*το αρχικό κείμενο έχει πολλές εικόνες, θα το βρείτε εδώ, αν θέλετε να τις δείτε!
  • Η μείωση της ποσότητας των εξευγενισμένων αμυλούχων υδατάνθρακων στη διατροφή σας θα σταθεροποιήσει το σάκχαρό σας και θα προωθήσει την κέτωση.
  • Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου πολλών σύγχρονων μεταβολικών ασθενειών (π.χ. διαβήτη, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, Parkinson’s και Alzheimer’s).
  • Η ινσουλίνη ρυθμίζει την απελευθέρωση τόσο της γλυκόζης όσο και των κετονών στην κυκλοφορία του αίματός σας από τις αποθήκες. Όταν τρώτε, η ινσουλίνη ανεβαίνει. Όταν δεν τρώτε, η ινσουλίνη κατεβαίνει για να απελευθερώσει την αποθηκευμένη ενέργεια.
  • Γίνεστε «ανθεκτικοί στην ινσουλίνη» όταν τα λιποκύτταρα σας γεμίσουν και δεν μπορούν πλέον να αποθηκεύσουν την παραπάνω ενέργεια αποτελεσματικά.
  • Όταν ο λιπώδης ιστός σας γεμίσει πέρα από το Προσωπικό του Όριο Λίπους, η πλεονάζουσα ενέργεια αποθηκεύεται σε χώρους που εξακολουθούν να είναι ευαίσθητοι στην ινσουλίνη (όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα μάτια) και η υπερβολική ενέργεια υπερχειλίζει στην κυκλοφορία του αίματός σας με την μορφή αυξημένης γλυκόζης, τριγλυκερίδιων και κετονών.
  • Εξωγενής κέτωση συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολύ λίπος ή εξωγενείς κετόνες για να αυξήσετε το επίπεδο των κετονών στο αίμα σας.
  • Η ενδογενής κέτωση εμφανίζεται όταν καταναλώνετε λιγότερα τρόφιμα, μειώνετε την ινσουλίνη και τα σάκχαρα στο αίμα και αυξάνετε την παραγωγή κετονών από το σωματικό σας λίπος.
  • Ενώ μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή κετογονική θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα σας, η συντριπτική πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων της κέτωσης οφείλεται στην ενδογενή κέτωση.
  • Η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τροφές σκουπίδια με υπερβολικά χαμηλά θρεπτικά συστατικά. Αυτό θα βελτιώσει τον κορεσμό και θα σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και έτσι να χάσετε βάρος με βιώσιμο τρόπο και λιγότερη προσπάθεια.
  • Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη, ειδικά αν σας κάνει να αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη διαιτητικού λίπους. Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στο να έχετε συγκεκριμένο αριθμό κετονών, να είστε σε κέτωση ή υψηλή σε λίπος κετογονική διατροφή το οποίο να σας κάνει να χάσετε βάρος πιο γρήγορα.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα Τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες προκαλούν μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. [1] [2] [3] Εάν έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, έχει μεγάλη σημασία να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων για να μειώσετε την γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σας.

Ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Σύμφωνα με τους βασικούς ιατρικούς ορισμούς: Το «φυσιολογικό» σάκχαρο του αίματος ορίζεται όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι μικρότερη από 6,0%. Προδιαβήτης θεωρείται όταν έχετε γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μεταξύ 6,0 και 6,4% και ο διαβήτης τύπου 2 υπάρχει όταν έχετε γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) 6,5% ή παραπάνω. Ωστόσο, αυτοί οι κύριοι ορισμοί του “φυσιολογικού” δεν είναι πολύ ιδανικοί! Ο κίνδυνος του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, των καρδιακών παθήσεων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου αυξάνεται με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) πάνω από 5,0%. Μέχρι να σας διαγνώσουν όντως προδιαβήτη, θα έχετε αυξημένο κίνδυνο πολλών από τις πιο κοινές δυτικές ασθένειες της γήρανσης (όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις). [4][5]

