Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι πάντα ακριβή

Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε να αποκαλύπτουμε τα προβλήματα είναι να εξετάσουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Συχνά, ακόμα και αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λένε πως είμαστε καλά, ο θυρεοειδής αγωνίζεται να κάνει τη δουλειά του. Χωρίς τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι σχεδόν αδύνατο να νιώσουμε και να φαινόμαστε καλά.

Δεν είναι ο κακός

Το ωμό, ανεπεξέργαστο λάδι καρύδας είναι αληθινά μια βόμβα θρέψης που μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικές από τις πιο καταστροφικές για την υγεία καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων του θυρεοειδή. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που τονώνουν τον μεταβολισμό και παρέχουν ενέργεια.

Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική υποφέρουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Όχι λιγότερες από μια στις 3 γυναίκες άνω των 35 μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα στο θυρεοειδή. Ο ειδικός στην ολιστική ιατρική Dr. Robin Miller, συγγραφέας του «The Smart Womans Guide to Midlife and Beyond» λέει πως οι γυναίκες έχουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν πρόβλημα στο θυρεοειδή από τους άνδρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ενδοκρινολόγων, περισσότερο από 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή, γνωστή και ως υποθυρεοειδισμός.

Η καλή λειτουργία του θυρεοειδή είναι απαραίτητη για καλή υγεία

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας και για την σωστή κυτταρική λειτουργία. Αν η λειτουργία του θυρεοειδή δεν είναι φυσιολογική, η απώλεια βάρους καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Νιώθετε εξάντληση, έχετε κενά μνήμης, αραιώνουν τα μαλλιά σας, έχετε πόνους, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, χαμηλή λίμπιντο, δυσκοιλιότητα ή βάζετε βάρος; Ίσως να μην αισθάνεστε καλά αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε ακριβώς το γιατί;

Μπορεί να είναι ο θυρεοειδής σας – αυτός ο αδένας με σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται κάτω από το μήλο του Αδάμ στο λαιμό σας, κατά μήκος του αναπνευστικού σωλήνα. Αποτελείται από δύο λοβούς, που συνδέονται στη μέση με γέφυρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μεταβολισμού και στην ωρίμανση.

Δείτε παρακάτω μερικές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ο θυρεοειδής σας μπορεί να τα έχει “παίξει”:

 • Έντονο αίσθημα κόπωσης:

Εάν είστε πάντα κουρασμένος/η, ακόμα και μετά από ύπνο 8 – 10 ωρών, είναι σύνηθες να έχετε χαμηλές θυρεοειδικές ορμόνες. Βέβαια, η κόπωση και η χαμηλή ενέργεια σχετίζονται με πολλά θέματα υγείας. Αλλά εάν δεν έχετε επαρκή ροή ορμόνης θυρεοειδούς (TSH) στο σώμα σας, οι μυες σας δεν λαμβάνουν σήμα για να σηκωθούν και να κινηθούν.

 • Θολούρα: 

Εάν σας φαίνεται σα να τριγυρνάτε στην ομίχλη όλη μέρα, έχετε δυσκολία να συγκεντρωθείτε, ή αν ξεχνάτε συχνά, ίσως να οφείλεται στον θυρεοειδή σας. Αυξημένη TSH δυσκολεύει τη συγκέντρωση, ενώ η έλλειψή της προκαλεί προβλήματα στη μνήμη.

 • Θέματα στο πεπτικό:

Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό παραπονούνται συχνά για δυσκοιλιότητα, μιας και ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί, επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο πρόβλημα, όπως η διάρροια ή οι συχνές κενώσεις.

 • Προβλήματα διάθεσης:

Οι μεταβολές της διάθεσης, το άγχος ή η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν σε όσους έχουν διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδή. Το άγχος και η νευρικότητα συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό, καθώς το σώμα υπερφορτώνεται συνεχώς με εντολές για να γκαζώσει. Αυτό το αναγκάζει να υπερφορτωθεί.

Ασκείστε, τρώτε σωστά αλλά δεν χάνετε βάρος;

victor-freitas-546919-unsplash.jpg

Photo by Victor Freitas on Unsplash

Η μικρή αύξηση βάρους μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διάφορες αιτίες, έτσι λίγοι γιατροί θα θεωρήσουν το γεγονός αυτό ως σύμπτωμα δυσλειτουργίας του θυρεοειδή. Αν όμως δεν τρώτε παραπάνω από το συνηθισμένο, ασκείστε τακτικά και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να χάσετε τα επιπλέον κιλά, θα μπορούσε αυτό κάλλιστα να οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδή. Θυμηθείτε: κάθε κύτταρο στο σώμα σας μπορεί να επηρεάζεται από μια δυσλειτουργία του θυρεοειδή.

