Οι πιο πολλοί περνάμε την ζωή μας, προσπαθώντας να χάσουμε βάρος γιατί θεωρούμε πως αυτό θα μας κάνει πιο ελκυστικούς, πιο ευτυχισμένους, θα μας δώσει περισσότερο σεβασμό από τους άλλους και θα νιώθουμε πως έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, αν είμαστε αδύνατοι. Στην πραγματικότητα- και αυτό το ξέρουν καλά όσοι έχουν επιτύχει, έστω και προσωρινά, να χάσουν βάρος- σχεδόν τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, απλά γιατί είμαστε αδύνατοι (εκτός ίσως από την καλύτερη, με τα πρότυπα της κοινωνίας, εμφανίση). Η ευτυχία κρύβεται μέσα μας, τον έλεγχο της ζωής μας τον έχουμε ή δεν τον έχουμε, ανεξάρτητα από το νούμερο που λέει η ζυγαριά και αντίστοιχα κερδίζουμε τον σεβασμό των άλλων με τις πράξεις μας και όχι με το αν φοράμε νούμερο small στα ρούχα, ή extra large.

Μη με παρεξηγήσετε, εννοείται πως το να έχουμε ένα υγιές βάρος είναι σημαντικό για την υγεία μας, όμως δεν κάνει ουσιαστική διαφορά στην ζωή μας, αν έχουμε 5-10-15 κιλά παραπάνω. Το να πιστεύετε όμως πως η απώλεια βάρους θα σας λύσει όλα σας τα προβλήματα και πώς η πιο αδύνατη εκδοχή σας είναι η καλύτερη σας εκδοχή, είναι απλά μύθος, που σας αποτρέπει από το να ζείτε στο παρόν, αφού αναβάλλετε διάφορα για όταν θα είστε πιο αδύνατοι. Και τελικά αυτό που σας αποτρέπει από το να ζήσετε την καλύτερη ζωή που μπορείτε δεν είναι το σώμα σας, αλλά η δίαιτα.

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να ονειροπολεί για την ζωή σε ένα μικρότερο σε μέγεθος σώμα, σκεφτείτε τι χάνετε επειδή έχετε διαρκώς στο μυαλό σας την νοοτροπία της δίαιτας και δεν χαίρεστε την ζωή. Παραδείγματα;

  • Αποφεύγετε κοινωνικές εκδηλώσεις γιατί δεν ξέρετε τι να φάτε
  • Δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, επειδή ασχολείστε συνέχεια με την προετοιμασία φαγητών δίαιτας, γυμναστική, προγραμματισμό τι θα φάτε κλπ
  • Δεν τρώτε φαγητά που σας προσφέρουν απόλαυση
  • Δεν απολαμβάνετε τις διακοπές γιατί ανησυχείτε για το φαγητό
  • Δυσκολεύεστε να ταξιδέψετε γιατί δεν ξέρετε τι θα φάτε
  • Ψυχική κούραση από το μέτρημα θερμίδων, πόντων ή διαρκή ενασχόληση με την εκπαίδευση γύρω από την διατροφή (χωρίς να έχετε το αντίστοιχο ενδιαφέρον από μόνοι σας)
  • Δεν ξεκουράζεστε αρκετά γιατί πρέπει να ξυπνήσετε πολύ πρωί να γυμναστείτε
  • Δεν σας μένουν χρήματα για να κάνετε κάτι που θέλετε γιατί τα ξοδεύετε σε ακριβά προϊόντα ειδικής διατροφής

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ζήσετε την καλύτερη δυνατή ζωή στο σώμα που έχετε αυτή τη στιγμή. Ναι αλλά πως θα το κάνετε αυτό;

1. Αναγνωρίστε τι είναι δίαιτα

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Καταρχήν αναγνωρίστε και απορρίψτε κάθε δίαιτα. Το μάρκετινγκ γενικά τείνει να μεταμφιέζει τις δίαιτες σε “τρόπο ζωής”. Οτιδήποτε από τα παρακάτω αντιστοιχεί σε δίαιτα και είναι καλό να το αποφύγετε:

  • κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε καλά/κακά, υγιεινά/μη υγιεινά ή κάτι άλλο
  • σας υποχρεώνει να μετράτε οτιδήποτε ή να τρώτε μόνο συγκεκριμένες ώρες και όχι όποτε πεινάτε
  • έχει ως κύριο προαπαιτούμενο επιτυχίας την απώλεια βάρους
  • σας ενδιαφέρει μόνο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους
  • σας αγχώνει πως δεν μπορείτε να φάτε κάτι που για τον υπόλοιπο κόσμο υπολογίζεται ως τρόφιμο (πχ υδατάνθρακες ή φρούτα)
  • σας κάνει να φαντασιώνεστε πως μετά από κάποιο διάστημα που θα το έχετε ακολουθήσει πιστά, θα είστε αδύνατοι.

2. Αναγνωρίστε πως οι δίαιτες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Photo by Callum Skelton on Unsplash

Μακροπρόθεσμα, η επιστήμη μας λέει ότι οι δίαιτες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Όχι μόνο η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ανακτά ξανά το βάρος που έχασε, αλλά οι δίαιτες απώλειας βάρους οδηγούν επίσης σε χειρότερη ψυχική υγεία. Απομακρύνουν τις κοινωνικές μας ζωές, μας οδηγούν σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και νιώθουμε πιο δυσαρεστημένοι με το σώμα μας.

3. Στο εξής, κανένα τρόφιμο δεν είναι εκτός ορίων

Photo by engin akyurt on Unsplash

Ξέρετε πως είναι, όταν κάποιος σας πει να μην κοιτάξετε εκεί, πρέπει να κάνετε προσπάθεια για να μη γυρίσετε να κοιτάξετε; Έτσι λειτουργούμε και όταν λέμε στον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένους τύπους ή ποσότητες τροφών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι δίαιτες είναι τόσο δύσκολο να τηρηθούν. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από τον παράγοντα «απαγορευμένο φρούτο» είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας ΟΛΑ τα τρόφιμα. Χωρίς ετικέτες, χωρίς καλές ή κακές τροφές, γιατί πραγματικά, κανένα φαγητό δεν είναι ηθικά καλό ή κακό. Είναι όλα μόνο τροφές.

Όταν βέβαια το κάνετε αυτό και επιτρέπετε στον εαυτό σας να φάει για πρώτη φορά όλα τα τρόφιμα, είναι εξαιρετικά φυσιολογικό στην αρχή να τρώτε σχεδόν μόνο όσα απαγορεύατε τόσα χρόνια. Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να περάσει αυτή τη φάση, ώστε το σώμα και ο εγκέφαλός σας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αυτά τα τρόφιμα θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της γοητείας τους. Ακριβώς όπως όταν αγοράζετε ένα νέο ρούχο, το φοράτε κάθε μέρα και μετά καταλήγει στο πίσω μέρος της ντουλάπας μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα που κάποτε αγαπούσατε. Ίσως σας αρέσει ακόμα, αλλά δεν χρειάζεται να το φοράτε κάθε μέρα. Σίγουρα, μπορεί να έχετε πάντα έναν έρωτα για τα μπισκότα, αλλά αν γνωρίζετε ότι μπορείτε να έχετε μερικά όποτε θέλετε, θα σταματήσετε να είστε εμμονικοί με αυτά.