Εάν ενδιαφέρεστε να επιδιώξετε την βέλτιστη και όχι τη “φυσιολογική” μεταβολική υγεία, ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους στόχους γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και γλυκόζης αίματος που βασίζονται στις κατηγορίες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρδιακές παθήσεις (στο αρχικό άρθρο υπάρχουν διαγράμματα):

Επίπεδο Ρίσκου

HbA1c

Μέση τιμή γλυκόζης

(%)

(mmol/L)

(mg/dL)

Ιδανικό

4,5

4,6

83

Τέλειο

< 5,0

< 5,4

< 97

Καλό

< 5,4

< 6,0

< 108

Επικίνδυνο

> 6,5

> 7,8

> 140

Υπερινσουλιναιμία

Αν και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης είναι κακές ειδήσεις (λόγω τοξικότητας της γλυκόζης και της γλυκοζυλίωσης), τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης συμβαδίζουν με τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης [6] [7] [8]

Ένας μεταβολικά υγιής άνθρωπος θα αποθηκεύσει την υπερβολική ενέργεια στα λιποκύτταρά του για μελλοντική χρήση. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, φτάνετε στο σημείο που τα αποθέματα λίπους σας δεν μπορούν να συνεχίσουν να επεκτείνονται και να απορροφούν περισσότερη ενέργεια από τη διατροφή σας. Μόλις υπερβείτε το προσωπικό σας όρο λίπους, γίνεστε “ανθεκτικός στην ινσουλίνη” και χρειάζεται όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε ενέργεια στα λιποκύτταρά σας.

Όσο γίνεστε “ανθεκτικοί στην ινσουλίνη”, η επέκταση των λιποκυττάρων σας επιβραδύνεται. Το πάγκρεας σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει την υπερβολική ενέργεια από τη διατροφή σας στα αποθέματα λίπους σας.

Δυστυχώς, η μειωμένη ικανότητα αύξησης του σωματικού σας λίπους δεν είναι τόσο καλή όσο ακούγεται. Μόλις γεμίσουν τα λιποκύτταρά σας, οποιαδήποτε πλεονάζουσα ενέργεια θα μεταφερθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας που είναι ακόμα ευαίσθητα στην ινσουλίνη (δηλ. το ήπαρ, το πάγκρεας, την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα).

Το πάγκρεας σας πρέπει στη συνέχεια να εργάζεται υπερωρίες, εκκρίνοντας όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να μπορέσεις να συγκρατήσει την αποθηκευμένη ενέργεια, καθώς εσείς καταναλώνετε ενέργεια από την κυκλοφορία του αίματός σας, η οποία όμως συνεχίζει να συμπληρώνεται από τα τρόφιμα που καταναλώνετε τρώγοντας.

Πώς να διαχειριστείτε το διαιτητικό φορτίο ινσουλίνης

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε το φορτίο ινσουλίνης της διατροφής σας το οποίο θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε το σάκχαρο στο αίμα. Η διαχείριση του φορτίου ινσουλίνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν κάνετε ένεση ινσουλίνης για τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να ταιριάξετε τις μεγάλες δόσεις ινσουλίνης bolus με μεγάλες ποσότητες διαιτητικών υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να κρατήσει ενέργεια στα αποθέματα ήπατος και λίπους. Χωρίς εξωγενή ινσουλίνη, κάποιος με διαβήτη τύπου 1 θα δει τόσο το σάκχαρο αίματος όσο και τα επίπεδα των κετονών αίματος να αυξάνονται καθώς η αποθηκευμένη ενέργεια “διαρέει” στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που λαμβάνουν ινσουλίνη, επανακτούν γρήγορα βάρος με εξωγενείς ενέσεις ινσουλίνης, αλλά όσο δεν παίρνουν ινσουλίνη, χάνουν συνέχεια βάρος. Η εξωγενής ινσουλίνη ρυθμίζει την απελευθέρωση της αποθηκευμένης ενέργειας από το σώμα τους.

