Επίδραση μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έναντι άλλων παρεμβάσεων διατροφής στη μακροχρόνια αλλαγή βάρους σε ενήλικες: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

Tobias DK, Chen M, Manson JE, Ludwig DS, Willett W, Hu FB. Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3(12):968-979. doi:10.1016/S2213-8587(15)00367-8

Περίληψη

Ιστορικό:
Η αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών στην μακροχρόνια απώλεια βάρους συζητείται εδώ και δεκαετίες, με δεκάδες τυχαιοποιημένες δοκιμές (RCTs) και με τις κριτικές να δίνουν μικτά αποτελέσματα.

Μέθοδοι:
Πραγματοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση τυχαίων αποτελεσμάτων των τυχαιοποιημένων δοκιμών για να εκτιμήσουμε την μακροπρόθεσμη επίδραση των διατροφικών παρεμβάσεων με χαμηλά λιπαρά έναντι αυτών με υψηλότερα λιπαρά στην απώλεια βάρους. Η αναζήτησή μας περιελάμβανε τυχαιοποιημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες πληθυσμούς που ανέφεραν αποτελέσματα αλλαγής βάρους σε ≥1 έτος, συγκρίνοντας μελέτες με χαμηλά λιπαρά με παρεμβάσεις με υψηλότερα λιπαρά, που δημοσιεύθηκαν έως τον Ιούλιο του 2014. Το βασικό αποτέλεσμα μέτρησης ήταν η μέση διαφορά στην αλλαγή βάρους μεταξύ παρεμβάσεων.

Ευρήματα:
Πενήντα τρεις μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης που αντιπροσωπεύουν 68.128 συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο των δοκιμών απώλειας βάρους, οι παρεμβάσεις με χαμηλούς υδατάνθρακες οδήγησαν σε σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τις παρεμβάσεις με χαμηλά λιπαρά (συγκρίσεις n = 18, σταθμισμένη μέση διαφορά [WMD] = 1,15 kg, 95% CI = 0,52 έως 1,79, I2 = 10 %). Τα χαμηλά λιπαρά δεν οδήγησαν σε διαφορές στην αλλαγή βάρους σε σύγκριση με άλλες παρεμβάσεις απώλειας βάρους μέτριου λίπους (n = 19, WMD = 0,36, 95% CI = -0,66 έως 1,37, I2 = 82%) και ήταν ανώτερες μόνο σε σύγκριση με την «συνήθη διατροφή» (n = 8; WMD = -5,41, 95% CI = -7,29 έως −3,54, I2 = 68%). Ομοίως, οι δοκιμές που δεν επικεντρωνόντουσαν στην απώλεια βάρους και οι δοκιμές που είχαν ως στόχο την συντήρηση του βάρους, για τις οποίες δεν υπήρχαν συγκρίσεις με δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, είχαν παρόμοια αποτελέσματα για παρεμβάσεις με χαμηλά λιπαρά έναντι αυτών με μέτριο λίπος και ήταν ανώτερες σε σύγκριση με τη «συνήθη διατροφή». Οι δοκιμές απώλειας βάρους που πέτυχαν μεγαλύτερη διαφορά στην πρόσληψη λίπους κατά την παρακολούθηση ευνόησαν σημαντικά τις διατροφικές παρεμβάσεις υψηλότερου λίπους, όπως υποδεικνύεται από τη διαφορά ≥5% των θερμίδων από το λίπος (n = 18; WMD = 1,04, 95% CI = 0,06 έως 2,03 · I2 = 78%) ή με διαφορά στην αλλαγή τριγλυκεριδίων ορού ≥5 mg / dL (n = 17, WMD = 1,38, 95% CI = 0,50 έως 2,25, I2 = 62%).

Ερμηνεία:
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μακροπρόθεσμη επίδραση των δίαιτας χαμηλών λιπαρών στο σωματικό βάρος εξαρτάται από την ένταση της παρέμβασης στην ομάδα σύγκρισης. Σε σύγκριση με διατροφικές παρεμβάσεις παρόμοιας έντασης, τα στοιχεία από τις τυχαιοποιημένες δοκιμές δεν υποστηρίζουν ως καλύτερες τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών σε σχέση με άλλες διατροφικές παρεμβάσεις.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: freepik.com

Προηγούμενο άρθροΔίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και δίαιτα χαμηλών λιπαρών για το μεταβολικό σύνδρομο
Επόμενο άρθροΜους φουντούκι
Debug: Newspaper

Απάντηση