4. Ξεκινήστε να ακούτε την πείνα και την πληρότητά σας

Photo by Gaby Fishman Fosbery on Unsplash

Εάν αυτό είναι δύσκολο για εσάς, να ξέρετε ότι έτσι είναι για τους περισσότερους. Είναι εξαιρετικά σύνηθες μετά από χρόνια δίαιτας και κατανάλωσης φαγητού σύμφωνα με τους εξωτερικούς κανόνες να έχουμε χάσει την επαφή με την πείνα ή την πληρότητά μας. Βιολογικά μιλώντας, είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσετε να τρώτε, όταν το σώμα σας χρειάζεται φαγητό, επομένως είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με τα πρώιμα σήματα πείνας. Μην αγχώνεστε. Αυτά τα σήματα είναι ακόμα εκεί και μπορείτε να μάθετε να τα ακούτε ξανά. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος και κάποιες δοκιμές. Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε να συντονίζεστε ξανά, είναι να τρωτε αργά για να νιώσετε την πείνα σας. Μόλις καταλάβετε πως χορτάσατε, σταματήστε. Αν φάτε παραπάνω, δεν πειράζει, θα το πετύχετε την επόμενη φορά. Συνεχίστε να προσπαθείτε μέχρι να μπορείτε να φάτε χωρίς να σκάτε, αλλά να έχετε μια ήρεμη και ευχάριστη αίσθηση πληρότητας.

5. Τρώτε σε τακτικούς χρόνους και ικανοποιητικές ποσότητες

Photo by Randy Tarampi on Unsplash

Γενικά, για να νιώσετε καλύτερα και να αποφύγετε την έλλειψη ενέργειας, καλό είναι να μη μένετε παραπάνω από 3-5 ώρες χωρίς φαγητό. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις αρχικές ενδείξεις πείνας και κορεσμού, επομένως η τακτική κατανάλωση φαγητού μπορεί να βοηθήσει να ξεκινήσετε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν ρυθμό από τον οποίο μπορείτε να συντονιστείτε ξανά σε αυτά τα σήματα.

Εκτός από το να σας χορταίνουν σωματικά, τα γεύματα και τα σνακ σας πρέπει να σας ικανοποιούν ψυχικά και σωματικά ώστε να μην αισθάνεστε περιορισμένοι (θυμηθείτε: ο περιορισμός οδηγεί σε υπερφαγία). Αυτό σημαίνει να επιλέγουμε τροφές που λαχταρούμε ή που μας «μύρισαν». Ιδανικά τρώμε ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες) και είναι θρεπτικά.

6. Μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας

Photo by M. É. T. A on Unsplash

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το φαγητό για να διώξουμε δυσάρεστα συναισθήματα που  θα προτιμούσαμε να μη νιώθουμε. Αυτό είναι φυσιολογικό σε κάποιο βαθμό, αλλά πραγματικά δεν θέλουμε το φαγητό να είναι ο μόνος μας μηχανισμός αντιμετώπισης. Εάν το συναισθηματικό φαγητό είναι κάτι με το οποίο αγωνίζεστε, τότε ένα σημαντικό μέρος της εκμάθησης πώς να σταματήσετε τη δίαιτα και να τρώτε κανονικά θα είναι να μάθετε να αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα χωρίς φαγητό. Βρείτε άλλους τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων σας, βγείτε μια βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο, μιλήστε με ένα φίλο. Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε μόνοι σας να νιώσετε καλύτερα, ίσως να είναι καλό να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει.

7. Μη περιμένετε να τα κάνετε όλα τέλεια

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Το ωραίο με την διαισθητική διατροφή είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Είναι μια διαδικασία μάθησης και αυτο-ανακάλυψης. Σε μια δίαιτα, πιθανότατα θα τιμωρούσατε τον εαυτό σας εάν παραβιάζατε τους «κανόνες». Το να τρώτε πάρα πολλά μπισκότα ή πάρα πολύ παγωτό για παράδειγμα, ενώ μαθαίνετε να τρώτε διαισθητικά δεν είναι αποτυχία. Είναι ένα ουδέτερο γεγονός και μια πολύτιμη ευκαιρία μάθησης. Αναζητήστε τη δική σας συμπεριφορά και προσπαθήστε να είστε συμπονετικοί και επιεικοί με τον εαυτό σας. Όταν μιλάμε ευγενικά στον εαυτό μας, είναι πιο πιθανό να κάνουμε υγιείς επιλογές και να νιώθουμε καλύτερα.

Cover Photo by engin akyurt on Unsplash

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθροΟι 10 αρχές της διαισθητικής διατροφής
Επόμενο άρθροΤι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε στην διαισθητική διατροφή
Debug: Newspaper

Απάντηση