Εάν κάνετε ενέσεις με ινσουλίνη, πρέπει να σκέφτεστε διαρκώς ποια είναι η βέλτιστη δόσης ινσουλίνης που απαιτείται για να διατηρήσετε σταθερά την γλυκόζη του αίματός σας:

  • Πολύ μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση λίπους από το σώμα σας για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, θα προκαλέσει υπογλυκαιμία και θα νιώσετε πως πρέπει να φάτε.
  • Με πολύ λίγη ινσουλίνη θα αποικοδομηθείτε αποτελεσματικά, καθώς όλη σας η αποθηκευμένη ενέργεια θα ρέει στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Το πρόβλημα με αυτή την ινσουλινοκεντρική θεώρηση της διαχείρισης του διαβήτη και της παχυσαρκίας είναι πως δεν έχει εφαρμογή σε κάποιον που δεν κάνει ενέσεις ινσουλίνης.

Το πάγκρεας σας δεν θα εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να συγκρατήσει το λίπος στις αποθήκες, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την ενέργεια από όσα τρώτε.

Η γλυκόζη σας πρέπει να καταναλωθεί πριν το σώμα σας χρησιμοποιήσει το διαιτητικό ή το σωματικό σας λίπος. Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων βοηθά στη σταθεροποίηση του ζαχάρου στο αίμα σας. Ωστόσο, αν θέλετε χαμηλότερα επίπεδα ή θέλετε να αντιστρέψετε τον διαβήτη σας, πρέπει να βρείτε τι πρέπει να φάτε που να σας κρατά ικανοποιημένους, παρέχοντας σας επίσης όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Πόσο πρέπει να είναι η γλυκόζη και τα επίπεδα κετονών του αίματός σας όταν είστε σε κέτωση;

Η κατανόησή μας για την κετογονική διατροφή εξελίσσεται γρήγορα καθώς η “κέτο” αυξάνεται σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα κέτωσης.

Ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να δοκιμάσουν μια κετογονική διατροφή και να επιτύχουν κέτωση, η πραγματικότητα είναι ότι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολο να επιτύχουν και να διατηρήσουν “βέλτιστα επίπεδα κέτωσης” (δηλαδή 1,5 έως 3,0mmol / L σύμφωνα με το βιβλίο “Η τέχνη και η επιστήμη της διατροφής χαμηλών υδατανθράκων”) χωρίς εκτεταμένη νηστεία ή προσθέτοντας διαρκώς όλο και περισσότερο διαιτητικό λίπος.

Το να αυξάνετε διαρκώς το διαιτητικό λίπος είναι συνήθως αντιπαραγωγικό μακροπρόθεσμα εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους ή η διαχείριση του διαβήτη. Σύντομα μάλλον θα ανακαλύψετε πως θα αποκτήσετε επιπλέον σωματικό λίπος που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε υψηλότερα βασικά επίπεδα ινσουλίνης και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Είχα το προνόμιο να φιλοξενήσω στο δωμάτιό μας για δυο μέρες τον Dr Steve Phinney στα πλαίσια της εκδήλωσης Low Carb Down Under στο Brisbane. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου τον ερωτήσαμε για το φόντο αυτού του βέλτιστου διαγράμματος κετόζης. Ο Steve είπε ότι ο βέλτιστος πίνακας κέτωσης βασίζεται στα επίπεδα κετονών αίματος των συμμετεχόντων σε δύο μελέτες που έγιναν στη δεκαετία του 1980. Η μία ήταν με τους ποδηλάτες που είχαν προσαρμοστεί στην κέτωση για μια περίοδο έξι εβδομάδων καιή άλλη ήταν μια μελέτη κετογονικής απώλειας βάρους. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά τα «βέλτιστα επίπεδα κετονών» (δηλ. μεταξύ 1,5 έως 3,0 mmol / L) παρατηρήθηκαν σε άτομα που πρόσφατα είχαν μπει σε κατάσταση διατροφικής κέτωσης.

