κάνει την δουλειά! Ή πάτε σε κάποιο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα και αγοράζετε όποια μάρκα έχει. Αν είστε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μπορείτε να το βρείτε και εδώ από το Amazon Γερμανίας.
Επειδή, όπως ήδη ειπώθηκε, οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητική, η πρόσληψη νατριου, καλίου και μαγνησίου ΔΕΝ είναι προαιρετική (είναι οι τρεις βασικοί ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν όλους τους υπόλοιπους). Για νάτριο θα χρειαστείτε θαλασσινό αλάτι καλής ποιότητας (προτάσεις σκευασμάτων εδώ, εδώ και εδώ από την Biodiet, αλλά θα βρείτε αλάτι καλής ποιότητας και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα) και για μαγνήσιο κάψουλες μαγνησίου (στο φαρμακείο ή μέσω ίντερνετ). Οι πιο πολλοί παίρνουν κιτρικό μαγνήσιο (citrate) που έχει και καθαρτικές ιδιότητες, αλλά αν δεν έχετε θέμα με τις κενώσεις σας ή παθαίνετε εύκολα διάρροιες, μπορείτε να παίρνετε μορφή chelated ή malate (χηλικό).
Χρειαζεστε 5 – 8 γρ θαλασσινού αλατιού, 3 – 5 γρ αλατιού για υπερτασικούς και 400 mg μαγνησιο την ημέρα. Αυτες είναι οι μίνιμουμ δόσεις, ενδέχεται να χρειάζεστε περισσότερο – αν νιώθετε πολύ ατονία, ζαλάδες, κούραση ή παθαίνετε ελαφρες ταχυκαρδίες ή κράμπες, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ανεβάσετε τις δόσεις.
Η πιο οικονομική τιμή που έχω βρει για μαγνήσιο (αλλά πρέπει να μην επείγεστε, γιατί η παράδοση κάνει κάποιες ημέρες) είναι μέσω Amazon Γερμανίας: κλικ. Αν θέλετε από Ελλάδα, συστήνεται αυτό της NOW Foods. Αν έχετε τάση για διάρροια ή απλά θέλετε κάτι πιο βιοδιαθέσιμο από το κιτρικό μαγνήσιο, μπορείτε να δοκιμάσετε το χηλικό. Για σκεύασμα από Άμαζον Γερμανίας, κάντε κλικ εδώ (1 ταμπλέτα την ημέρα).
Από τις καλύτερες μάρκες μαγνησίου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα είναι αυτή εδώ από το IHerb! (είναι για 2 μήνες, απλά μη ξεχάσετε πως έχει όριο παραγγελίας τα 130 ευρώ).
PSYLLIUM HUSK, FIBER MIX 1 ΚΑΙ 2 ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΣΑΝ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΠΑΝΙΡ)
Αν θέλετε να τρώτε ψωμί στην κέτο, η καλύτερη σας επιλογή είναι μία από τις συνταγές ψωμιού του μπλογκ. Τα περισσότερα γίνονται με απλά υλικά, αλλά κάποιες συνταγές απαιτούν είτε ένα είδος φυτικής ίνας που ονομάζεται psyllim husk είτε ένα αλεύρι φυτικών ινών που λέγεται mix 1. Ψύλλιουμ θα βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και εδώ από την Biodiet. Επίσης η Biodiet έχει χύμα, πολύ οικονομικό ψύλλιο, που μπορείτε να το βρείτε εδώ. Τέλος υπάρχει στο Amazon Γερμανίας για όσους ζουν εξωτερικό, θα το βρειτε εδώ.
Το fiber mix 1 ή απλά mix 1 χρησιμοποιείται σε διάφορες αρτοπαρασκευές καθώς επίσης και στην συνταγή για την μπεσαμέλ που έχουμε, η οποία είναι ίδια με την κανονική! Μπορείτε να το βρείτε εδώ από την Biodiet.
To mix 2 μοιάζει με σιμιγδάλι και χρησιμοποιείται και αυτό τόσο σε αρτοπαρασκευές, όσο και σε κρεμώδεις παρασκευές. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.
Υπάρχει και ένα άλλο προϊόν, παρόμοιας φιλοσοφίας (αποτελείται δηλαδή από φυτικές ίνες) που κάνει για πανάρισμα και λέγεται πανίρ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κέικ, αντί για αλεύρι. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.
