Η βάση αυτή είναι φτιαγμένη από ασπράδια αυγών και κορν φλάουρ. Μπορεί να γίνει αλμυρή (και να γίνει ΠΙΤΣΑΑΑΑΑΑΑ!) ή γλυκιά, ανάλογα την διάθεσή σας. Ή μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα και στο μισό να βάλετε μπαχαρικά και στο άλλο μισό γλυκαντικό ή/και κακάο και να φτιάξετε και από τα δύο.
Είναι πολύ χορταστική και ιδανική για όσους κάνουν διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη. Δεν μυρίζει αυγό (ίσως λίγο στην γλυκιά εκδοχή, αλλά αν βάλετε κακάο, χάνεται η μυρωδιά). Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε όλη μαζί για να φτιάξετε μια μεγάλη πίτσα και να την φάτε ολόκληρη χωρίς τύψεις (αρκεί να βάλετε λάιτ τυρί για να μη ξεφύγετε σε θερμίδες, αν το προσέχετε αυτό).
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά
120 γρ ασπράδι αυγών (από 4 μεγάλα αυγά)
20 γρ κορν φλάουρ (πιθανά να δούλευε και το αλεύρι καρύδας, είναι 1 κ.σ. περίπου αυτό)
Για την αλμυρή εκδοχή:
Μπαχαρικά (εγώ βάζω ρίγανη και σκόρδο) και ελάχιστο αλάτι
Για την γλυκιά εκδοχή:
20 – 50 γρ ζάχαρη (κανονική, καστανή, άχνη ή καρύδας, αν και η άχνη νομίζω θα δούλευε καλύτερα από όλες), ή γλυκαντικό, ή σιρόπι χωρίς ζάχαρη (εγώ συνήθως βάζω σιρόπι αλατισμένης καραμέλας χωρίς ζάχαρη)
1-2 γρ κακάο χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου να προθερμανθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ασπράδι και το κορν φλάουρ και χτυπάτε μέχρι να πήξει αρκετά το ασπράδι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά ή το γλυκαντικό/κακάο και ανακατεύετε καλά να πάνε παντού.
Απλώνετε με ένα κουτάλι πάνω σε μια λαμαρίνα που έχετε απλώσει λαδόκολλα και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 13 – 16 λεπτά (ανάλογα και τον φούρνο).
Αν θέλετε να κάνετε πίτσα, βάζετε σάλτσα ντομάτας και ό,τι τυρί/αλλαντικά ή ό,τι άλλο θέλετε και ψήνετε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Αν κάνετε την γλυκιά εκδοχή, βάζετε αποπάνω μαρμελάδα, κάποιο άλλο άλειμμα, σιρόπι βύσσινο ή σοκολάτας, κομματάκια σοκολάτας, βούτυρο ξηρών καρπών ή σπόρων ή καρύδας, ή ξηρούς καρπούς και απολαμβάνετε.
Στα δικά μου έχω βάλει κρέμα μπανάνας με καραμέλα (στο λευκό), μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη (στο σοκολατένιο) και ελάχιστο σιρόπι βύσσινο στο δίχρωμο.
Μπορείτε όμως να φτιάξετε δικές σας μαρμελάδα φράουλα ή σος για να είναι πιο υγιεινά! (συνταγή 1, συνταγή 2, συνταγή 3, συνταγή 4)
Διατροφικές πληροφορίες:
Όλο το μείγμα έχει περίπου 140 θερμίδες, με περίπου 19 γρ υδατανθράκα, 1 γρ λίπους και 12.5 γρ πρωτεΐνης. Δεν έχουν υπολογιστεί στα μάκρος τα αποπάνω (τυρί, αλλαντικό ή μαρμελάδα, σιρόπι, άλειμμα).