Ωστόσο, καθώς συνεχίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι να επιλέγουν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή κετογονική, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα επίπεδα κετονών στο αίμα τους συνεχίζουν να μειώνονται μετά από λίγες εβδομάδες ή μήνες. Ακόμη και ο συγγραφέας του βιβλίου Keto Clarity, Jimmy Moore, δήλωσε πρόσφατα ότι οι αυξημένες κετόνες δεν θα οδηγήσουν αναγκαστικά στην απώλεια βάρους και ότι υπάρχει περιορισμένη νόημα στην παρακολούθηση τους!

Μήπως γινόμαστε καλύτεροι στην χρήση κετονών και για αυτό δεν συσσωρεύονται οι κετόνες στην κυκλοφορία του αίματος;

Οι ταινίες κετονών ούρων (οι οποίες μετρούν το ακετοξικό στα ούρα) θεωρούνται από πολλούς πως είναι μόνο για περιορισμένη χρήση, διότι σύντομα το σώμα σταματά να εκκρίνει κετόνες στα ούρα καθώς μαθαίνει να τις χρησιμοποιεί και σταματά να τις αποβάλλει.

Φαίνεται ότι το σώμα σας επίσης προσαρμόζεται να χρησιμοποιεί τις κετόνες του αίματος πιο αποτελεσματικά ανάλογα με τον χρόνο που ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων. Στους περισσότερους ανθρώπους που ξεπερνούν την φάση της «κέτο – προσαρμογής», τα σώματά τους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το λίπος πιο αποτελεσματικά και τα επίπεδα κετονών τους μειώνονται περαιτέρω.

Μπορείτε να θεωρήσετε πως οι κετόνες BHB είναι η αποθηκευτική και μεταφορική μορφή κετονών που επιτρέπουν στις κετόνες να κινούνται γύρω από το σώμα σας. Το σώμα σας μετατρέπει το BHB σε ακετοξικό για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

Οι κετόνες BHB που μετράτε στην κυκλοφορία του αίματός σας απλά σας λένε πόση ενέργεια έχετε αποθηκεύσει ως κετόνες στην κυκλοφορία του αίματός σας. Δυστυχώς, το επίπεδο BHB στην κυκλοφορία του αίματος σας δεν σας λέει τίποτα χρήσιμο για την ικανότητά σας να καίτε λίπος για ενέργεια. Οι υψηλές κετόνες αίματος μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε υπερβολικά επίπεδα αχρησιμοποίητων καυσίμων να ρέουν στο αίμα σας.

Παρόμοια με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα χρονικά υψηλά επίπεδα κετονών αίματος δεν είναι απαραιτήτως καλά. Ένας υγιής μεταβολισμός λειτουργεί αποτελεσματικά με λιγότερα καύσιμα που πρέπει να κινητοποιηθούν στην κυκλοφορία του αίματος (είτε με τη μορφή γλυκόζης, είτε κετονών, είτε τριγλυκεριδίων). Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου δεν χρειάζεται μια τεράστια δεξαμενή καυσίμων, δεν χρειάζεστε υψηλά επίπεδα κετονών ή γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματός σας εάν έχετε έναν αποτελεσματικό μεταβολισμό.

Ποσοστά κετονών και γλυκόζης με βάση τις εμπειρίες πλήθους

Πίσω στο 2014, όταν η “κετό” ήταν καινούργια και φρέσκια ήμουν πρόθυμος να πειραματιστώ, να μάθω και να κάνω ό, τι μπορούσα για να χάσω βάρος και να βελτιστοποιήσω την υγεία μου.

Αφού ήμουν ακόμα μπερδεμένος παρότι είχα διαβάσει ό,τι μπορούσα για το θέμα και φοβούμενος μην καταλήξω παχύτερος αν επεδίωκα τα «βέλτιστα» επίπεδα κετονών, αποφάσισα να συγκεντρώσω κάποια στοιχεία από δικούς μου ελέγχους και από διάφορους φίλους μου που παρακολουθούσαν επίσης τα επίπεδα σακχάρου και κετονών στο αίμα τους.

