Οι 12 κορυφαίοι μύθοι της κετογονικής δίαιτας ξετυλίγονται μετά από 150.000 ημέρες φροντίδας ασθενών

Το 2015, η Virta Health και η Indiana University Health (IUH) άρχισαν να φροντίζουν εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (T2D) χρησιμοποιώντας μια κετογoνική διατροφή σε συνδυασμό με μια συνεχόμενη απομακρυσμένη υποστήριξη καθοδηγούμενης αλλαγής συμπεριφοράς. Δημοσιεύσαμε πρόσφατα τα διετή αποτελέσματα μελέτης στο περιοδικό “Σύνορα στην ενδοκρινολογία”, τα οποία δείχνουν αναστροφή του διαβήτη στην πλειονότητα των ασθενών, απότομη μείωση στη χρήση φαρμάκων και συνολική μεταβολική βελτίωση σε διάφορους τομείς από την απώλεια βάρους έως τη μείωση της υπέρτασης. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη έχει αλλάξει τα πρότυπά της για τη φροντίδα και την διατροφική συναίνεση του 2019 (κλικ εδώ να την διαβάσετε) με βάση τόσο τα αποτελέσματά μας, όσο και άλλες δημοσιευμένες δοκιμές για την ενσωμάτωση εξατομικευμένου περιορισμού υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής κέτωσης για ασθενείς με T2D.

Εν τω μεταξύ, οι δίαιτες “κέτο” έχουν περάσει από την αφάνεια στο προσκήνιο στα λαϊκά μέσα ενημέρωσης, συγκεντρώνοντας όχι μόνο θερμή υποδοχή, αλλά και κριτική από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα μακροχρόνια οφέλη για την υγεία από την κέτωση και τις νεοεμφανιζόμενες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τον μηχανισμό δράσης και την κλινική εφαρμογή. Άλλοι σχολιαστές είναι εχθρικοί σε αλλαγές στο ιατρικό status quo και στο χαμηλό σε λιπαρά διατροφικό δόγμα. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να κάνει την κετογονική διατροφή να μοιάζει απλή μόδα, περιθωριακή και εντελώς τρομακτική, αλλά οι περισσότερες από τις αντιρρήσεις είναι μύθοι που μπορούν να καταρριφθούν εύκολα από τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές. Η μελέτη μας μετράει πολυάριθμα κλινικά και εργαστηριακά αποτελέσματα και συγκέντρωσε την ανατροφοδότηση των ασθενών για τα καθημερινά συμπτώματα.

Εδώ είναι οι 12 κορυφαίοι μύθοι που μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε μετά από περισσότερες από 150.000 ημέρες φροντίδας ασθενών στην κλινική δοκιμή αναστροφής του διαβήτη τύπου Β (η δοκιμή ονομάστηκε Virta-IUH).

Μύθος νο 1:

Η κετογονική διατροφή είναι μη βιώσιμη – Ψέμα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πέτυχαν διατροφική κέτωση με βάση την καθημερινή παρακολούθηση του βήτα υδροξυβουτυρικού οξέος (BHB) στο αίμα. Το BHB ήταν ακόμη αυξημένο κατά 50% έναντι της αρχικής τιμής στα 2 χρόνια, δεδομένου ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων εξατομικεύτηκε. Το 74% των ασθενών ολοκλήρωσαν τα 2 χρόνια της κλινικής δοκιμής με εκτεταμένες απαιτήσεις παρακολούθησης και οι περισσότεροι ζήτησαν να επεκτείνουν τη συμμετοχή τους στα 5 χρόνια.

Μύθος νο 2:

Η κετογονική διατροφή θα προκαλέσει διαβητική κετοξέωση (DKA) – Ψέμα. Δεν υπήρξαν συμβάντα διαβητικής κετοξέωσης στην δοκιμή. Δεν υπήρξαν ενδείξεις μεταβολικής οξέωσης ή κενών ανιόντων στους ασθενείς μας.

