Η συνταγή είναι της Νάνσυ Αλλαγιάννη, την οποία υπερευχαριστώ και η οποία την εμπνεύστηκε από την πίτα – νιάμι. Κάνει τέλεια τυροπιτάκια ή αν τα γεμισετε με σοκολάτα, κάτι που από όσο μου είπαν, θυμίζει κρουασάν σοκολάτα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ. ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ BIODIET, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ KETOLIFE!

Υλικά (για 10 περίπου πιτάκια είναι η ζύμη)

Για την ζύμη:

40 γρ βούτυρο λιωμένο (ή λάδι καρύδας/ελαιόλαδο, αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά, ή αν νηστεύετε)

120 γρ αλεύρι αμυγδάλου (ίσως μπορείτε να βάλετε και σουσαμιού αν δεν τρώτε αμυγδάλου, με καρύδας θα είναι σαν την πίτα νιάμι)

10 γρ ψύλλιο σε σκόνη (ή ίνες βρώμης/μπαμπού)

5 γρ μπέικιν πάουντερ

Ένα τσικ αλάτι

Περίπου 200 γρ ζεστό νερό

Για την γέμιση:

Αν θέλετε αλμυρή γέμιση

Φέτα και γκούντα ή σκέτη φέτα ή ό,τι άλλο τυρί θέλετε, όσο χρειαστεί να τα γεμίσετε (αν νηστεύετε, μπορείτε να βάλετε κάποιο φυτικό τυρί, ή να βάλετε απλώς λαχανικά – πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια που θα έχετε ψήσει ήδη)

Πιπέρι, άνιθος, αποξηραμένο κρεμμύδι ή φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)

Λίγο βούτυρο (προαιρετικά) – ή λάδι καρύδας, ή ελαιόλαδο

Σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα)

Αν θέλετε γλυκιά γέμιση

80 γρ σοκολάτα με τουλάχιστον 85% κακάο

15 γρ βούτυρο λιωμένο (ή λάδι καρύδας)

Γλυκαντικό 1:1 κατά βούληση (δοκιμάζετε)

Άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου να προθερμανθεί.

Αν θέλετε γλυκιά γέμιση φτιάχνετε πρώτα αυτή ανακατεύοντας την σοκολάτα με το βούτυρο και το γλυκαντικό σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει. Την βάζετε σε ένα σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και στην κατάψυξη να παγώσει. Αν θέλετε αλμυρή ανακατεύετε τα τυριά μεταξύ τους με τα μυρωδικά αν χρησιμοποιείτε και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο βούτυρο.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το νερό, το οποίο προσθέτετε τελευταίο προσεκτικά να μη καείτε. Μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο, πρέπει να έχετε ένα ζυμαράκι κανονικό.

Ανοίγετε φύλλο ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και  γεμίζετε ή με τα τυριά ή με ένα κομματάκι παγωμένης σοκολάτας και κλείνετε. Αν έχετε κάνει τυροπιτάκια, μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι αν θέλετε. Δεν τα κάνετε πολύ μεγάλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 15 με 30 λεπτά περίπου, ανάλογα και τον φούρνο.

Καλή επιτυχία!

Διατροφικές πληροφορίες για τα πιτάκια:

Κάθε πιτάκι χωρίς γέμιση έχει περίπου 60 θερμίδες με 3.4 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 2.3 γρ φυτικών ινών, άρα 1.1 γρ καθαρών υδατανθράκων- 7%), 2.2 γρ πρωτεΐνης (13%) και 6 γρ λίπους (80%).

Οι φωτογραφίες είναι της Νάνσυ Αλλαγιάννη και της Ειρήνης Μολ!

 

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του ιστολογίου εδώ.

Αν σας άρεσε η συνταγή, παρακαλώ μοιραστείτε την με τους φίλους σας!

Προηγούμενο άρθροΤα πιο κοινά λάθη σε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες
Επόμενο άρθροΜανιτάρια α λα κρεμ
Debug: Newspaper

Απάντηση