Ήθελα να καταλάβω ποια είναι τα τυπικά επίπεδα κετονών ήταν για όσους ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων για λίγο. Μόλις κοινοποίησα αυτά τα αρχικά δεδομένα, άλλα άτομα μου έστειλαν τα δεδομένα τους για να προσθέσω στο διάγραμμα. Αργότερα, ο Michel Lundell από το Ketonix μοιράστηκε ένα εκτεταμένο σύνολο ανωνυμοποιημένων δεδομένων που μου επέτρεψαν να δημιουργήσω ένα σημαντικό σύνολο δεδομένων.

Σημείωση: Διαβητική κετοξέωση διαγιγνώσκεται όταν έχουμε επίπεδα γλυκόζης άνω των 15 mmol / L ή 270 mg / dL και κετόνες άνω των 0,5 mmol / L.

Με βάση την ανάλυση αυτών των στοιχείων που προέρχονται από ένα μεγάλο πλήθος ατόμων, φαίνεται ότι η μέση τιμή σακχάρου στο αίμα για κάποιον σε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι περίπου 4,9 mmol / L (ή 88 mmol / L) με επίπεδο κετόνης αίματος (BHB) περίπου 1,5 mmol / L.

Επίπεδα σακχάρου και κετονών κατά τη διάρκεια της εξωγενούς κέτωσης

Μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή την κετογονική διατροφή για θεραπευτικούς σκοπούς (δηλ. για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, η επιληψία, ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός ή η άνοια). Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από υψηλότερα επίπεδα κετονών για να τροφοδοτήσουν τον εγκέφαλο όταν η γλυκόζη χρησιμοποιείται αποτελεσματικά.

Εάν προσπαθείτε να αποφύγετε την απώλεια μυών που εμφανίζεται στην καρκινική καχεξία ή προσπαθείτε να ταΐσετε ένα αναπτυσσόμενο παιδί που έχει επιληψία, μια ενεργειακά πυκνή δίαιτα υψηλού λίπους και χαμηλού κορεσμού μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται αυτόν τον βαθμό θεραπευτικής κέτωσης, ιδιαίτερα εάν η απώλεια βάρους, ο βελτιωμένος κορεσμός ή ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερες προτεραιότητες.

Τα άτομα που ακολουθούν μια θεραπευτική κετογονική διατροφή μπορεί να επιλέξουν να καταναλώσουν λάδι MCT και άλλα λίπη για να επιτύχουν υψηλά επίπεδα κετόνης και τιμές χαμηλής γλυκόζης: ο λεγόμενος δείκτης γλυκόζης – κετονών (GKI). Άλλοι στοχεύουν σε υψηλά επίπεδα κετονών για εγκεφαλική απόδοση. Άλλοι καταναλώνουν παράλληλα εξωγενείς κετόνες και γλυκόζη μαζί σε «διπλό καύσιμο» για ελίτ αθλητικές επιδόσεις.

Ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να είναι χρήσιμο εάν πρόκειται να αγωνιστείτε στο Tour de France, η χρόνια αυξημένη ενέργεια από την γλυκόζη και τις κετόνες δεν είναι ιδανική, ιδιαίτερα αν κάνετε καθιστική ζωή, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή θέλετε να βελτιώσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Οι ποδηλάτες του Tour de France έχουν τελειοποιήσει την εκπαίδευση σε κατάσταση χαμηλής ενέργειας για να μεγιστοποιήσουν τη μιτοχονδριακή βιογένεση και στη συνέχεια να επανατροφοδοτήσουν για να μπορέσουν να αποδώσουν.

Ένα από τα πλεονεκτήματα μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ότι εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό τις υπερ-εύγευστες επεξεργασμένες τροφές που είναι συνήθως ένας συνδυασμός εξευγενισμένων αμύλων και φυτικών ελαίων. Είναι γενικά πολύ εύκολο να υπερκαταναλώσει κάποιος ένα τέτοιο συνδυασμό από εξευγενισμένο άμυλο και φυτικά έλαια. Ο κίνδυνος, όμως, που δημιουργείται όταν κάποιος κυνηγά τα υψηλά επίπεδα κετονών με την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας/θερμίδων, η οποία θα αυξήσει την ινσουλίνη και θα οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους.

