Bougneres PF, Lemmel C, Ferré P, Bier DM. Ketone body transport in the human neonate and infant. J Clin Invest. 1986 Jan;77(1):42-8. doi: 10.1172/JCI112299. PMID: 3944260; PMCID: PMC423306.

Περίληψη

Χρησιμοποιώντας μια συνεχή ενδοφλέβια έγχυση από D-(-)-3-υδροξυ [4,4,4-2Η3] βουτυρικού ιχνηθέτη, μετρήσαμε τη συνολική μεταφορά των κετονικών σωμάτων σε 12 βρέφη: έξι νεογέννητα, τέσσερα ηλικίας 1-6 ετών, ένα διαβητικό, και ένα υπερινσουλιναιμικό βρέφος.

Η μεταφορά εισροής-εκροής των σωμάτων κετονών (ροή) ήταν κατά μέσο όρο στα 17,3 +/- 1,4 mumol kg-1 min-1 στα νεογνά, μια τιμή που δεν διαφέρει από εκείνη των 20,6 +/- 0,9 mumol kg-1 min-1 που μετράται στα μεγαλύτερα βρέφη . Αυτός ο ρυθμός επιταχύνθηκε στα 32.2 mumolkg-1 min-1 στο διαβητικό και επιβραδύνθηκε στα 5.0 mumolkg-1 min-1 στο υπερινσουλιναιμικό παιδί.

Όπως και στον ενήλικο, ο κύκλος των κετονών ήταν ευθέως ανάλογος προς τις συγκεντρώσεις ελεύθερων λιπαρών οξέων και κετονικών σωμάτων, ενώ η εκκαθάριση των κετονών μειώθηκε καθώς αυξανόταν η κυκλοφοριακή περιεκτικότητα των κετονικών σωμάτων. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον ενήλικα, τα ποσοστά του κύκλου των κετονικών σωμάτων στα 12,8-21,9 mumol kg-1 min-1 στα νεογέννητα με νηστεία για λιγότερο από 8 ώρες και τα ποσοστά στα 17,9-26,0 mumol kg-1 min-1 σε μεγαλύτερα βρέφη που είχαν νηστέψει για λιγότερο από 10 ώρες, ήταν σε ένα εύρος που βρέθηκε σε ενήλικες μόνο μετά από αρκετές ημέρες συνολικής νηστείας.

Αν ο κύριος όγκος των μεταφερόμενων με τις σωματικές κετόνες καυσίμων οξειδώνονται στο βρέφος όπως στους ενήλικες, αυτό σημαίνει πως τα κετονικά σώματα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 25% των βασικών ενεργειακών απαιτήσεων των νεογνών κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους.

Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν την ενεργό κετογένεση και την αναλογικά και ποσοτικά σημαντική μεταφορά των σωματικών κετονών ως καυσίμου του σώματος στο ανθρώπινο βρέφος. Επιπλέον, οι ποιοτικά παρόμοιες σχέσεις στην συγκέντρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων και την εισροή κετονών μεταξύ του νεογνού και του ενήλικα  και σε σχέση με τη συγκέντρωση των κετονών και τον ρυθμό κάθαρσής τους υποδεικνύουν ότι τα ενδοηπατικά και εξωηπατικά ρυθμιστικά συστήματα που ελέγχουν τον μεταβολισμό των κετονικών σωμάτων είναι καλά εδραιώμενα από την πρώτη μεταγγενητική ηλικία στους ανθρώπους.

Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Σε απλά ελληνικά από μωρά μπορούμε να είμαστε σε κέτωση χωρίς κάποιο πρόβλημα και το σώμα μας είναι φτιαγμένο για αυτό!

Πηγή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: pexels.com

Προηγούμενο άρθροΠώς η ζάχαρη σαμποτάρει την πρόσληψη βιταμίνης C
Επόμενο άρθροΓύρος
Debug: Newspaper

Απάντηση