Το ριζότο είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που λατρεύεται για την κρεμώδη υφή του και την ικανότητά του να προσαρμόζεται με διάφορα υλικά. Μία από τις αγαπημένες μου παραλλαγές είναι το ριζότο με παρμεζάνα, λεμόνι και φρέσκο δεντρολίβανο. Αυτό το πιάτο είναι τόσο γευστικό, όσο και θρεπτικό. Επιπλέον, είναι εύκολο να το φτιάξεις, ακόμα κι αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα!

Ιδανικό για μια ζεστή βραδιά μέσα ή ως συνοδευτικό για μια ειδική περίσταση, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει.

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά (για 2 μερίδες)

💜 15 γρ ελαιόλαδο
💗 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περίπου 100 γρ)
🍋 Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
🥂 1 σφηνάκι κρασί ή τσίπουρο
🥗 Περίπου 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (έφτιαξα με κύβο)
🌹 Λίγο αποξηραμένο ή φρέσκο δεντρολίβανο
🍚 120 γρ ρύζι (ιδανικά αρμποριο ή καρναρολι, ή ταπεινό καρολίνα, εγώ έβαλα γλασέ, δεν είχα άλλο)
🧀 40 γρ παρμεζάνα (ή διατροφική μαγιά, αν είστε vegan)

🦋 15 γρ βούτυρο (μπορείτε να αντικαταστήσετε με λάδι καρύδας)
🌶 Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε όλα τα υλικά. Ξεπλένετε το ρύζι πολύ καλά με νερό κι αν έχετε χρόνο το μουλιαζετε κιόλας για τουλάχιστον 20 λεπτά – εγώ δεν είχα. Το νερό που το μουλιασατε το πετάτε.
Σε ένα μεσαίο τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι και το λάδι και το σωταρετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να μυρίσει. Δεν θέλουμε να μαυρίσει.
Ρίχνετε το δεντρολιβανο και το σωταρετε κι αυτό για αλλά 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να μυρίσει το λάδι.
Ρίχνετε το ρύζι και το σωταρετε κι αυτό για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σβήνετε με το κρασί ή τσίπουρο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνετε την φωτιά και ρίχνετε μεγάλες κουταλιές από τον ζωμό. Μόλις απορροφηθεί ρίχνετε κι άλλο λίγο ζωμό ανακατεύοντας συχνά. Το κάνετε αυτό μέχρι το ρύζι να χυλωσει και να μαλακώσει, περίπου 20 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το ξύσμα, το βούτυρο, την παρμεζάνα και λιγο λίγο τον χυμό λεμόνι, δοκιμάζοντας να μη γίνει ξινό. Αν χρειάζεται αλατιζετε και σερβίρετε αμέσως. Αν θέλετε, προσθέτετε φρεσκοτριμμενο πιπέρι πριν το φάτε, εμάς μας άρεσε πολύ!

Εχει περίπου 440 – 480 θερμίδες, δεν έχω μάκρος γιατί το app μου έκανε τρελα και δεν κράτησε την συνταγή. Αν θέλετε να το κάνετε πιο λάιτ βάλτε τυρί λάιτ και βάλτε λιγότερο βούτυρο στο τέλος (ή παραλείψετε το εντελώς).

Cover Photo by Julien Pianetti on Unsplash

Αν σου άρεσε αυτή η συνταγή, πήγαινε στην αρχική σελίδα και βάλε το mail σου εκεί που λέει “Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση“, για να μη χάσεις καμία νέα συνταγή! Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις και στο instagram, κάνοντας κλικ εδώ, ή στο facebook, κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείς να βρεις όλες τις συνταγές του blog εδώ.

Προηγούμενο άρθροΕύκολο γλυκό με γιαούρτι
Επόμενο άρθροΓιγάντιο, σοκολατένιο, πρωτεϊνικό μπισκότο
Debug: Newspaper

Απάντηση