Οι διατροφικές απαγορεύσεις μας κλέβουν την ικανότητά μας να ακούμε αληθινά το σώμα σας και να τρώμε διαισθητικά. Ενώ πολλοί κανόνες διατροφής μπορεί να είναι προφανείς, όπως το να μην τρώτε υδατάνθρακες, κάποιοι μπορεί να είναι πολύ ύπουλοι και μπορεί να μην ξέρετε καν ότι ορίζουν την ζωή σας! Αυτή η ανάρτηση θα εξετάσει τι είναι ένας κανόνας διατροφής/διατροφική απαγόρευση, πώς να τους αναγνωρίσετε στη ζωή σας και πώς να τους ξεπεράσετε για να νιώσετε ελευθερία στο φαγητό.

Τι είναι διατροφική απαγόρευση;

Οι κανόνες διατροφής/διατροφικές απαγορεύσεις υπάρχουν όταν επιτρέπετε σε εξωτερικές πληροφορίες (όπως έτοιμα διατροφολόγια, συμβουλές, οδηγίες, κλπ) να είναι ο μοναδικός ή κύριος καθοριστικός παράγοντας των διατροφικών σας επιλογών ή των συναισθημάτων σας σχετικά με ένα συγκεκριμένο φαγητό ή κατηγορία τροφής, αδιαφορώντας για τα σήματα, τις επιθύμιες και τα συναισθήματα του ίδιου σας του σώματος. Οι κανόνες διατροφής μπορούν να έχουν την μορφή κατανάλωσης μόνο ορισμένων τροφίμων (περιορισμός/απαγόρευση κατανάλωσης άλλων τροφών), αδιαφορώντας για τις πραγματικές σας ανάγκες.

Παραδείγματα

  • Όχι φαγητό μετά τις 7 το απόγευμα
  • 2 φέτες ψωμί είναι υπερβολή
  • Πάντα παραγγέλνω σαλάτα όταν βγαίνω έξω για φαγητό
  • Τα κέικ είναι “κακό” ή “ανθυγιεινό” τρόφιμο
  • Αν σκοπεύω να φάω έξω το βράδυ, πρέπει πρώτα να γυμναστώ αρκετά για να το “κερδίσω”
  • Το πρωινό σερβίρεται στις 8, όχι νωρίτερα
  • Η πίτσα είναι κακή, νιώθω ενοχές αν φάω

Γιατί οι διατροφικές απαγορεύσεις δεν μας κάνουν καλό;

Οι κανόνες για τις τροφές, πολλές φορές μεταμφιέζονται ως τρόποι για να «ελέγχουμε» τις διατροφικές μας επιλογές σε μια προσπάθεια να κάνουμε πιο υγιεινή ζωή. Αλλά αυτό δεν είναι καλό για διάφορους λόγους, μερικούς από τους οποίους είναι οι εξής:

  1. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα συνδέεται με αυξημένη τάση να τρώμε αυτό το περιορισμένο φαγητό με εθιστικό, υπερφαγικό στυλ.
  2. Το να ακολουθείτε περιοριστικά διατροφικά μοτίβα (δίαιτες) είναι απίθανο να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Αντίθετα μάλλον θα ξαναπάρετε όλο το βάρος πίσω.
  3. Επηρεάζουν αρνητικά τους μεταβολικούς μας ρυθμούς επιβραδύνοντάς τους.
  4. Η διατροφική εμμονή είναι πιθανό να εμφανιστεί.
  5. Η κοινωνική μας ζωή και οι σχέσεις μας μπορεί να υποφέρουν
  6. Οι κανόνες διατροφής μπορεί να είναι αγχωτικοί στην τήρηση τους και να προκαλέσουν πρόσθετο άγχος εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση που δεν μπορείτε να τους ακολουθήσετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της κορτιζόλης που είναι ορμόνη του στρες, η οποία, αν βρίσκεται σε χρόνια υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα, καταστολή του ανοσοποιητικού και προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος.

