Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ανάλογα με τον περιορισμό των υδατανθράκων βελτιώνουν τους καρδιομεταβολικούς και ανθρωπομετρικούς δείκτες σε υγιείς ενήλικες: Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή

Περίληψη

Ιστορικό

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (LCHF) είναι χρήσιμες για τη θεραπεία διαφόρων θεμάτων υγείας, αλλά υπάρχει ελάχιστη έρευνα που να αξιολογεί τον βαθμό περιορισμού των υδατανθράκων στην επίτευξη των αποτελεσμάτων. Η μελέτη αυτή συγκρίνει τις ανθρωπομετρικές και καρδιομεταβολικές εκβάσεις μεταξύ διαφορετικών δίαιτων με περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων.

Στόχος

Η υπόθεσή μας ήταν ότι ο μέτριος περιορισμός των υδατανθράκων είναι ευκολότερος στη διατήρηση και είναι πιο αποτελεσματικός για τη βελτίωση των καρδιομεταβολικών δεικτών υγείας από ότι ο μεγαλύτερος περιορισμός.

Σχεδιασμός

Συνολικά 77 υγιείς συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν και τους δόθηκαν είτε δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (VLCKD), είτε δίαιτα απλώς χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (LCD) είτε δίαιτα με μέτρια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (MCD). Όλες περιείχαν συνολική ενέργεια 5%, 15% και 25% από υδατάνθρακες, αντίστοιχα. Το πείραμα διήρκησε 12 εβδομάδες. Ανθρωπομετρικές και μεταβολικές μετρήσεις υγείας λήφθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και στις 12 εβδομάδες. Χρησιμοποιώντας το ANOVA, αναλύθηκαν τόσο τα αποτελέσματα εντός όσο και μεταξύ των ομάδων.

Αποτελέσματα

Από 77 συμμετέχοντες, 39 (51%) ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Σε όσους ολοκλήρωσαν γενικά παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις του βάρους και του δείκτη σωματικής μάζας (μέση αλλαγή 3.7 kg / m2, 95% όρια εμπιστοσύνης (CL): 3.8, 1.8), μαζί με αυξήσεις της χοληστερόλης HDL και LDL (0.49 mmol / L, 95% CL, 0.06, 0.92, ρ = 0.03) και τις συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης (0.11 mmol / L, 95% CL, 0.00, 0.23, ρ = 0.05). Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων (TG) μειώθηκαν κατά 0,12 mmol / L (95% CL, -0,20, 0,02, ρ = 0,02). Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των ομάδων. Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην χοληστερόλη HDL (HDL-c) και τα τριγλυκερίδια καθώς και οι μεγαλύτερες ανθρωπομετρικές αλλαγές συνέβησαν για την ομάδα με την δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων.

Συμπεράσματα

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν θετική επίδραση στους δείκτες της υγείας. Πιο εύκολα ακολούθησαν την δίαιτα όσοι έκαναν δίαιτα με μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων, και η ομάδα με την δίαιτα απλά χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με την ομάδα με τους πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες. Οι βελτιώσεις  στην απώλεια βάρους και περιφέρεια μέσης  ήταν συγκρίσιμες σε όλες τις δίαιτες, αλλά η δίαιτα με τον μεγαλύτερο περιορσιμό υδατανθράκων είχε και τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην HDL-c και τα τριγλυκερίδια.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Πηγή: Harvey CJdC, Schofield GM, Zinn C, Thornley SJ, Crofts C, Merien FLR. 2019Low-carbohydrate diets differing in carbohydrate restriction improve cardiometabolic and anthropometric markers in healthy adults: A randomised clinical trialPeerJ 7:e6273https://doi.org/10.7717/peerj.6273

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Προηγούμενο άρθροΟ απόλυτος οδηγός για τη χοληστερίνη
Επόμενο άρθροΠανεύκολες κρέπες σαν κανονικές
Debug: Newspaper

Απάντηση