Ωστόσο, η ώθηση των υδατανθράκων σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κορεσμό και αυξημένη πρόσληψη ενέργειας. Έτσι, ενώ το να μειώνετε τους υδατάνθρακες είναι ευεργετικό αν σας απομακρύνει από τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι συνδυασμός υδατανθράκων + λιπαρών, το υπερβολικό διαιτητικό λίπος δεν θα είναι βέλτιστο αν καταλήξετε να καταναλώνετε πολλή παραπάνω ενέργεια.

Πόσο χαμηλά πρέπει να είναι η γλυκόζη του αίματός σας όταν είστε σε κέτωση;

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μια κετογονική διατροφή με την ελπίδα να διαχειριστούν τον διαβήτη και να χάσουν βάρος. Θέλουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης που θα τους επιτρέψουν να κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος και ο στόχος είναι η υγεία και η μακροχρόνια ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Στην ενδογενή κέτωση, όταν δηλαδή το λίπος του σώματός σας καίγεται για ενέργεια, όταν υπαρχούν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας στο αίμα σας, το σώμα σας θα αντλήσει από τα αποθέματα λίπους του σώματός σας για να κάνει τη διαφορά, καθώς θα χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα αποθηκευμένου λίπους και γηραιότερων πρωτεϊνών στο ήπαρ, το πάγκρεας, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα (δηλαδή, θα ενεργοποιήσει την αυτοφαγία). Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν προσπαθείτε να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας ή να χάσετε λίπος από το σώμα σας.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα για το σάκχαρο και τις κετόνες αίματος;

Εάν ακολουθείτε κετογονική διατροφή και είστε σχετικά υγιής μεταβολικά, μπορεί να δείτε τιμές κετόνης BHB μεταξύ 0,3 και 1,5 mmol / L. Οι κετόνες θα είναι υψηλότερες αν κάνετε νηστεία, αν περιορίζετε τις θερμίδες, αν ασκείστε ή αν καταναλώνετε περισσότερο διαιτητικό λίπος από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, οι κετόνες αίματος πιθανότατα θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα σας θα προσαρμόζεται στην κετογονική διατροφή και καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να αντισταθείτε στον πειρασμό να συνεχίσετε να προσθέτετε επιπλέον διαιτητικό λίπος απλά για να διατηρήσετε αυξημένα επίπεδα κετονών.

Οι τιμές κετονών από την μελέτη Virta

Τα δεδομένα από το πλήθος που προκύπτουν παραπάνω είναι σε συμφωνία με τα δεδομένα κετονών από τα αποτελέσματα έτους της μελέτης Virta (Phinney et al., 2017) στην οποία στόχος ήταν να μπουν οι συμμετέχοντες με διαβήτη σε διατροφική κέτωση προκειμένου να βελτιώσουν την διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να αντιστρέψουν τον διαβήτη.

Ενώ υπήρχαν κάποιες υψηλότερες τιμές κετόνης αρχικά, πολλοί άνθρωποι είχαν τιμές κετόνης αίματος μικρότερες από 0,5 mmol / L. Παρά την κατανάλωση μιας κετογονικής διατροφής υπό την εποπτεία του Steve Phinney και της ομάδας Virta, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν πέτυχαν επίπεδα κετόνης που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως «διατροφική κέτωση» (δηλαδή BHB> 0,5 mmol / L). Παρόλα αυτά, η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ήταν σημαντική. Πολλοί από τους ανθρώπους με ινσουλίνη ήταν σε θέση να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη.

Έχασαν επίσης σημαντικό βάρος. Τα αποτελέσματα διετίας δείχνουν ότι τα επίπεδα της κετόνης στο αίμα παρέμειναν στα 0,27 mmol / L μετά από δύο χρόνια μιας κετογονικής δίαιτας.