Εξετάστε αυτή τη δήλωση από τον Dr. Ridha Arem, συγγραφέα του «The Thyroid Solution», αναφορικά με τις εξετάσεις του θυρεοειδή:

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από μικρές ανισορροπίες που δεν φαίνονται ακόμα στις εξετάσεις αίματος. Αν συμπεριλαμβάναμε και ανθρώπους με ελαφρύ υποθυρεοειδισμό, οι εξετάσεις των οποίων είναι φυσιολογικές, η συχνότητα εμβάνισης του υποθυρεοειδισμού θα ξεπερνούσε, χωρίς αμφιβολία, το 10% του πληθυσμού».
Και συνεχίζει:
«Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι ότι πολλοί άνθρωποι των οποίων τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγαίνουν φυσιολογικά, μπορεί να εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα υπολειτουργίας του θυρεοειδή. Οι διαθέσεις τους, τα συναισθήματά τους και η γενική τους ευημερία επηρεάζονται από αυτή την ανισορροπία, όμως, δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να φτάσουν στη ρίζα των προβλημάτων τους. Ακόμα κι αν το επίπεδο της TSH ορμόνης βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα της φυσιολογικής κλίμακας, ένα άτομο μπορεί ακόμα να πάσχει από μικρού βαθμού υποθυρεοειδισμό».

Επιπλέον σημάδια πως ο θυρεοειδής σας έχει πρόβλημα

Εάν έχετε περισσότερες από 3 από τις παρακάτω ενδείξεις, κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με το θυρεοειδή σας:

 • Κατακράτηση υγρών και πρήξιμο
 • Συχνές ιογενείς λοιμώξεις
 • Απώλεια μαλλιών
 • Συχνοί μώλωπες
 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
 • Εμβοές
 • Ευαισθησία στο κρύο ή στη ζέστη
 • Κρύα άκρα
 • Αϋπνία
 • Ευερεθιστότητα
 • Φαγούρα
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Νύχια που ξεφλουδίζουν
 • Μουδιάσματα στα άκρα
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ελαττωμένη ανοσία
 • Ζαλάδες
 • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
 • Βραχνάδα

Πώς επηρεάζει το θυρεοειδή η διατροφή

Θεωρείται πως η διατροφή παίζει ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς. Αν και η χαμηλή πρόσληψη ιωδίου οδηγεί σε χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς, το επιτραπέζιο αλάτι δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Πολλά τρόφιμα που καταναλώνονται στον δυτικό κόσμο περιέχουν ουσίες που περιγράφονται σαν βρογχοκηλογόνα, που εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου. Δύο δημοφιλή βρογχοκηλογόνα είναι η σόγια και τα φυστίκια.

Ορισμένες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν κάποιο ή και τα δύο από τα παραπάνω. Τα είδη παντοπωλείου είναι τίγκα στα πολυακόρεστα έλαια και πολλοί Αμερικάνοι εξακολουθούν να αποφεύγουν τη χρήση των κορεσμένων λιπαρών, προτιμώντας να μαγειρεύουν με έλαια θερμής έκθλιψης ή ραφιναρισμένα. Εάν μαγειρεύετε με σπορέλαια, ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Το μόνο που κάνουν αυτά τα έλαια είναι να αυξάνουν τις φλεγμονές.

Με την βιομηχανοποίηση της γεωργίας, το έδαφος έχει ανεπαρκείς ποσότητες ιωδίου, συμβάλλοντας περαιτέρω στην επιδείνωση της υγείας του θυρεοειδούς. Επιπλέον, η κατανάλωση επεξεργασμένων ζαχάρων και σιτηρών επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Γιατί τα φάρμακα του θυρεοειδή μερικές φορές δεν λειτουργούν

freestocks-org-126848-unsplash.jpg

Photo by freestocks.org on Unsplash

Μόνη της η λήψη φαρμακευτικής αγωγής τεχνητών ορμονών χωρίς την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος δεν προάγει την υγεία. Είναι μια λύση «τσιρότο» που συχνά καθορίζει τη δυτική ιατρική.