Μύθος νο 3:

Η κετογονική διατροφή θα προκαλέσει υπογλυκαιμία ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Ψέμα. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις συμπτωματικής υπογλυκαιμίας ενώ οι ασθενείς ήταν σε κέτωση. **

Μύθος νο 4:

Η κετογονική διατροφή θα στερήσει τον εγκέφαλο από την απαιτούμενη γλυκόζη – Ψέμα. Όταν οι διαιτητικοί υδατάνθρακες μειώνονται, το ήπαρ παράγει γλυκόζη με γλυκονεογένεση. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν είναι χαμηλά στην κέτωση και ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να μεταβολίζει τις κετόνες. Στη δοκιμή μας, οι ημερήσιες αξιολογήσεις των ασθενών για τη διάθεση και την ενέργεια βελτιώθηκαν. Σε έρευνες, οι ασθενείς ανέφεραν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, η κέτωση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων όπως η επιληψία και βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις.

Μύθος νο 5:

Η κετογονική διατροφή θα μειώσει την καρδιακή λειτουργία και θα προκαλέσει αγγειακή βλάβη – Ψέμα. Η βαθμολογία κινδύνου των 10 ετών του ASCVD των ασθενών μας βελτιώθηκε κατά 12%. Σε 1 χρόνο, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στο CIMT (πάχος καρωτιδικού έσω-μέσου) όπως μετρήθηκε με υπερηχογράφημα καρωτίδας. Σημαντικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε 22 από τους 26 παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου στην ομάδα παρέμβασης έναντι 0 των 26 στη συνήθη ομάδα φροντίδας. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες μελέτες διερευνούν την ικανότητα της κέτωσης να βελτιώσει τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (μπορείτε να διαβάσετε σχετική μελέτη εδώ, και μία ακόμα εδώ). ***

Μύθος νο 6:

Η κετογονική διατροφή θα επιδεινώσει το λιπιδικό προφίλ του αίματος – Ψέμα. Οι ασθενείς έδειξαν βελτίωση στα τριγλυκερίδια και την HDL χοληστερόλη. Ενώ η υπολογιζόμενη LDL χοληστερόλη αυξήθηκε, δεν υπήρξε μεταβολή στον μέσο αριθμό σωματιδίων LDL όπως μετρήθηκε τόσο με το λιποπροφίλ NMR όσο και με την απολιποπρωτεΐνη Β. Υπήρχε μια ευνοϊκή μετατόπιση του υποτύπου LDL από μικρή πυκνή LDL σε μεγάλη αυξητική LDL.

Μύθος νο 7:

Η κετογονική διατροφή προκαλεί φλεγμονές – Ψέμα. Η φλεγμονή μειώθηκε έντονα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 35% της υψηλής-ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (hsCRP) και της μείωσης των λευκών αιμοσφαιρίων (WBC) κατά 7% στα 2 χρόνια. Σε έρευνες, οι ασθενείς ανέφεραν βελτίωση στη λειτουργία των αρθρώσεων με μειωμένο πόνο. Αυτό είναι αναμενόμενο στην πραγματικότητα, καθώς οι μελέτες μηχανισμού δράσης δείχνουν ότι οι κετόνες (BHB) αναστέλλουν το φλεγμονώδες NLRP3. Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη εδώ.

Μύθος νο 8:

Η κετογονική διατροφή θα προκαλέσει υποθυρεοειδισμό – Ψέμα. Η θυρεοειδική ορμόνη (Τ4) παρέμεινε αμετάβλητη. Η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) έδειξε στην πραγματικότητα μια αριθμητική μείωση παρά μια αύξηση που θα αναμενόταν με ένα υποαντικειμενικό θυρεοειδή. Δεν υπήρξαν νέες περιπτώσεις συμπτωματικού υποθυρεοειδισμού. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο θυρεοειδής χρειάζεται διαιτητικούς υδατάνθρακες.

Μύθος νο 9:

Η κετογονική διατροφή θα βλάψει το ήπαρ και θα αυξήσει το λίπος στο ήπαρ – Ψέμα. Η ηπατική λειτουργία των ασθενών βελτιώθηκε σημαντικά. Η εξέταση των δεικτών του ήπατος σε 1 χρόνο έδειξε σημαντική μείωση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου (NAFLD) με βαθμολογία ηπατικής λιπαρότητας (N-LFS) και ηπατική ίνωση με βαθμολογία ινώδους NAFLD (NFS). Οι βελτιώσεις βαθμολογίας παρατηρήθηκαν και σε 2 χρόνια. Δείτε και εδώ σχετική μελέτη. Και άλλη μία εδώ.