ΑΛΕΥΡΙ (ΙΝΕΣ) ΜΠΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗΣ
Και τα δύο είναι είδη φυτικής ίνας χωρίς καθόλου υδατανθράκες που δουλεύονται πολύ καλά σε αρτοπαρασκευές, αντί για το κλασσικό αλεύρι. Θα βρείτε τις ίνες μπαμπού στην Biodiet, κάνοντας κλικ εδώ και ίνες βρώμης εδώ. Για όσους είναι εξωτερικό, υπάρχει και στο Amazon Γερμανίας. Καθώς και ίνες βρώμης εδώ.
ΑΛΕΥΡΙ, ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΡΥΔΑΣ
Το αλεύρι αμυγδάλου μαζί με το αλεύρι καρύδας είναι τα πιο συνηθισμένα αλεύρια που χρησιμοποιούνται στην διατροφή χαμηλών υδατανθράκων. Το αλεύρι καρύδας είναι σε γενικές γραμμές φθηνό, το αλεύρι αμυγδάλου είναι ακριβότερο.
Για το αλεύρι αμυγδάλου το πιο απλό και εύκολο (και οικονομικό) είναι να χτυπήσετε την ποσότητα από αμύγδαλα που θέλετε σε ένα μούλτι (ή ακόμα καλύτερα σε μύλο για καφέ) μέχρι να γίνουν πούδρα – με προσοχή γιατί αν τα παραχτυπήσετε θα γίνουν βούτυρο! Αν πάλι βαριέστε, μπορείτε να το αγοράσετε εδώ ή εδώ σε πιο οικονομική τιμή από την Biodiet.
Κρέμα καρύδας (χρησιμοποιείται αντί για κρέμα γάλακτος) μπορείτε να βρείτε εδώ από την Biodiet και βούτυρο καρύδας εδώ.
Αλεύρι καρύδας μπορείτε να αγοράσετε απλό από εδώ από την Biodiet, και αν θέλετε μάρκας Sukrin, κάνετε κλικ εδώ. Αυτό της Sukrin είναι σχετικά άπαχο, οπότε έχει άλλη υφή από το κανονικό, οπότε αν μια συνταγή λέει αλεύρι καρύδας Sukrin, να ξέρετε θα θέλει άλλη ποσότητα από το κανονικό και τούμπαλιν, δεν γίνεται εύκολη αντικατάσταση.
Αντί για γάλα, μπορείτε να καταναλώσετε γάλα αμυγδάλου, αγοράζοντάς το από εδώ από την Biodiet. Η καλύτερη ποιοτικά μάρκα από γάλα αμυγδάλου είναι της Isola Bio και θα τo βρείτε εδώ από την Biodiet. Βούτυρο αμυγδάλου θα βρείτε εδώ, αλλά καλύτερα να μη το αγοράσετε γιατί είναι σούπερ εθιστικό, χαχαχα!
ΑΛΕΥΡΙ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ
Παρότι λιναρόσπορο και σουσάμι μπορείτε να αγοράσετε και ολόκληρο (δείτε αμέσως πιο κάτω) και να τα αλέσετε, υπάρχει μια μεγάλη ευκολία στο να αγοράσετε έτοιμο αλεύρι λιναρόσπορου. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet και είναι χαμηλών λιπαρών, οπότε αν αλέσετε εσείς λιναρόσπορο δεν θα είναι το ίδιο. Αυτό ισχύει και για το σουσάμι – έτοιμο αλεύρι σουσαμιού θα βρείτε εδώ. από την Biodiet Αν ζείτε εξωτερικό και σας βολεύει το Amazon Γερμανίας ή θέλετε κάτι πιο οικονομικό, μπορείτε να πάρετε αυτό.
ΚΟΜΜΙ ΓΚΟΥΑΡ ΚΑΙ ΚΟΜΜΙ ΞΑΝΘΑΝΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗ
To κόμμι χρησιμοποιείται γιατί βοηθά στην υφή και πήζει. Δεν έχουν κάποια ιδιατερη διαφορά μεταξύ τους, πάρτε όποιο σας αρέσει. Κόμμι γκουάρ θα βρείτε εδώ και κόμμι ξανθάνης εδώ – και τα δύο από την Biodiet.