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί μείωση στην ορμόνη του θυρεοειδούς και η λύση δεν είναι απλά η αντικατάσταση της ορμόνης (κάτι πολύ δυτικό στη σκέψη, βέβαια). Η βαθύτερη αιτία της πάθησης πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι συμβαίνει σε μια αυτοάνοση ασθένεια. Πρώτα απ’ όλα, η πάθηση αυτή αναγκάζει το σώμα να επιτεθεί στον εαυτό του με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετώπιζε έναν ξένο εισβολέα, όπως έναν ιό ή βακτήριο.

Η επίθεση αυτή προκαλεί φλεγμονή η οποία καταστέλλει τις θυρεοειδικές ορμόνες και επίσης μειώνει την ανταπόκριση των υποδοχέων του θυρεοειδούς. Μπορείτε να βάλετε μέσα σας όσα φάρμακα θυρεοειδή θέλετε, αλλά αν οι υποδοχείς σας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν, δεν θα βοηθηθείτε καθόλου.

Επιπλέον, η φλεγμονή μειώνει τη μετατροπή της Τ4 (ανενεργή θυρεοειδική ορμόνη) σε Τ3 (δραστική μορφή ορμόνης). Τα περισσότερα από τα φάρμακα με συνθετικές ορμόνες (Τ4, Thyrormone κλπ.) είναι Τ4 και αν δοθούν σε κάποιον με φλεγμονή, δεν θα λειτουργήσουν διότι δεν μπορούν να μετατραπούν στην ενεργή μορφή.

Οι δύο βασικές αιτίες του υποθυρεοειδισμού, η αυτοανοσία και η φλεγμονή πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία και η υγεία στο σώμα.

Ήρθε η ώρα να θρέψετε το θυρεοειδή σας.

Ίσως φανταζόσασταν πάντα πως το λάδι καρύδας ήταν βλαβερό. Η αλήθεια είναι πως είναι πραγματικά πολύ καλό. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη, το έλαιο καρύδας εξάγεται από τον πυρήνα ή την ψίχα ώριμων καρύδων.

Περιέχει επίσης κορεσμένα λιπαρά. Στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο ποσοστό 90% κορεσμένο λίπος. Μην αφήσετε το γεγονός αυτό να σας τρομάξει! Παρόλο που μπορεί να είστε πεπεισμένοι ότι το κορεσμένο λίπος πρέπει να το κοιτάμε μόνο με τα κυάλια, το λάδι καρύδας είναι υγιεινό.

Παρόλο που έχουν υπάρξει πάνω από 60 χρόνια αρνητικής διαφήμισης γύρω από τα υγιή κορεσμένα λίπη όπως εκείνα που βρίσκονται στο λάδι καρύδας, η έρευνα και η ανασκόπηση των πολιτισμών που το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν να πουν διαφορετική ιστορία. Αποδεικνύεται ότι τα υγιεινά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.

Τι λέει η έρευνα

Η έρευνα αποδεικνύει ότι το φυσικό κορεσμένο λίπος που βρίσκεται στο λάδι καρύδας έχει μερικές εκπληκτικές θεραπευτικές αξίες:

 • Προωθεί την υγεία της καρδιάς
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Παρέχει άμεση ενέργεια
 • Βοηθάει για ένα υγιές δέρμα
 • Βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα
 • Ενισχύει τον μεταβολισμό
 • Βοηθάει στην απώλεια βάρους
 • Προσφέρει λιπαρά οξέα που λαχταράει ο θυρεοειδής σας

Το μοναδικό προφίλ λιπαρών οξέων μέσης αλύσου (MCT) του λαδιού καρύδας είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα έλαια και του δίνει τη δυνατότητα να βοηθάει τον οργανισμό να αυτό-ρυθμίζεται (κάτι που είναι αρκετά ικανό να κάνει).

Αυτά τα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου και του λαυρικού οξέος (το οποίο συναντάται και στο μητρικό γάλα) έχουν αρκετά μικρή δομή ώστε να μπορούν να καταβροχθιστούν από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας. Λόγω αυτού, παρέχουν άμεση ενέργεια για το σώμα.

Το λαυρικό οξύ μετατρέπεται σε μονολαουρίνη, η οποία είναι μια ισχυρή αντιική, αντιβακτηριακή και αντιπρωτοζωική ουσία. Επειδή η μονολαουρίνη είναι μονογλυκερίδιο έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει τους ιούς που είναι επικαλυμμένοι με λιπίδια, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της ιλαράς, της γρίπης, του HIV, του έρπητα και ορισμένων παθογόνων βακτηρίων.

