Την συνταγή αυτή την βρήκα εδώ κι αφού είχε καλές κριτικές, είπα να την δοκιμάσω. Είχα αλεύρι αμυγδάλου Sukrin που μου είχε μείνει και αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω. Η ζύμη όμως μετά μου φάνηκε λίγο “ξερή” και έτσι έβαλα την μισή για ψήσιμο και αποφάσισα να κρατήσω την άλλη μισή να την κάνω μπισκότα.

Αποτέλεσμα; Αν θέλετε μπισκότα, κάνει τα πιο τραγανιστά μπισκότα έβερ. Αν όμως θέλετε κέικ, μάλλον καλύτερα να βάλετε απλό αλεύρι αμυγδάλου, νομίζω θα βγει πιο αφράτο – αν και είναι πολύ ωραίο και έτσι! Τα υλικά παρακάτω έβγαλαν ζύμη την οποία, όπως ανέφερα, την μισή την χρησιμοποίησα για μπισκότα και την άλλη μισή για κέικ, εσείς κάντε ό,τι θέλετε. Η μισή ζύμη πάντως έβγαλε 18 μπισκότα.

Για να είναι εντελώς ξεκάθαρο, αν θέλετε να κάνετε μπισκότα, πρέπει να βάλετε αλεύρι αμυγδάλου Sukrin, αν θέλετε κέικ, βάζετε απλό! Αν βάλετε απλό και απλώσετε την ζύμη στο ταψί, θα γίνουν σαν νόστιμο παντεσπάνι, τραγανό απέξω και μαλακό μέσα, που κάνει και για τούρτα! Oι φωτογραφίες από τα παντεσπανάκια είναι από την Φένια Παπαχρήστου, η οποία μας τις παραχώρισε και την ευχαριστώ!

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά (για 36 μπισκότα ή 12 μερίδες κέικ ή 18 μικρά παντεσπανάκια)

230 γρ βούτυρολάδι καρύδας)

230 γρ γλυκαντικό 1:1 (έβαλα ερυθριτόλη)

5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ αλεύρι αμυγδάλου Sukrin αν θέλετε να κάνετε μπισκότααπλό αλεύρι αμυγδάλου ή αλεσμένα αμύγδαλα, αν θέλετε να κάνετε κέικ/παντεσπάνι-άκια)

3 γρ μπέικιν πάουντερ (1 κ.γ., έβαλα αυτό)

7 γρ κανέλα (1 κ.σ., προαιρετικά, έβαλα αυτή)

Άρωμα βανίλια (έβαλα αυτό)

Άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι (ή λίγο ξύσμα, έβαλα αυτό)

Εκτέλεση

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί.

Λιώνετε το βούτυρο και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το γλυκαντικό και χτυπάτε με το μίξερ για μερικά λεπτά να αφρατέψει κάπως. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας ξανά ενδιάμεσα. Στο τέλος βάζετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.

Βάζετε σε μεταλλική φόρμα που έχετε λαδώσει ή πλάθετε σε μπισκότα με βρεγμένα χέρια ή απλά απλώνετε την ζύμη πάνω σε μεταλλικό ταψί με λαδόκολλα (ανάλογα τι θέλετε και τι αλεύρι αμυγδάλου έχετε χρησιμοποιήσει).

Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 με 50 λεπτά για κέικ και 10 με 15 λεπτά για τα μπισκότα. Από το κέικ το μαχαίρι θα βγαίνει υγρό αλλά καθαρό σχετικά. Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν κόψετε/καταναλώσετε. Τα μπισκότα είναι πολύ τραγανά και απολαυστικά ενώ τα παντεσπανάκια είναι τραγανά και μαλακά μέσα!

Διατροφικές πληροφορίες:

Κάθε μπισκότο από τα 36 έχει 62 θερμίδες με 0.4 γρ συνολικών υδατανθράκων (και ..1.2 γρ φυτικών ινών, λόγω του αλευριού Sukrin -0%), 2.3 γρ πρωτεΐνης (13%) και 5.7 γρ λίπους (87%).

Κάθε μερίδα κέικ έχει 186 θερμίδες με 1.2 γρ συνολικών υδατανθράκων (και ..3.6 γρ φυτικών ινών, λόγω του αλευριού Sukrin -0%), 6.8 γρ πρωτεΐνης (13%) και 17.2 γρ λίπους (87%).

Cover Photo by Diliara Garifullina on Unsplash

Αν σου άρεσε αυτή η συνταγή, πήγαινε στην αρχική σελίδα και βάλε το mail σου εκεί που λέει “Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση“, για να μη χάσεις καμία νέα συνταγή! Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις και στο instagram, κάνοντας κλικ εδώ, ή στο facebook, κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείς να βρεις όλες τις συνταγές του blog εδώ.

Προηγούμενο άρθροVegan Σουφλέ Σοκολάτας
Επόμενο άρθροΚέικ ταψιού
Debug: Newspaper

Απάντηση