Μύθος νο 10:

Η κετογονική διατροφή θα βλάψει τα νεφρά. – Ψέμα. Ο μέσος εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR) βελτιώθηκε. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις επιδείνωσης της λειτουργίας των νεφρών. Ενώ το ουρικό οξύ μπορεί να παρουσιάσει μια παροδική αύξηση κατά τη διάρκεια της κετοπροσαρμογής, τα επίπεδα ουρικού οξέος παρέμειναν αμετάβλητα στα 1 και 2 χρόνια.

Μύθος νο 11:

Η κετογονική διατροφή θα προκαλέσει απώλεια μυών – Ψέμα. Η μέση απώλεια βάρους των συμμετεχόντων στη δοκιμή σε 2 χρόνια ήταν 10% (περίπου 25 λίβρες). Η σάρωση απορρόφησης με διπλή ενέργεια απορρόφησης ακτίνων Χ (DEXA) έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας βάρους οφειλόταν στην απώλεια σωματικού λίπους συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε λίπος στην κοιλιά. Η μείωση της άλιπης μάζας ήταν σύμφωνη με τη συνολική μείωση βάρους. Μια λεπτομερέστερη μελέτη της σύνθεσης του σώματος κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους σε μια κετογονική διατροφή χαμηλών θερμίδων έδειξε ότι πάνω από το 80% της απώλειας βάρους είναι από λιπώδη ιστό (μπορείτε να διαβάσετε μια σχετική μελέτη εδώ).

Μύθος νο 12:

Η κετογονική διατροφή θα προκαλέσει απώλεια οστικής πυκνότητας – Λάθος. Η ανίχνευση DEXA δεν έδειξε μεταβολή της οστικής πυκνότητας των οστών της σπονδυλικής στήλης σε 1 και 2 έτη.

Τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε μεγαλύτερη υιοθέτηση της κετογονικής διατροφής κάθε τύπου για την θεραπεία του διαβήτη και άλλων μεταβολικών ασθενειών. Αλλά καθώς η “κέτο” διατροφή γίνεται κυρίαρχη, μπορούμε επίσης να αναμένουμε περισσότερες τακτικές εκφοβισμού. Ενδυναμώστε τον εαυτό σας με πληροφορίες. Αναζητήστε αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων κλινικών δοκιμών. Μοιραστείτε ό,τι βρίσκετε με τον ιατρό σας καθώς εργάζεστε μαζί για να δημιουργήσετε μια παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη και βιώσιμη μεταβολική υγεία.

* Όλα τα ανεπιθύμητα κλινικά συμβάντα τόσο στους συμμετέχοντες της παρέμβασης όσο και στους συνηθισμένους συμμετέχοντες στη φροντίδα αναφέρθηκαν στο εξεταστικό όργανο της εξεταστικής επιτροπής αξιολόγησης και δημοσιεύθηκαν στα μονοετή και διετή έκθεση. Δεν υπήρξαν γεγονότα που να αποδίδονται στην παρέμβαση.

** Αναφέρουμε στο μονοετές έγγραφο ότι ένας ασθενής που δεν ακολουθεί πλέον διαιτητικές αλλαγές είχε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο λόγω της χρήσης ινσουλίνης πέρα από την προδιαγεγραμμένη δόση.

*** Αναφέρουμε ένα μικρό αριθμό καρδιακών επεισοδίων τόσο στο σκέλος παρέμβασης όσο και στο συνηθισμένο σκέλος της μελέτης, όπως θα περίμενε κανείς από τους ασθενείς αυτής της ηλικιακής κλίμακας.

Μπορείτε να δείτε και άλλα οφέλη της κετογονικής διατροφής, πέρα από την απώλεια βάρους εδώ.

Πηγή άρθρου (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: freepik.com

 

Προηγούμενο άρθροΣαλάτα με αβοκάντο, μπέικον, μπλε τυρί και καρύδια πεκάν
Επόμενο άρθροΝτολμαδάκια
Debug: Newspaper

Απάντηση