Συνταγή από την αγαπημένη μου Κλαίρη! Να ξέρετε είναι πιο νόστιμα την επόμενη ημέρα, όπως και τα κανονικά γεμιστά! Αν σας αρέσαν τα κλασσικά γεμιστά, δοκιμάστε τα και δεν θα απογοητευτείτε! Μάλιστα εγώ τα προτιμώ από τα κανονικά, γιατί είναι πολύ δύσκολο να πετύχει το ρύζι στα κανονικά και να μην είναι ή παραβρασμένο ή άβραστο και να σου κολλάει στο δόντι. Ενώ με το κουνούπιδι, είναι απλά τέλειο και τα μυρωδικά εξαφανίζουν την όποια γεύση του!

Υλικά

5 ντομάτες (περίπου 1200 γρ)

3 πιπεριές (ό,τι χρώμα θέλετε, συνολικά περίπου 250 γρ)

1 μελιτζάνα φλάσκα (περίπου 400 γρ)

700 γρ κιμά (μοσχάρι ή χοιρινό ή άλλο κρέας ό,τι θέλετε)

1 ματσάκι δυόσμο (ή αποξηραμένο δυόσμο μπόλικο)

1 ματσάκι μαϊντανό (ή αποξηραμένο μαϊντανό μπόλικο)

1 κρεμμύδι ξερό (περίπου 100 γρ)

1 κεφαλάκι κουνουπίδι τριμμένο σε ρύζι (περίπου 250 γρ)

100 γρ λάδι καρύδαςβούτυρο ή λαρδί)

100 γρ φέτα τριμμένη (προαιρετικά)

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί.

Πλένετε το κουνουπίδι, το σκουπίζετε ελαφρά, το κόβετε σε μπουκετάκια και το βάζετε λίγο λίγο στο μούλτι ή σε πολυκόπτη και το κάνετε “ρύζι”. Βάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε στην άκρη.

Αδειάζετε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες και τα βάζετε στο μούλτι μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι για να λιώσουν. Καθαρίζετε και τις πιπεριές και φτιάχνετε “καπάκια”.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το λίπος και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε επίσης μέχρι να γίνει όλος καφέ. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε και τον μαϊντανό και τον δυόσμο, αφού πρώτα τα ψιλοκόψετε (αν δεν βάλετε αποξηραμένα). Αν θέλετε σβήνετε και με λίγο κρασί. Αφήνετε να βράσει για δέκα, δεκαπέντε λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί καλά. Βάζετε την πολτοποιημένη ντομάτα με την μελιτζάνα (εκτός από 3 – 4 κ.σ.) και αφήνετε άλλα δέκα λεπτά να βράσει.

Σβήνετε την φωτιά και προσθέτετε την τριμμένη φέτα (αν την χρησιμοποιήσετε) και το “ρύζι” κουνουπιδιού. Γεμίζετε τα λαχανικά ένα ένα με το μείγμα και τα απλώνετε σε ένα ταψί. Ρίχνετε αποπάνω την ντομάτα που έχει μείνει.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 40 λεπτά, αφού πρώτα σκεπάσετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 40 λεπτά.

Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα καταναλώσετε και ιδανικά τα καταναλώνετε την επόμενη κρύα ή ξαναζεσταμένα, ώστε να έχουν δέσει καλύτερα τα υλικά. Ρίχνετε στο πιάτο σας λίγο ελαιόλαδο για να φτιάξετε τα μάκρος και να τα κάνετε και πιο λαχταριστά!

Διατροφικές πληροφορίες:

Στα 100 γρ τα γεμιστά έχουν περίπου 105 θερμίδες με 3.3 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 1.3 γρ φυτικών ινών, άρα 2 γρ καθαρών υδατανθράκων – 8%), 4.4 γρ πρωτεΐνης (17%) και 8.7 γρ λίπους (75%).

Προηγούμενο άρθροΑτομικά mocha cheesecakes
Επόμενο άρθροΤροφές που συνδέονται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
Debug: Newspaper

Απάντηση