Η Γλυκομαννάνη (Glucomannan) επίσης γνωστή ως ρίζα Κόντζακ (Konjac) είναι μια υδατοδιάλυτη διαιτητική ίνα που μπορεί να απορροφήσει διακόσες φορές το βάρος της και λειτουργεί σαν τζελ όταν συνδυαστεί με υγρά. Χρησιμοποιείται ως πηκτικό κυρίως, αλλά μπορεί να βοηθήσει και την δυσκοιλιότητα και να μειώσει την χοληστερίνη. Θα την βρείτε εδώ από την Biodiet και σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ KAI TAXINI
Γενικά επιτρέπονται όλοι οι ξηροί καρποί στην διατροφή χαμηλών υδατανθράκων εκτός από τα φιστίκια Αιγίνης που τσιμπάνε σε υδατάνθρακες και τα αράπικα φιστίκια που είναι όσπρια. Τα ιδανικά μας είναι τα μακαντάμια και τα πεκάν γιατί έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος. Θα τα βρείτε στο Lidl και στην Biodiet: κλικ για μακαντάμια, κλικ για πεκάν. Είναι λίγο ακριβοί, αλλά έχετε στο νου σας πως η μερίδα είναι μόνο 30 γρ, οπότε θα σας κρατήσουν αρκετά! Αν θέλετε να δείτε όλους τους ξηρούς καρπούς που έχει η Biodiet, κλικ. Θα βρείτε εδώ φουντούκια, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο.
Επίσης επιτρέπονται οι σπόροι, παρότι θέλουν προσοχή γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν αρκετούς υδατάνθρακες. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλους τους σπόρους στην Biodiet . Ο πιο συνηθισμένος σπόρος που χρησιμοποιούμε σε αρτοπαρασκευές είναι ο λιναρόσπορος, χρυσός και καφέ – καλύτερα να πάρετε άσπαστο και να τον σπάσετε εσείς, ο έτοιμος σπασμένος μπορεί να οξειδωθεί εύκολα και να πικρίσει. Μπορείτε επίσγς να βρείτε αλεύρι ξανθού λιναρόσπορου που βολεύει πολύ. Επίσης χρησιμοποιούμε αρκετό σουσάμι. Εδώ θα βρείτε chia seeds,
Για ταχίνι κάνετε κλικ εδώ για τα 370 γρ και εδώ για τα 720 γρ για να αγοράσετε από την Biodiet.
Επίσης υπάρχει φουντουκοβούτυρο έτοιμο στην Biodiet, που μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το κάνετε μερέντα.
ΦΡΟΥΤΑ
Στην κετογονική διατροφή επιτρέπονται μόνο τα μούρα και οι φράουλες. Αν κάνετε απλά διατροφή χαμηλών υδατανθράκων έχετε μια λίγο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων – δείτε την πορτοκαλί λίστα για περισσότερες πληροφορίες. Μούρα σπάνια υπάρχουν φρέσκα, κι όταν τα βρείτε θα είναι πανάκριβα. Οπότε η καλύτερη σας επιλογή είναι τα κατεψυγμένα και τα πιο οικονομικά κατεψυγμένα θα τα βρείτε είτε στο Lidl, αλλά υπάρχουν και σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Ο Βασιλόπουλος και ο Μπαλάσκας έχουν συνήθως κρεμ φρες σε ένα κεσεδάκι που είναι κόκκινο – λευκό – η φωτογραφία του είναι ακριβώς αποπάνω! Μας έχουν πει επίσης πως κρεμ φρες υπάρχει και σε βουλγάρικα και ρώσικα παντοπωλεία – αν έχετε κάποιο κοντά σας, αξίζει να κάνετε μια δοκιμή, θα είναι και πιο οικονομική σίγουρα η τιμή.
Το άλλο θέμα είναι η κρέμα γάλακτος. Δυστυχώς στην Ελλάδα όλες έχουν καραγεννάνη, που θεωρείται καρκινογόνα, εκτός από πολύ συγκεκριμένες μάρκες όπως αυτή του Στάμου και στην Θεσσαλονίκη, αυτή του γαλακτοπωλείου Γερακάρη.
Αν τελικά δεν μπορέσετε να βρείτε άκρη, πάρτε μια οποιαδήποτε ΖΩΙΚΗ (όχι φυτική) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ή φτιάξτε δικιά σας – συνταγή εδώ.
