Ακριβώς όπως δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την πρόληψη της γνωστικής παρακμής, δεν υπάρχει και κανένα παντοδύναμο τρόφιμο για τον εγκέφαλό σας που να μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρα έναν αιχμηρό εγκέφαλο καθώς μεγαλώνετε. Οι διατροφολόγοι υπογραμμίζουν ότι η πιο σημαντική στρατηγική είναι να ακολουθήσετε ένα υγιεινό σχήμα διατροφής (παραλείφθηκε τμήμα του κειμένου ως αναληθές).

Τούτου λεχθέντος, ορισμένα τρόφιμα σε αυτό το γενικό σχήμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υγιή συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Η ενσωμάτωση πολλών από αυτά τα τρόφιμα σε μια υγιεινή διατροφή σε τακτική βάση μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σας, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε καλύτερη νοητική λειτουργία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι οι ίδιες που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας και συμπεριλαμβάνουν τις εξής τροφές:

flat lay photo of fruits and vegetables
Photo by Elle Hughes on Pexels.com

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Τα φυλλώδη πράσινα φύλλα, όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα μανιτάρια και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που βοηθούν σε ένα υγιή εγκέφαλο, όπως είναι η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το βήτα καροτένιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.

Ενδεικτικές συνταγές εδώ: σαλάτα BLT

close up cooking cuisine delicious
Photo by Oscar Mikols on Pexels.com

Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια είναι πολύ καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, υγιή ακόρεστα λίπη που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα-της πρωτεΐνης που σχηματίζει καταστροφικές συστάδες στους εγκεφάλους ανθρώπων με νόσο του Alzheimer. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά επιλέξτε ποικιλίες που είναι χαμηλές σε υδράργυρο, όπως είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, ο κονσερβοποιημένος ελαφρύς τόνος και ο κίτρινος τόνος. Αν δεν είστε λάτρεις των ψαριών, ζητήστε από το ιατρό σας να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 ή απλά δείτε εδώ για προτάσεις μαρκών.

Ενδεικτική συνταγή εδώ: φιλέτο σολωμού με πουρέ από κουνουπίδι

food healthy nature red
Photo by Pixabay on Pexels.com

Μούρα: Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές χρωστικές των φυτών που δίνουν στα μούρα τις λαμπρές αποχρώσεις τους, συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, δείχνει η έρευνα. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στα Annals of Neurology, οι ερευνητές στο Brigham και στο γυναικείο νοσοκομείο του Harvard διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φραουλών και βατόμουρων κάθε εβδομάδα καθυστέρησαν τη μείωση της μνήμης έως και δυόμισι χρόνια.

Ενδεικτική συνταγή εδώ: ΜΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

white ceramic teacup on saucer with brown liquid
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Τσάι και καφές: Η καφεΐνη στο πρωινό σας φλιτζάνι καφέ ή τσάι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη ώθηση συγκέντρωσης. Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης βαθμολόγησαν καλύτερα στις δοκιμές της ψυχικής λειτουργίας. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην εδραίωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με άλλες έρευνες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά εικόνων και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα δισκίο 200 mg καφεΐνης. Περισσότερα από τα μέλη της ομάδας καφεΐνης κατάφεραν να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη μέρα σε σχέση με την ομάδα με το εικονικό φάρμακο.

Ενδεικτική συνταγή εδώ: Bulletproof καφές (αλλά μπορείτε να τα πιείτε και σκέτα, ιδίως αν κάνετε και διαλειμματική νηστεία)

walnuts in a bowl
Photo by Mircea Iancu on Pexels.com

Καρύδια: Τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών και ένας τύπος καρυδιού ειδικότερα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη. Μια μελέτη του 2015 από το UCLA συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες γνωστικών εξετάσεων. Τα καρύδια είναι υψηλά σε έναν τύπο ω-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει τις αρτηρίες. Αυτό είναι καλό τόσο για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Ενδεικτική συνταγή εδώ: ΣΚΟΡΔΑΛΙΆ ΜΕ ΚΑΡΎΔΙΑ

 

Πηγή

Μετάφραση: DeliciousNutrients.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ  ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ  ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik

Προηγούμενο άρθροΓεμιστά με ρύζι από κουνουπίδι
Επόμενο άρθροΌλα όσα θες να ξέρεις για την απώλεια λίπους
Debug: Newspaper

Απάντηση