Η συχνά αγαπημένη «ημέρα διατροφικών ατασθαλιών» είναι ένα κοινό θέμα σε πολλές δίαιτες και η δημοφιλής κετογονική διατροφή δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά μια νέα έρευνα από την πανεπιστημιούπολη Okanagan του UBC λέει ότι μόνο μια δόση γλυκόζης 75 γραμμαρίων – ισοδύναμη με ένα μεγάλο μπουκάλι αναψυκτικό ή ένα πιάτο τηγανιτές πατάτες – ενώ κατά τα άλλα κάνετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.

“Η κετογονική ή κέτο διατροφή έχει γίνει πολύ συνηθισμένη για την απώλεια βάρους ή για τη διαχείριση ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2”, λέει ο Jonathan Little, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Υγείας και Επιστήμης Άσκησης στο UBCO. “Συνίσταται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, με μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων, συνδυασμός ο οποίος οδηγεί το σώμα σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση”.

Η δίαιτα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική αφού μόλις το σώμα είναι σε κέτωση και λιμοκτονεί για την θεωρητικά προτιμώμενη γλυκόζη, η χημεία του οργανισμού αλλάζει και αρχίζει να καίει επιθετικά ενέργεια από τις αποθήκες λίπους. Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους και μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

“Ενδιαφερόμασταν να μάθουμε τι συμβαίνει με τη φυσιολογία του σώματος όταν μια δόση γλυκόζης επανεισάγεται», λέει ο Cody Durrer, διδακτορικός φοιτητής του UBC Okanagan”. Δεδομένου ότι η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και οι απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ήταν λογικό να εξετάσουμε τι συνέβαινε στα αιμοφόρα αγγεία μετά από μια δόση ζάχαρης”.

Για τη δοκιμή τους, οι ερευνητές στρατολόγησαν εννέα υγιή νεαρά αρσενικά και τα έβαλαν να καταναλώσουν ένα ποτό γλυκόζης 75 γραμμαρίων πριν και μετά από μια διατροφή επτά ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Η διατροφή αποτελούτο από 70% λίπος, 10% υδατάνθρακες και 20% πρωτεΐνη, σύσταση που είναι παρόμοια με εκείνη μιας σύγχρονης κετογονικής διατροφής.

“Αρχικά αναζητούσαμε πράγματα όπως μια φλεγμονώδη απόκριση ή μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη του αίματος”, λέει ο Durrer. “Αυτό που βρήκαμε αντ’ αυτού ήταν βιοδείκτες στο αίμα που υποδήλωναν ότι τα τοιχώματα των αγγείων υπέστησαν βλάβη από την ξαφνική άνοδο της γλυκόζης”.

Ο πιο πιθανός ένοχος για τη βλάβη είναι η μεταβολική αντίδραση του οργανισμού στο υπερβολικό σάκχαρο του αίματος, το οποίο προκάλεσε την αιμάτωση των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων και την πιθανότητα να πεθάνουν.

“Ακόμα κι αν αυτά ήταν κατά τα άλλα υγιή νεαρά αρσενικά, όταν εξετάσαμε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων τους μετά την κατανάλωση του ποτού γλυκόζης, τα αποτελέσματα έμοιαζαν ότι μπορεί να προέρχονταν από κάποιον με κακή καρδιαγγειακή υγεία”, προσθέτει ο Little. “Ήταν κάπως ανησυχητικό”.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι με μόνο εννέα υποκείμενα να περιλαμβάνονται στη μελέτη, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την επαλήθευση των ευρημάτων τους, αλλά ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να δώσουν σε άτομα που βρίσκονται σε κετογονική διατροφή μια παραπάνω ανησυχία για τυχόν διατροφικές ατασθαλίες.

“Η ανησυχία μου είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους που δοκιμάζουν μια κετογονική διατροφή – είτε θέλουν να χάσουν βάρος είτε θέλουν να θεραπεύσουν τον διαβήτη τύπου 2 είτε έχουν κάποιο άλλο λόγο υγείας – μπορεί να ανατρέψουν μερικές από τις θετικές επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία τους εάν ξαφνικά τα φορτώσουν με γλυκόζη”, λέει. “Ειδικά εάν αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα εξαρχής”.

“Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι μια κετογονική δίαιτα δεν είναι κάτι που κάνεις για έξι ημέρες την εβδομάδα και παίρνεις το Σάββατο άδεια”.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Dietonian

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

 

Προηγούμενο άρθροΑλμυρό κέικ
Επόμενο άρθροΤο καλύτερο λευκό ψωμί
Debug: Newspaper

Απάντηση