SHIRATAKI NOODLES ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ
Είναι η πιο γρήγορη αντικατάσταση για “μακαρόνια” που μπορείτε να βρείτε. Βγαίνει σε διάφορες μορφές (ρύζι/σπαγγέτι/νουντλς κλπ). Μια καλή μάρκα είναι η Better Than και την βρίσκω σε φαρμακεία και βιολογικά. Μπορείτε να την αγοράσετε από εδώ από την Biodiet: Noodles, ρύζι, spaghetti.
Η αγαπημένη μου μάρκα όμως είναι η Magic Diet Pasta, έχουν μέσα και ίνες βρώμης και έτσι είναι η μάρκα με την καλύτερη υφή και είναι και η μόνη μάρκα που έχει και πέννες που κάνουν και για “παστίτσιο”. Θα τα βρείτε από την Biodiet εδώ: noodles, ρύζι, σπαγγέτι και πέννες.
Αν κάνετε απλά διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι αυστηρή κέτο, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα Better Than με άμυλο ταπιόκας – έχουν λίγες παραπάνω θερμίδες, αλλά κατά την άποψή μου δεν θυμίζουν καθόλου λαστιχάκια και είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε κανονικά μακαρόνια ή ρύζι. Μπορείτε να τα αγοράσετε από εδώ από την Biodiet: Noodles, ρύζι, σπαγγέτι.
Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά μας κάνουν επίσης του DUKAN, παρότι είναι τσιμπημένα σε τιμή. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ, ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!! Μπορείτε να τα αγοράσετε από την Biodiet, κάνοντας κλικ παρακάτω: ρύζι, ταλιατέλες με σπανάκι.
Αν σας άρεσαν τα μακαρόνια ολικής άλεσης, τότε θα λατρέψετε την νέα πάστα ξανθού λιναρόσπορου που μας έφερε η αγαπημένη μας Biodiet. Kάθε κουτί βγάζει 4 πολύ χορταστικές μερίδες κι ας μη σας γεμίζει το μάτι όταν το δείτε! Μπορείτε να τις πάρετε από εδώ: βίδες. Τα δοκίμασα και τα συστήνω ανεπιφύλακτα!
ΔΙΑΦΟΡΑ
Coconut aminos
Χρησιμοποιούνται αντί για soya sauce. Για την ώρα δεν υπάρχουν Ελλάδα, μπορείτε όμως να τα βρείτε στο Amazon Γερμανίας κάνοντας κλικ εδώ – είναι λίγο ακριβά μεν, αλλά κρατάνε πολύ καιρό δε! Πιο φθηνά μπορείτε να τα βρείτε στο Iherb κάνοντας κλικ εδώ.
Προϊόντα ντομάτας
Η κέτσαπ γενικά επιτρέπεται σε μικρή ποσότητα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποιες επιλογές με στέβια ή μπορείτε να φτιάξετε δική σας με την συνταγή από εδώ (που είναι και η καλύτερη λύση). Μπορείτε να πάρετε κάποια με στέβια από το σούπερ μάρκετ επίσης, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ιδανική.
Επίσης μπορείτε να αγοράσετε χυμό ντομάτας χωρίς περίεργα συστατικά από την Biodiet.
Ασπράδι αυγού σε σκόνη
Το ασπράδι αυγού κανονικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή γιατί έχει πολύ πρωτεΐνη. Το χρησιμοποιούμε όμως σε διάφορες συνταγές κυρίως για πίτες και ψωμιά γιατί συντηρείται πιο εύκολα από το φρέσκο και επίσης δεν μυρίζει όπως το ολόκληρο αυγό. Μπορείτε να αγοράσετε από την Biodiet ασπράδι αυγού σε σκόνη, κάνοντας κλικ εδώ.
Κόμμι γκουαρ
Το χρησιμοποιούμε σε κάποιες συνταγές ως πηκτικό. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.
Μπέικιν πάουντερ χωρίς άμυλο
Είναι λίγο καλύτερο από το κανονικό, γιατί δεν περιέχει καθόλου άμυλο. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.
Ζελατίνη και άγαρ
Θέλει προσοχή γιατί έχει και αυτό πολλή πρωτεΐνη, αλλά χρησιμοποιείται συχνά σε συνταγές σε μικρή ποσότητα. Θα την βρείτε εδώ σε σκόνη και εδώ σε φύλλα από την Biodiet. Αν είστε φυτοφάγος, δοκιμάστε άγαρ – θα το βρείτε εδώ.
