Πρόκειται για συνταγή της αγαπημένης μου Νίκης Ζορμπά και είναι η συνταγή στην οποία προσφεύγει αν θέλει να φτιάξει ένα απλό κέικ χωρίς να ψάχνει συνταγές. Το ονόμασα έτσι γιατί παίρνει διάφορες παραλλαγές. Ανάλογα τα κέφια της βάζει κομματάκια σοκολάτας, κακάο, ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι, κανέλα, ή ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια. Από πάνω ρίχνει εύκολη και πολύ γρήγορη σος σοκολάτας που θα βρείτε και για αυτή την συνταγή πιο κάτω.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ. ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ BIODIET, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ KETOLIFE!

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά (για 12 μερίδες)

Για το κέικ:

200 γρ αλευρι αμυγδαλου

50 γρ αλεύρι καρύδας (ή βάζετε 250 γρ αλεύρι αμυγδάλου)

7 αυγά

150 γρ γλυκαντικό 1:1

70 γρ βούτυρο λιωμένο (ή λάδι καρύδας αν δεν θέλετε γαλακτοκομικά)

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (5 γρ)

65 γρ νερό ή κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας

Βανίλια

Ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι (προαιρετικά)

Καρύδια (προαιρετικά)

Κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)

Κανέλα ή άλλα μυρωδικά (προαιρετικά)

Ένα σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)

Για την σος σοκολατας:

50 γρ σοκολάτα με τουλάχιστον 85% κακάο (εγώ έβαλα 100%)

20 γρ βούτυρολάδι καρύδας αν δεν θέλετε γαλακτοκομικά)

20 γρ σιρόπι Sukrin Fiber Syrup Clear (αν βάλετε με μικρότερο ποσοστό κακάο, μάλλον θέλει πιο λίγο, μπορείτε να βάλετε και απλά γλυκαντικό, αλλά θα έχει άλλη υφή)

 

Εκτέλεση

Για το κέικ:

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου να προθερμανθεί.

Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ – δεν χρειάζεται αν έχετε σιλικόνης.

Βάζετε μετρημένα όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάτε καλά με το μίξερ. Αν έχετε μίξερ χειρός, ίσως να πρέπει να ανακατέψετε καλά πρώτα όλα τα στέρεα υλικά σε ένα μπολ και σε ένα άλλο μετά να χτυπήσετε τα αυγά με το γλυκαντικό και ύστερα να τα ανακατεψέτε όλα μαζί. Εγώ έχω μίξερ στον πάγκο, πολύ δυνατό, οπότε απλώς τα έριξα όλα μαζί μέσα, πάτησα το κουμπί και ανακατεύτηκαν.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά – εξαρτάται λίγο και από τον φούρνο σας, θα πρέπει αν καρφώσετε μαχαίρι να βγει καθαρό.

Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνετε λίγο στον πάγκο να κρυώσει για 15 – 20 λεπτά. Μετά το ξεφορμάρετε.

Για την σος:

Σε ένα μικρό μπολάκι ή κατσαρολάκι βάζετε την σοκολάτα και το βούτυρο για να φτιάξετε την σος. Τα ζεσταίνετε για 30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή βάζετε το κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσουν. Προσθέτετε όσο σιρόπι θέλετε και ανακατεύετε ξανά. Αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, ίσως να θέλει άλλα 10 δευτερολεπτα για να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Την περιχύνετε πάνω από το κέικ.

Εγώ έβαλα κανέλα, pumpkin spice και βανίλια και έγινε υπέροχο!

Καλή επιτυχία!

Διατροφικές πληροφορίες:

Κάθε μερίδα έχει περίπου 250 θερμίδες με 4.7 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 1.8 γρ φυτικών ινών, άρα 2.9 γρ καθαρών υδατανθράκων – 8%), 8.3 γρ πρωτεΐνης (13%) και 21.7 γρ λίπους (79%).

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του ιστολογίου εδώ.

Αν σας άρεσε η συνταγή, παρακαλώ μοιραστείτε την με τους φίλους σας!

 

 

Προηγούμενο άρθροΒούτυρο με ροκφόρ (για αυγά ή κρέας)
Επόμενο άρθροΚετογονική δίαιτα και άνοια
Debug: Newspaper

Απάντηση