Μία κουταλιά ζάχαρη βοηθά τη βιταμίνη C να κατέβει… και να φύγει από το σύστημά σου χωρίς να κάνει τη δουλειά της!

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, ή γλυκόζης στο σώμα, μπορεί να περιορίσουν την απορρόφηση της βιταμίνης C. Τη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ζάχαρη και η βιταμίνη C έχουν παρόμοια δομή και μπαίνουν στα κύτταρα χρησιμοποιώντας το ίδιο μονοπάτι, τους υποδοχείς GLUT. Αυτό βγάζει νόημα γιατί τα περισσότερα ζώα χρησιμοποιούν γλυκόζη για να παράξουν βιταμίνη C στο σώμα τους. Εμείς οι άνθρωποι, ωστόσο, δεν έχουμε το ένζυμο L-gulonolactone oxidase που χρειάζεται για να συνθέσουμε βιταμίνη C. Αντιθέτως, πρέπει να πάρουμε τη θρεπτική ουσία από τα τρόφιμα ή συμπληρώματα βιταμίνης C.

Και πολλά από αυτά τα συμπληρώματα είναι φορτωμένα με ζάχαρη.

Η βιταμίνη C και η γλυκόζη μπορούν να μπουν στα κύτταρα χρησιμοποιώντας μία σημαντική πρωτεΐνη γνωστή σαν υποδοχέας Glut-1. Ο υποδοχέας Glut-1 έχει προτίμηση στη γλυκόζη, που σημαίνει ότι θα διαλέξει την ζάχαρη απ’ ότι την βιταμίνη C όταν του δοθεί η ευκαιρία. Αυτό θέτει μία συγκεκριμένη πρόκληση για τα λευκοκύτταρα που χρειάζονται εξίσου 50 φορές περισσότερη βιταμίνη C εντός των κυτταρικών τοιχωμάτων απ’ ότι το περιβάλλον πλάσμα του αίματος για να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

Αν διαβάσετε τις διατροφικές οδηγίες στην πίσω μεριά, αντί για την μαρκετινίστικη ταμπέλα στην μπροστά μεριά, ή την συσκευασία, θα δείτε ότι πολλά δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται ως υψηλή δόση βιταμίνης C για όταν την χρειάζεστε, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ότι αντιοξειδωτικά. Και πολλές φορές περιέχουν πάνω από οκτώ φορές περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι βιταμίνη C!

Και δεν είναι μόνο η παρεμβολή της ζάχαρης στην απορρόφηση της βιταμίνης C. Μπορεί στην πραγματικότητα να χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C για να εξουδετερώσετε τις ελεύθερες ρίζες που δημιούργησατε καταναλώνοντας παραπάνω ζάχαρη. Σε μία μελέτη του 2000, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από μία ομάδα υγιών ενηλίκων που, μετά από νηστεία 12 ωρών, τους δόθηκε ένα διάλυμα γλυκόζης σε νερό με περιεχόμενο ζάχαρης όσο δύο κουτάκια cola. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργήθηκαν στην ομάδα δοκιμής ήταν διπλάσιες μετά από 2 ώρες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Σ’ αυτό το διάστημα, τα επίπεδα της ενεργής μορφής της αντιοξειδωτικής βιταμίνης E μειώθηκαν κατά 4%.

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C έχει ως κύρια εργασία να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Τα μόρια της βιταμίνης C το κάνουν αυτό δωρίζοντας ένα ηλεκτρόνιο στην ελεύθερη ρίζα. Σε εκείνη την φάση, το μόριο της βιταμίνης C οξειδώνεται και είτε αποβάλλεται από τα σώματά μας με τα ούρα ή επαναενεργοποιείται όταν ένα άλλο αντιοξειδωτικό (όπως η γλουταθειόνη) δωρίζει ένα ηλεκτρόνιο σ’ αυτό. Καταναλώνοντας ζάχαρη με βιταμίνη C, εισάγετε περισσότερες ελεύθερες ρίζες κι έτσι η βιταμίνη C μπορεί να “θυσιάσει” τον εαυτό της και να εξουδετερωθεί αντί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες σε άλλες περιοχές του σώματος. Ακόμα και αν η βιταμίνη C απορροφηθεί, δεν θα χρησιμοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο, όταν υπάρχει κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης.

Υπάρχει και καλύτερος τρόπος. Τα λαχανικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι πιπεριές και μπρόκολα, έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Επίσης να προτιμάτε τις λιποσωμιακές μορφές βιταμίνης C, που χρησιμοποιούν μία κατοχυρωμένη τεχνολογία, η οποία περιλαμβάνει τα μόρια της βιταμίνης C σε φωσφολιπίδια. Αυτά επιτρέπουν καλύτερη απορρόφηση στα κύτταρα και δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη, ενώ παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.

Πηγή

Μετάφραση: Vicky Panagiotidou

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε μόνοι σας ghee
Επόμενο άρθροΜεταφορά κετονών σώματος στο ανθρώπινο νεογνό και βρέφος
Debug: Newspaper

Απάντηση