Είναι απλό  και πεντανόστιμο φαγητάκι που προσωπικά μπορώ να τρώω κάθε μέρα – εντάξει, τρελαίνομαι και για μελιτζάνες! Η συνταγή είναι από την αγαπημένη μου Κλαίρη, οι φωτογραφίες είναι δικές μου!

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά

5 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες (περίπου 1200 γρ)
700 γρ κιμά ότι θέλετε (έβαλα ανάμεικτο χοιρινό και μοσχάρι, βάλτε άπαχο αν κάνετε κλασσική διατροφή)
Μπαχαρικά για τον κιμά ό,τι θέλετε (έβαλα κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, 2 δάφνες, πάπρικα, πιπέρι)
70 γρ πελτέ ντομάτας
60 γρ κρασί κόκκινο ξηρό
30 γρ λίπους (ότι προτιμάτε, βούτυρο ή λάδι καρύδας καλύτερα, αν κάνετε κλασσική διατροφή, βάλτε 10 γρ)
1 κρεμμύδι (περίπου 100 γρ)
Αλάτι (όσο θέλετε)
300 γρ νερό βρασμένο

Για τη “σος”:
2 αυγά
20 γρ γάλα αμυγδάλου (ή νερό)
120 γρ κρέμα καρύδας
αλάτι / πιπέρι

melitzanesmekima

Εκτέλεση

Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα να προθερμανθεί.

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά, τις λαδώνετε και τις απλώνετε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να ψηθούν για περίπου μισή ώρα.

Στο μεταξύ βάζετε το λίπος σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνετε κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί καλά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει και να “ξανθαίνει”, ρίχνετε τον κιμά και τα μπαχαρικά. Δυναμώνετε την φωτιά και αφήνετε να πάρει χρώμα ο κιμάς και να αρχίσει να ψήνεται. Μόλις γίνει όλος καφέ, προσθέτετε τον πελτέ. Σβήνετε με το κρασί (αν χρησιμοποιείτε) και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνετε ξανά το μάτι (έως 9 στο 4) και προσθέτετε το νερό. Αφήνετε να βράσει για περίπου είκοσι λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα και ρίχνετε και το αλατοπίπερο.

Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, παίρνετε ένα ταψί στο οποίο αρχικά βάζετε μια στρώση μελιτζάνες, μετά μια στρώση κιμά, μετά ξανά μια στρώση μελιτζάνες και μετά τον υπόλοιπο κιμά (αν περισσέψουν μελιτζάνες τις βάζετε από πάνω). Τέλος ρίχνετε αποπάνω το μείγμα του αυγού.

Ψήνετε για περίπου 35 λεπτά στους 180 βαθμούς αέρα.
Κόβετε αφου πρώτα κρυώσει καλά.

Καλή επιτυχία!

Διατροφικές πληροφορίες:

Στα 100 γρ έχει περίπου 95 θερμίδες με 3.5 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 1.5 γρ φυτικών ινών, άρα 2 γρ καθαρών υδατανθράκων -8%), 6 γρ πρωτεΐνης (26%) και 7 γρ λίπους (66%). Με άπαχο κιμά και λιγότερο λάδι θα έχει ακόμα πιο λίγες θερμίδες και λίπος και φυσικά περισσότερη πρωτεΐνη.

Αν θέλετε να το κάνετε κέτο, πρέπει να προσθέσετε 7 γρ έξτρα λίπους ανά 100 γρ φαγητού (μπορείτε να βάλετε βούτυρο ή ελαιόλαδο από πάνω) και τότε τα μάκρος ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ και γίνονται ως εξής: ανά 100 γρ θα έχει περίπου 155 θερμίδες με 3.5 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 1.5 γρ φυτικών ινών, άρα 2 γρ καθαρών υδατανθράκων – 5%), 6 γρ πρωτεΐνης (15%) και 14 γρ λίπους (80%).

 

Προηγούμενο άρθροΚέτο basque cheesecake
Επόμενο άρθροΒρώμη με μπανάνα, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο
Debug: Newspaper

Απάντηση