Ενώ οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Virta είδαν αρχικά αύξηση των κετονών αίματος στη ζώνη διατροφικής κέτωσης (δηλ. τιμές μεγαλύτερες από 0,5 mmol / L) – αυτό κατά μέσο όρο -, μετά από δέκα εβδομάδες, οι κετόνες αίματός τους επέστρεψαν σε νούμερα που ήταν ελάχιστα από αυτά που είχε η ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε μια κλασσική δυτική διατροφή. Ουδέποτε οι τιμές κετόνης τους δεν προσέγγισαν την βέλτιστη ζώνη τιμών κετόνης (δηλαδή 1,5 mmol / L σύμφωνα με τον κοινώς αποδεκτό ορισμό της κέτωσης).

Επίσης, παρατηρήσαμε μια παρόμοια τάση στην δικιά μας κίνηση “Nutrient Optimiser Weight Loss Challenge”, στην οποία τα σάκχαρα αίματος των συμμετεχόντων αυξήθηκαν αρχικά κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες απώλειας βάρους, όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν σε υψηλής θρεπτικής αξίας θρεπτικά συστατικά. Αλλά μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες τα επίπεδα κετονών αίματος μειώθηκαν σημαντικά καθώς οι άνθρωποι συνέχισαν να χάνουν βάρος και να μειώνουν τα σάκχαρα αίματός τους.

Ήταν ενδιαφέρον να εντοπίσουμε ότι οι άνθρωποι που ταυτοποιήθηκαν ως ανθεκτικοί στην ινσουλίνη τείνουν να έχουν ελαφρώς υψηλότερες τιμές κετονών αίματος σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δήλωσαν ότι είναι ευαίσθητοι στην ινσουλίνη. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που είναι σωματικά αδύνατοι και μεταβολικά υγιείς τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα κετονών αίματος καθώς και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά αφότου ακολουθήσουν για μικρό χρονικό διάστημα μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή κετογονική.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις κετόνες αίματος ή αν οι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, τα δεδομένα από την Nutrient Optimiser Challenge έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να χάσουν βάρος με παρόμοιο ρυθμό, ανεξάρτητα από το αν είναι ανθεκτικοί ή ευαίσθητοι στην ινσουλίνη.

Ποια επίπεδα κετονών πρέπει να στοχεύσετε;

Εκτός αν πάσχετε μια χρόνια πάθηση που μπορεί να ωφεληθεί από αυξημένα επίπεδα κετονών (π.χ. Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, άνοια ή επιληψία), θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα και άγχος εστιάζοντας στη διατήρηση των σακχάρων στο αίμα σας πιο κοντά στο ιδανικό και αδιαφορώντας για τα επίπεδα κετονών στο αίμα σας. Η γλυκόζη στο αίμα σας πρέπει να χρησιμοποιηθεί πριν από το λίπος στην διατροφή σας και το λίπος στο σώμα σας. Εάν λοιπόν οι αποθήκες γλυκόζης σας είναι συνεχώς γεμάτες, θα καιτε συνέχεια μόνο γλυκόζη και δεν θα επιτρέπετε στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει το σωματικό σας λίπος για ενέργεια. Το σάκχαρο του αίματος σας είναι μια κατανοητή ένδειξη για το αν οι αποθήκες γλυκόζης είναι γεμάτες και αν πρέπει να καταναλώνετε λιγότερους υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Μόλις η γλυκόζη του αίματός σας σταθεροποιηθεί με μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, τότε μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε υψηλής θρεπτικής αξίας θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα για να συνεχίσετε να χάνετε βάρος και να κερδίσετε υγεία.

Πηγή άρθρου (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Dietonian

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Φωτογραφία εξωφύλλου: pexels.com

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Προηγούμενο άρθροOreo μπισκότα
Επόμενο άρθροΜπισκοτάκια σουσαμιού
Debug: Newspaper

2 ΣΧΟΛΙΑ

Απάντηση