Η παλαιολιθική διατροφή, ή διατροφή Paleo (παλέο), ή δίαιτα των σπηλαίων είναι ένα είδος διατροφής που αποτελείται από τρόφιμα που πιστεύεται ότι τρώγονταν κατά την παλαιολιθική εποχή.

Η διατροφή αυτή αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρι, αυγά και κρέας και δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, ζάχαρη, όσπρια, επεξεργασμένα έλαια, αλκοόλ και καφέ.

Οι ιδέες πίσω από τη διατροφή μπορούν να εντοπιστούν σε πρωτόγονες δίαιτες που υποστηρίζονται τον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1970 ο Walter L. Voegtlin διαδόθηκε μια δίαιτα με επίκεντρο το κρέας «Εποχή του Λίθου», και τον 21ο αιώνα, η διατροφή Paleo διαδόθηκε στα βιβλία με τις καλύτερες πωλήσεις του Loren Cordain. [4]

Η παλαιολιθική διατροφή προωθείται ως τρόπος βελτίωσης της υγείας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μετά από αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος και στον μεταβολισμό σε σύγκριση με την τυπική Δυτική διατροφή ή σε σύγκριση με τις δίαιτες που συνιστώνται από ορισμένες ευρωπαϊκές διατροφικές οδηγίες.

Τα τρόφιμα που επιτρέπονται περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ρίζες, κρέας και όργανα, ψάρια και αυγά. Δεν επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά, τα όσπρια, η επιπλέον ζάχαρη καιτα έτοιμα διατροφικά προϊόντα της βιομηχανίας (συμπεριλαμβανομένων των εξευγενισμένων λιπών και των εξευγενισμένων υδατανθράκων).

Η διατροφή απαγορεύει την κατανάλωση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει επειδή το άρμεγμα δεν υπήρχε έως ότου τα ζώα εξημερώθηκαν μετά την Παλαιολιθική εποχή.

Τι να φάτε

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το σχέδιο διατροφής, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στις φυσικές τροφές και τα καλά λιπαρά.

Μπορείτε να φάτε τα εξής:

  • Άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος, χοιρινού και πουλερικών, κατά προτίμηση βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής (αν μπορείτε)
  • Ψάρια όχι ιχθυοτροφείου, και όστρακα, μαλάκια ή άλλα θαλασσινά.
  • Αρνί, κατσίκι, ή προβατίνα, κατά προτίμηση πιο άπαχα σημεία.
  • Αυγά
  • Φρούτα (όλα τα φρούτα επιτρέπονται χωρίς υπερβολές)
  • Μη αμυλούχα λαχανικά
  • Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος και άλλα
  • Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, ghee με μέτρο
  • Αλάτι και μπαχαρικά

Τι να αποφύγετε

Oποιαδήποτε τρόφιμα δεν ήταν εύκολα διαθέσιμα στους παλαιολιθικούς ανθρώπους είναι εκτός ορίων. Αυτό σημαίνει ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα – πολλά από τα οποία περιέχουν πρόσθετο βούτυρο, μαργαρίνη και ζάχαρη – δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας.

Το ίδιο ισχύει και για τα γαλακτοκομικά, τα οποία μάλλον δεν ήταν προσβάσιμα στους παλαιολιθικούς ανθρώπους και για τα τα όσπρια, τα οποία πολλοί υποστηρικτές της διατροφής πιστεύουν ότι δεν είναι εύπεπτα από τον οργανισμό.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:

  • Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και του βουτύρου
  • Κόκκοι δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι
  • Όσπρια, όπως φασόλια, φιστίκια και μπιζέλια
  • Γλυκά, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών καραμέλας, καθώς και ζάχαρη κάθε είδους
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Ζαχαρούχα αναψυκτικά και χυμοί φρούτων
  • Επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, αλλαντικά και λουκάνικα
  • Γενικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Διαφορές από κετογονική δίαιτα

Η κύρια διαφορά είναι στα γραμμάρια υδατανθράκων που επιτρέπεται να καταναλωθούν ανά ημέρα. Η κετογονική δίαιτα επιτρέπει 20, το πολύ 30 γρ υδατανθράκων ανά ημέρα, η παλέο, όπως ορίζεται εδώ, δεν έχει συγκεκριμένο όριο. Δεν συνίσταται να ξεπεράσετε τα 100 γρ υδατανθράκων ανά ημέρα σε κάθε περίπτωση.

Η άλλη κύρια διαφορά τους είναι πως στην κετογονική δίαιτα, υπό κανονικές συνθήκες, επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά, ενώ στην παλέο δεν επιτρέπονται. Αντίθετα η κετογονική δίαιτα δεν επιτρέπει τα φρούτα (με εξαίρεση τις φράουλες και τα μούρα σε μικρή ποσότητα) ενώ στην παλέο επιτρέπεται η κατανάλωση φρούτων (με μέτρο πάντα).

Επίσης στις περισσότερες εκδοχές της παλαιολιθικής δίαιτας μπορεί κάποιος να φάει μικρή ποσότητα από αμυλούχα λαχανικά, όπως είναι οι πατάτες, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες ή το παντζάρι, ή ακόμα και λίγο ρύζι ή βρώμη.

Ποιος μπορεί να την δοκιμάσει

Γενικά η παλαιολιθική δίαιτα συνίσταται σε όσους έχουν θέμα με τον θυροειδή τους, γιατί οι παραπάνω υδατάνθρακες βοηθούν συνήθως στην σωστότερη λειτουργία του.

Επίσης είναι ιδανική για όσους θέλουν απλά να τρώνε σωστά, αλλά δεν έχουν ούτε θέμα υγείας, ούτε θέλουν να χάσουν βάρος. Ή για όσους είναι πολύ δραστήριοι, είτε γιατί γυμνάζονται πολύ είτε επειδή κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Εννοείται πως ενδείκνυται για παιδιά και εφήβους.

Ποιος πρέπει να την αποφύγει

Αν έχετε κάποιο σοβαρό θέμα υγείας ή αυτοάνοσο ή θέλετε να χάσετε λίγα κιλά, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να φάτε παραπάνω από 50 γρ υδατάνθρακες ανά ημέρα.

Αν είστε διαβητικός ή έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, καλύτερα να μη ξεπερνάτε τα 30 γρ υδατάνθρακες ανά ημέρα.

Πηγές: 1, 2

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Προηγούμενο άρθρο"Ρυζόγαλο" με ρύζι σιρατάκι
Επόμενο άρθροΚέικ μπανάνας με ταχίνι
Debug: Newspaper

Απάντηση