Πώς να αναγνωρίσετε τις διατροφικές απαγορεύσεις

Πρώτον, σας συνιστώ να πάρετε ένα κομμάτι χαρτί και απλώς να κάνετε μια ανάλυση των κανόνων για τα τρόφιμα που σας έρχονται στο μυαλό ότι έχετε. Στη συνέχεια, διατηρήστε αυτήν την αρχική λίστα που δημιουργήσατε ως “λίστα εργασίας” και προσθέστε σε αυτήν όποιον κανόνα ή απαγόρευση παρατηρήσετε ότι εμφανίζεται και αφορά τρόφιμα.

Πώς να ξεπεράσετε τις διατροφικές απαγορεύσεις

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Πάρτε τη λίστα με τους κανόνες για τα τρόφιμα και βάλτε τους σε σειρά από το πιο εύκολο στο πιο δύσκολο να παραβιαστεί.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ξεκινώντας από το νούμερο ένα στη λίστα κανόνων για τα τρόφιμα, κάντε ένα σχέδιο για να ΠΑΡΑΒΑΣΕΤΕ τον κανόνα και κάντε το επανειλημμένα μέχρι που η “παραβίαση” να μην σας προκαλεί πλέον ενοχές, άγχος ή στρες. Πρέπει να είναι ουδέτερο. Ιδανικά σπάστε τον κανόνα με όσους περισσότερους τρόπους μπορείτε. Για παράδειγμα, εάνη διατροφική σας απαγόρευση είναι ότι τα μπισκότα είναι κακά και δεν πρέπει να τα τρώτε, σχεδιάστε να τρώτε μπισκότα καθημερινά. Μπορείτε να τα έχετε ως επιδόρπιο, για μεσημεριανό, να τα σπάσετε και να τα βάλετε στο γιαούρτι σας! Η επανάληψη είναι το κλειδί! (προσοχή, δεν απαιτείται να τρώτε ένα πακέτο μπισκότα κάθε μέρα, αρκεί να τρώτε κάθε μέρα ένα, μέχρι να ξεπεράσετε τα ενοχικά και άσχημα συναισθήματα)

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

Μόλις ξεπεράσετε τον πρώτο κανόνα, προχωρήστε με τον ίδιο τρόπο στον επόμενο.

Πώς θα ξέρω ότι όντως ξεπέρασα ένα διατροφικό περιορισμό;

Πιθανότατα θα χρειαστούν πολλαπλές παραβιάσεις κανόνων για να παραβιαστεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μια διατροφική απαγόρεσυη. Το ότι επιτρέψατε στον εαυτό σας να παραβεί τον κανόνα μια φορά δεν σημαίνει ότι όντως έχει ξεπεραστεί! Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας εάν αναρωτιέστε εάν έχετε ξεπεράσει έναν κανόνα διατροφής:

  • Οι ενοχές/το άγχος/το στρες έχουν εξαφανιστεί;
  • Νιώθετε ουδέτερος απέναντι στην διατροφική απαγόρευση;
  • Είναι η μέρα σας αναλλοίωτη όταν αυτός ο κανόνας διατροφής παραβιάζεται;
  • Νιώθετε άνετα να έχετε αυτό το φαγητό στο σπίτι;

Εάν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι «όχι», αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι ο κανόνας διατροφής σας έχει ξεπεραστεί.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα,  για τον κανόνα των τροφίμων “τα μπισκότα είναι κακά” που αναφέραμε πριν. Ας πούμε ότι έτρωγα μπισκότα καθημερινά την περασμένη εβδομάδα και στο τέλος της εβδομάδας αδιαφορώ για τα μπισκότα, δεν αισθάνομαι άγχος να τα φάω και νιώθω άνετα έχοντας ένα γεμάτο βάζο μπισκότων στο σπίτι. Ο κανόνας του φαγητού είναι πιθανό να έχει ξεπεραστεί.

