Διατροφική πρόσληψη κορεσμένων λιπών και κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου: Συστηματική ανασκόπηση και μεσοανάλυση δόσης-απόκρισης των μελετών πιθανοτήτων σε στατιστικές υποομάδες

Kang ZQ, Yang Y, Xiao B. Dietary saturated fat intake and risk of stroke: Systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2020 Feb 10;30(2):179-189. doi: 10.1016/j.numecd.2019.09.028. Epub 2019 Oct 1. PMID: 31791641.

 

Περίληψη

Ιστορικό και στόχοι: Λόγω των συγκρουόμενων αποτελεσμάτων των διάφορων ερευνών, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου παραμένει αμφισβητούμενη. Διεξήγαμε μια μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουμε την πιθανή σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μέθοδοι και αποτελέσματα: Εξετάστηκαν η PubMed, η Embase, το Κεντρικό Μητρώο Ελεγχόμενων Δοκιμών της Βιβλιοθήκης της Cochrane και το Web of Science. Οι συνοπτικοί σχετικοί κίνδυνοι (RRs) της υψηλότερης έναντι της κατώτερης κατηγορίας πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων και τα διαστήματα εμπιστοσύνης 95% (CI) συγκεντρώθηκαν από μοντέλα τυχαίων αποτελεσμάτων. Οι γραμμικές ή μη γραμμικές εκτιμήσεις της δόσης-απόκρισης αξιολογήθηκαν με δεδομένα από κατηγορίες κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων σε κάθε μελέτη. Δεκατρείς μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 598.435 συμμετέχοντες ήταν επιλέξιμες για υψηλή / χαμηλή μετα-ανάλυση και 12 μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 462.268 συμμετέχοντες ήταν επιλέξιμες για την εκτίμηση της σχέσης δόσης-απόκρισης. Η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων από τη διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένο συνολικό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο (RR, 0,87, 95% CI, 0,78-0,96, I2 = 37,8%). Παρατηρήθηκε μια γραμμική σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών οξέων και εγκεφαλικού επεισοδίου (Ρ = 0,01), οι συγκεντρωμένοι συνοπτικοί κίνδυνοι του εγκεφαλικού επεισοδίου ανά 10 g / ημέρα αύξησης της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων ήταν 0,94 (95% CI, 0,89-0,98, Ρ = 0,01).

Συμπέρασμα: Αυτή η μετα-ανάλυση κατέδειξε περαιτέρω ότι η υψηλότερη κατανάλωση διαιτητικών κορεσμένων λιπαρών οξέων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και κάθε 10 g ημερησίως αύξηση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων συνδέεται με μείωση του σχετικού κινδύνου κατά 6% στον ρυθμό εγκεφαλικού επεισοδίου. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διερευνηθεί η επίδραση ειδικών τύπων κορεσμένων λιπαρών οξέων και διαφορετικών μοντέλων αντικατάστασης μακροθρεπτικών συστατικών των κορεσμένων λιπαρών οξέων στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία: Pexels.com

Προηγούμενο άρθρο13 λόγοι γιατί η φρουκτόζη δεν είναι καλή
Επόμενο άρθροClotted cream
Debug: Newspaper

Απάντηση