Ένα άλλο λιπαρό οξύ που περιέχεται στο λάδι καρύδας είναι το καπρυλικό οξύ. Αυτό το κορεσμένο λιπαρό οξύ έχει μια σειρά από ιδιότητες που προάγουν την καλή υγεία, καθώς και την ικανότητα, από τη φύση του, να θεραπεύει τους ζυμομύκητες στο έντερο.

Το καπρικό οξύ υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες στο γάλα κατσίκας και στο αγελαδινό γάλα, αλλά είναι άφθονο σε τροπικά έλαια, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. Πρόκειται για ένα λιπαρό οξύ μέσης αλύσου που έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες. Στο σώμα το καπρικό οξύ μετατρέπεται σε μονοκαπρίνη. Στη μορφή αυτή μπορεί εύκολα να καταπολεμήσει τους ιούς, τα βακτήρια και τον μύκητα Candida albicans.

Λόγω αυτού του μοναδικού συνδυασμού λιπαρών οξέων, το λάδι καρύδας καταστέλλει τις φλεγμονές και συμβάλλει στην αναγέννηση του ιστού, ενώ αναχαιτίζει τους μικροοργανισμούς που είχαν αρχικά προκαλέσει τις φλεγμονές.

Ενίσχυση του μεταβολισμού

Το λάδι καρύδας δεν προφυλάσσει από τις μολύνσεις μόνο, βοηθά επίσης στην ενεργοποίηση της διαδικασίας καύσης λίπους που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως σε λαούς στους οποίους το ανεπεξέργαστο λάδι καρύδας είναι μέρος της καθημερινής τους διατροφής, το ποσοστό παχυσαρκίας και οι ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι μειωμένα.

Τα βραχύτερης αλύσου λιπαρά οξέα που απαντώνται στο λάδι καρύδας καίγονται γρήγορα στο σώμα. Η άμεση μεταφορά των λιπαρών οξέων μέσης αλύσου στο ήπαρ σημαίνει πως το λίπος δεν χρειάζεται να κυκλοφορήσει πρώτα μέσα από όλο το σώμα.

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου επίσης αυξάνουν το ρυθμό με τον οποίο το σώμα καταναλώνει καύσιμο για ενέργεια.

Μια προειδοποίηση

Θα ήταν μεγάλη μου αμέλεια αν δεν αναφερόμουν στο χειρότερο είδος λίπους που θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε: τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη, επίσης γνωστά και ως τρανς λιπαρά. Περιλαμβάνονται συχνά στα λεγόμενα χαμηλών λιπαρών (light) τρόφιμα, αυτά τα ψεύτικα λίπη είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Οι κύριες πηγές των τρανς-λιπαρών είναι τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα και οι έτοιμες τροφές fast food. Πρέπει να κάνετε τη μετάβαση σε μια διατροφή με πραγματικές τροφές εάν θέλετε να βοηθήσετε τον θυρεοειδή σας. Οπότε να με συγχωρείτε αλλά φτάνουν οι τυροκροκέτες, τα ντόνατς, οι σοκολάτες ή άλλα έτοιμα σνακ.

Αυτά τα λίπη ανεβάζουν τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) ενώ μειώνουν τα επίπεδα της HDL (καλής). Είναι καλύτερα να απέχετε εντελώς από τα τρανς-λιπαρά – δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος για την υγεία.

Οι φλεγμονογενείς ιδιότητες αυτών των ελαίων που έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες μελέτες μπορεί κάλλιστα να οφείλονται στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και τη συσκευασία τους και όχι σε ιδιότητα των ίδιων των ελαίων. Όσο πιο φυσική είναι η πηγή του ελαίου και όσο λιγότερη επεξεργασία εμπλέκεται στην παραγωγή του, τόσο πιο υγιεινό είναι. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρέσεις, όπως η οιστρογονική δράση του σογιέλαιου. Ωστόσο, εκτός από τις γενικά γνωστές «επικίνδυνες τροφές», όταν επιλέγεις φυσικά, δύσκολα αποτυγχάνεις.