Μαγιά ξερή
Μπαίνει μόνο για το άρωμα και δεν φουσκώνει ή έχει κάποια επίδραση, αφού δεν μπαίνει ζάχαρη. Θα την βρείτε εδώ από την Biodiet.
Διάφορα άλλα
Μανιτάρια κομμένα σε βάζο. Σόδα χωρίς αλουμίνιο. Κύβοι μαγειρικής. Προϊόντα ελιάς. Μπαχαρικά (εκτός από τα έτοιμα μείγματα, αυτά αποφύγετέ τα!), μηλόξυδο (είναι το αγαπημένο μου, δεν λείπει ποτέ από την σαλάτα μας!)
ΑΡΩΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ – ΕΣΑΝΣ
Μπορείτε να δείτε όλα τα αρώματα της Biodiet εδώ. Γενικά δεν τα χρησιμοποιούμε συχνά στην διατροφή μας γιατί δεν χρειάζεται (γιατί να βάλεις άρωμα βούτυρο, όταν μπορείς να βάλεις κανονικό βούτυρο;). Μας χρησιμεύει όμως η βανίλια και το μέλι και γενικά αν κάποια μυρωδιά από όσες έχουν στην Biodiet σας αρέσει πολύ, μπορείτε να την αγοράσετε γιατί είναι γενικά πολύ καλής ποιότητας. Πχ εγώ έχω αγοράσει άρωμα μπανάνα και βάζω σε κρέμες καμιά φορά.
ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ
Υπάρχει η Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος 97% Mirabol Volchem 500γρ και η πρωτεΐνη γάλακτος 85%, και οι δυο με χαμηλούς υδατάνθρακες και λιπαρά (θα πρέπει να προσθέσετε εσείς λιπαρά αν την καταναλώσετε) από την Biodiet (δεν συνίσταται για κέτο).
ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ
Γενικά τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά του εμπορίου ΔΕΝ επιτρέπονται στην διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, όχι τόσο γιατί θα σας δημιουργήσουν θέμα στην κέτωση (αν την επιδιώκετε), όσο γιατί είναι γεμάτα τεχνητά γλυκαντικά και άλλα τεχνητά αρώματα και χρώματα, που είναι γνωστό πως επηρεάζουν πολύ αρνητικά τις ορμόνες και έτσι είναι καλό να αποφεύγονται. Είναι προτιμότερο λοιπόν να καταναλώνετε σκέτο ανθρακούχο νερό ή σόδα με πάγο ή/και λεμόνι ή σκέτα. Όμως η Biodiet έχει φέρει μια μάρκα που λέγεται Virtue και τα οποία επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση. Θα τα βρείτε εδώ σε γεύση λεμόνι και γεύση μούρων (η γεύση λεμόνι θυμίζει Sprite!)
“ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ”
Προφανώς και τα έτοιμα δημητριακά γενικά δεν μας κάνουν. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε δικά σας (συνταγή εδώ), μπορείτε να αγοράσετε αυτή την γκρανόλα από την Biodiet.
Αν είστε Αγγλία ή εξωτερικό, μας κάνουν και αυτά από Amazon Αγγλίας!, τα οποία τα έχω αγοράσει και είναι εξαιρετικά!
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ BIODIET
Στο site https://www.biodiet.com.gr/ αν χρησιμοποιήσετε τον κωδικό ketolife στο ταμείο θα πάρετε έκπτωση 5% σε ΟΛΑ τα προϊόντα, αν αγοράσετε προϊόντα αξίας τουλάχιστον 150 ευρώ! Η BIODIET στέλνει σε όλο τον κόσμο προϊόντα!
* Τα links από Amazon Γερμανίας και Αγγλίας είναι affiliate links, που σημαίνει πως αν τελικά αγοράσετε κάτι από ένα από αυτά, η σελίδα θα κερδίσει ένα μικρό ποσοστό προμήθειας από την πώληση, το όποιο όμως δεν επιβαρύνει καθόλου εσάς ή την τελική τιμή του προϊόντος. Δείτε περισσότερα εδώ.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ιστολόγιο ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ιστολόγιο ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