Οι συνταγές είναι της αγαπημένης μου φίλης Κλαίρης την οποία ευχαριστώ θερμά! Τις βάζω μαζί γιατί έχουν παρόμοια γέμιση και μπορείτε να δοκιμάσετε όποια εκδοχή προτιμάτε ή και τις δύο! Είναι πολύ νόστιμα και ιδανικά για οικογενειακό τραπέζι!

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ. ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ BIODIET, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ KETOLIFE!

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά

Για την γέμιση:

Κιμάς ότι σας αρέσει, 500 γρ
Μυρωδικά που σας αρέσουν (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο)
Κρεμμύδι φρέσκο και ξερό (200 γρ συνολικά)
Αλάτι και πιπέρι (μπόλικο)
Ρύζι σιρατάκι ή ρύζι κουνουπιδιού (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο, 250 γρ (ή μισό μισό με λάδι καρύδας ή βούτυρο)
2 λάχανα μεσαίού μεγέθους ή 10 στρογγυλά κολοκύθια

Για το αυγολέμονο (κοινό και για τις 2 συνταγές):

500 γρ νερό
1 κύβος λαχανικών ή ό,τι σας αρέσει
2 αυγά
Χυμός από 2 λεμόνια
20-30 γρ αλεύρι (ίνες) μπαμπου ή 15 γρ mix 2 (semolina)

Εκτέλεση

Βράζετε τα λάχανα λίγο μέχρι να χωρίσουν τα φύλλα τους και να βγαίνουν εύκολα. Τα κολοκύθια τα αδειάζετε και κρατάτε την σάρκα στην άκρη.

Για την γέμιση:

Ανακατεύετε τον κιμά με το μισό λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά (και την σάρκα που μας έχει μείνει από το κολοκύθι ψιλοκομμένη, αν κάνουμε κολοκύθια) σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε για τουλάχιστον μισή ώρα (αν μπορείτε και παραπάνω) στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα.

Για τα κολοκύθια:

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα να προθερμανθεί.

Βάζετε τα κολοκύθια σε ένα ταψί και τους ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι. Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, τα γεμίζετε και κλείνετε με το καπάκι τους. Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο συν μισό ποτήρι νερό,σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180 βαθμούς αέρα για 45 λεπτά. Στην συνέχεια ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά.

Για τους λαχανοντολμάδες:

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα να προθερμανθεί.

Η γέμιση είναι η ίδια, γεμίζετε τα λαχανόφυλλα τα οποία τυλίγετε καλά, άλλα όχι σφιχτά και τα απλώνετε σε ένα μεγάλο ταψί. Μόλις τους βάλετε όλους, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι το νερό και σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για μία ώρα στους 180 βαθμούς αέρα και μετά ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλη μισή ώρα στους 160 βαθμούς αέρα.

Για το αυγολέμονο:

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά με αλάτι και πιπέρι, ρίχνετε και το χυμό λεμόνι και ανακατεύετε πολύ καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το νερό με τον κύβο για να φτιάξετε ζωμό και μόλις είναι έτοιμος, προσθέτετε λίγο στα αυγά σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς (αυτό το κάνετε για να μη ψηθούν απότομα τα αυγά). Μόλις το μείγμα των αυγών έχει περίπου την θερμοκρασία του ζωμού, το ρίχνετε στον ζωμό, προσθέτετε και το αλεύρι μπαμπού ή το μιξ 2 και ανακατεύετε γρήγορα για να μη σβολιάσει. Αν σας φαίνεται αραίο, προσθέτετε έξτρα μιξ ή αλεύρι μπαμπού, κατά την κρίση σας.

Η σάλτσα σερβίρεται χωριστά στα κολοκύθια, οπότε καλό είναι να την ετοιμάσετε λίγο πριν σερβίρετε.

Αν κάνετε λαχανοντολμάδες, τους περιχύνετε με το αυγολέμονο και αφήνετε για 10 λεπτά ακόμη στον φούρνο (επιπλέον της μισής ώρας δηλαδή). Σερβίρονται ζεστοί με έξτρα λεμόνι (αν θέλετε).

Καλή επιτυχία!

Μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές του ιστολογίου εδώ.

Προηγούμενο άρθροΜαγειρίτσα με συκώτι και αυγολέμονο
Επόμενο άρθροΣοκολατένιο fudge cake
Debug: Newspaper

Απάντηση