Πώς να προσθέσετε το λάδι καρύδας στη διατροφή σας

Το ωμό βιολογικό λάδι καρύδας παραμένει στερεό σε θερμοκρασία δωματίου και δεν διασπάται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Μπορείτε να μαγειρέψετε με αυτό, να ψήνετε, να περιχύνετε τις τροφές μ’αυτό, να το σωτάρετε, να το βάζετε στα κέικ σας αντί για βούτυρο – επίσης μπορείτε να το βάζετε στο δέρμα σας, στα μαλλιά ή τα νύχια σας. Υπάρχει πληθώρα τρόπων που μπορεί να βοηθήσει το λάδι καρύδας στη βελτίωση της υγείας σας.

Προσοχή μόνο μην υπερβάλετε στην ποσότητα, ιδίως αν δεν κάνετε παράλληλα διατροφή χαμηλών υδατανθράκων. 10 με 15 γρ την ημέρα ΤΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ! Ξεκινήστε με όχι παραπάνω από 5 γρ, γιατί μπορεί να σας προκαλέσει γαστρεντερικές διαταράχες, η απότομη κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας. Ανεβάστε σταδιακά την ποσότητα, 5 γρ ανά εβδομάδα, εφόσον δεν παρατηρηθούν ενοχλήσεις.

Άλλοι φυσικοί τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Εκτός από το να συμπεριλάβετε το λάδι καρύδας στη διατροφή σας, δοκιμάστε αυτούς τους άλλους φυσικούς τρόπους για να εξισορροπήσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

 • Αλλάξτε το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι σε θαλασσινό αλάτι καθώς έχει περισσότερα μέταλλά που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδή.
 • Ακολουθήστε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδή. Έρευνες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ των αλλεργιών στο σιτάρι και των ασθενειών του θυρεοειδή, αν και αυτό να ξέρετε, δεν είναι απόλυτο και δεν έχουν λόγο να αποφεύγουν την γλουτένη, όλοι όσοι έχουν υποθυρεοδισμό. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν κάνετε μια τόσο δραστική αλλαγή!
 • Ακολουθήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως διαλογισμό ή βαθιές αναπνοές. Το χρόνιο άγχος λέγεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν υποθυρεοειδισμό.
 • Αποφύγετε χημικές ουσίες όπως το τρικλοζάν, που απαντάται συνήθως σε προϊόντα όπως τα αντιβακτηριακά σαπούνια, αποσμητικά, λοσιόν, ακόμα και στις επιφάνειες κοπής.
 • Λάβετε συμπλήρωμα με προβιοτικά, καθώς η καλή λειτουργία του θυρεοειδή εξαρτάται από την ύπαρξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.
 • Λάβετε κάποιο καλής ποιότητας πολυβιταμινούχο σκεύασμα. Βεβαιωθείτε πως περιέχει αρκετό ιώδιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, σίδηρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό.
 • Περιορίστε την έκθεσή σας στο φθόριο και στον υδράργυρο. Προμηθευτείτε ένα καλό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού για το σπίτι σας.
 • Ακολουθείστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή εξαλείφοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρώγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πραγματικές, βιολογικές τροφές.
 • Λάβετε καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής αν και εφόσον ο ιατρός σας κρίνει πως έχετε έλλειψη σε κάποια βιταμίνη ή ιχνοστοιχείο. Συνήθως όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό, ευννοούνται αν λάβουν συμπλήρωμα σεληνίου.
 • Ασκηθείτε! Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να επαναφέρετε σε λειτουργία του θυρεοειδή σας. Το γρήγορο περπάτημα για 30’ καθημερινά είναι μια καλή αρχή.

Εάν έχετε κάποιο λόγο να πιστεύετε πως ο θυρεοειδής σας έχει αρχίσει να υπολειτουργεί, δοκιμάστε το λάδι καρύδας. Υιοθετήστε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει μπόλικες πραγματικές τροφές, κανονικούς ρυθμούς ύπνου και κίνηση (σε κάθε δυνατή ευκαιρία). Πολύ σύντομα, όχι μόνο θα αισθανθείτε καλύτερα, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά σας μπαίνουν τα παντελόνια σας!

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: deliciousnutrients.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

 

Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το DIETONIAN.GR δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το  δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo: https://pixabay.com/en/food-coconut-fruit-healthy-3062139/
Προηγούμενο άρθροΕύκολο κι αφράτο κέικ καρύδας
Επόμενο άρθροΤάρτα κρεμμυδιών με τυριά
Debug: Newspaper

Απάντηση