Wu KL, Kuo CM, Yao CC, Tai WC, Chuah SK, Lim CS, Chiu YC. The effect of dietary carbohydrate on gastroesophageal reflux disease. J Formos Med Assoc. 2018 Nov;117(11):973-978. doi: 10.1016/j.jfma.2017.11.001. Epub 2018 Jan 12. PMID: 29339035.

Περίληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Οι μεταβολές των οξέων στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όταν μεταβάλλονται τα συστατικά της τροφής έχουν μελετηθεί λιγότερο, ιδιαίτερα οι υδατάνθρακες. Σχεδιάζουμε να διευκρινίσουμε την επίδραση της διαφορετικής ποσότητας υδατανθράκων στα συμπτώματα χαμηλού οισοφαγικού οξέος και παλινδρόμησης σε ασθενείς με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

ΜΕΘΟΔΟΙ:
Δώδεκα ασθενείς (ηλικίας 52 ± 12 ετών, πέντε γυναίκες) με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συμμετείχαν σε αυτή την μελέτη διασταύρωσης. Κάθε ασθενής προσκλήθηκε για πανεδοσκόπηση, μανομετρία και 24ώρη παρακολούθηση pH. Τα δύο σκευάσματα υγρού γεύματος, δοκιμαστικό γεύμα Α: 500 ml υγρού γεύματος (που περιείχε 84,8 g υδατάνθρακα) και Β: ίδιος όγκος υγρού γεύματος (αλλά με 178,8 g υδατάνθρακα) τυχαιοποιήθηκαν ως μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Τα συμπτώματα παλινδρόμησης καταγράφηκαν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Υπάρχουν σημαντικές στατιστικές διαφορές στην περισσότερη βαθμολογία Johnson-DeMeester (p = 0,019), στον συνολικό χρόνο παλινδρόμησης (%) (p = 0,028), στον αριθμό περιόδων παλινδρόμησης (p = 0,026) μετά από το γεύμα υψηλών υδατανθράκων σε σχέση με το γεύμα με χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων. Ο συνολικός χρόνος παλινδρόμησης και ο αριθμός των μακρών περιόδων παλινδρόμησης για περισσότερο από 5 λεπτά είναι σημαντικά περισσότεροι μετά από τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Περισσότερα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος διαπιστώνονται μετά από υψηλή διατροφή με υδατάνθρακες. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη παλινδρόμηση οξέος στο χαμηλό οισοφάγο και περισσότερα συμπτώματα παλινδρόμησης σε ασθενείς με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Φωτογραφία: freepik.com

Πηγή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Pexels.com
Προηγούμενο άρθροΚετογονική Δίαιτα: Τα οφέλη και ο ρόλος της στην θεραπεία του καρκίνου
Επόμενο άρθροΠολύ απλή μους σοκολάτα
Debug: Newspaper

Απάντηση