Εάν φτάσω στο τέλος της εβδομάδας και τα μπισκότα εξακολουθούν να με κάνουν να νιώθω ενοχές όταν τα τρώω, είναι ένα σημάδι ότι ο κανόνας δεν έχει ξεπεραστεί και το φαγητό δεν έχει κανονικοποιηθεί, οπότε πρέπει να συνεχίσω να προσπαθώ να κανονικοποιήσω τα μπισκότα,

[Η εβδομάδα χρησιμοποιείται απλώς ως παράδειγμα εδώ. Δεν υπάρχει χρονικό όριο σε αυτό και κάθε κανόνας μπορεί να πάρει διαφορετικό χρόνο. Ωστόσο, η εστίαση σε εβδομάδες μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να δομήσετε την παραβίαση των κανόνων σας]

Όσα αναφέρονται εδώ, δεν σημαίνουν πως, αν, ας πούμε, βρεθείτε σε ένα πάρτι γενεθλίων που σερβίρεται τούρτα, αλλά η τούρτα βρίσκεται ψηλά στη λίστα σας και δεν έχετε φτάσει ακόμη εκεί, θα την αποφύγετε. Σίγουρα όχι! Προκαλέστε τον εαυτό σας να φάει και να την απολαύσετε! Η προσπάθεια να ξεπεράσετε έναν, έναν τους κανόνες διατροφής, απλά βοηθά στην αποφυγή της υπερέντασης. Ωστόσο, έχετε απόλυτο δικαίωμα να πηγαίνετε με τον δικό σας ρυθμό και να κάνετε αυτό που λειτουργεί για εσάς.

Μπορούν οι διατροφικές απαγορεύσεις να επιστρέψουν;

Απολύτως! Δεν είναι ασυνήθιστο οι κανόνες διατροφής να επανέρχονται σε περιόδους στρες ή άγχους. Μπορούν να λειτουργήσουν ως μηχανισμοί αντιμετώπισης.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε ξεπεράσει διάφορους κανόνες διατροφής που είχατε και νιώθετε υπέροχα! Ύστερα, ξαφνικά νιώθετε ότι ένας από τους κανόνες που έχετε ήδη ξεπεράσει, μπαίνει ξανά στο μυαλό σας, τι κάνουμε; Πρέπει αρχικά να εντοπίσετε τι έχει αλλάξει. Εστιάστε λιγότερο σε αυτό το φαγητό και περισσότερο στη ζωή σας γενικά. Είναι η εργασία εξαιρετικά αγχωτική; Άρχισε κάποιος από τους φίλους σας να κάνει δίαιτα και σας μιλάει για αυτό; Νιώθετε άγχος για κάτι; Ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθούσε. Όταν οι κανόνες διατροφής μας επανέρχονται, δεν είναι σημάδι ότι έχετε κάνει κάτι λάθος. Είναι πιθανό να τους χρησιμοποιείτε ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Αντίθετα, αναρωτηθείτε ποιο είναι το συναίσθημα ή η αλλαγή της ζωής με την οποία αντιμετωπίζετε και, στη συνέχεια, βρείτε άλλους τρόπους για να το χειριστείτε, τη βασική αιτία!

Διατροφικές απαγορεύσεις και διατροφικές προτιμήσεις

Μη τα μπερδεύετε. Μπορεί πχ να έχετε ένα κανόνα που να λέει πως πρέπει να τρώτε μακαρόνια ολικής άλεσης γιατί είναι πιο υγιεινά από τα λευκά μακαρόνια. Προσπαθώντας να τον ξεπεράσετε, ξεκινάτε να τρώτε μόνο λευκά μακαρόνια, αλλά ανακαλύπτετε πως σας αρέσουν γευστικά περισσότερο τα μακαρόνια ολικής άλεσης. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να κάνετε τα λευκά μακαρόνια να σας αρέσουν, απλά νομίζατε πως υπήρχε κανόνας, ενώ στην ουσία υπήρχε προτίμηση.

Μπορείτε να διαβάσετε πιο πολλά για την διαισθητική διατροφή, σε αυτό εδώ το άρθρο.

Πηγή: 1

Cover Photo by Dim Hou on Unsplash

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Προηγούμενο άρθροΖελέ καρύδας
Επόμενο άρθροΔίχρωμη κρέμα της κολάσεως
Debug: Newspaper

Απάντηση