Samir Softic, Kimber L. Stanhope, Jeremie Boucher, Senad Divanovic, Miguel A. Lanaspa, Richard J. Johnson & C. Ronald Kahn (2020) Fructose and hepatic insulin resistance, Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, 57:5, 308-322, DOI: 10.1080/10408363.2019.1711360

Περίληψη

Η υπερβολική θερμιδική πρόσληψη σε μορφή δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (HFD) θεωρήθηκε εδώ και καιρό ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της, όπως η λιπώδης ηπατική νόσος και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρόσφατα, παρατηρήθηκε αλλαγή στροφής και περισσότερη προσοχή αποδίδεται στις επιπτώσεις των ποτών που έχουν ζάχαρη (SSBs) ως ένας από τους ενόχους της επιδημίας της παχυσαρκίας. Σε αυτή την ανασκόπηση παρουσιάζουμε τα δεδομένα που επικαλούνται την πρόσληψη φρουκτόζης με ανάπτυξη αντοχής στην ηπατική ινσουλίνη σε μελέτες σε ανθρώπους και συζητούμε τις οδούς με τις οποίες η φρουκτόζη παρεμποδίζει την δράση της ηπατικής ινσουλίνης σε πειραματικά ζωικά μοντέλα. Πρώτον, περιγράψαμε καλά χαρακτηρισμένες οδούς με τις οποίες ο μεταβολισμός της φρουκτόζης οδηγεί έμμεσα στην αντοχή στην ηπατική ινσουλίνη. Αυτά περιλαμβάνουν τα αμφίβολα αποτελέσματα της φρουκτόζης για να προάγουν de novo λιπογένεση (DNL), να μειώνουν την οξείδωση λιπαρών οξέων (FAO), να προκαλούν στρες ενδοπλασματικού δικτύου (ER) και να προκαλούν ηπατική φλεγμονή. Επιπλέον, διασκεδάζαμε την υπόθεση ότι η φρουκτόζη μπορεί να εμποδίσει άμεσα τη σηματοδότηση της ινσουλίνης στο ήπαρ. Αυτό φαίνεται να προκαλείται από την μειωμένη έκφραση του υποδοχέα ινσουλίνης και του υποστρώματος του υποδοχέα ινσουλίνης 2 (IRS2), από την αυξημένη δραστικότητα πρωτεΐνης-τυροσίνης φωσφατάσης 1Β (ΡΤΡΙβ), ενώ παράλληλα σημειώνεται μείωση της κετοεξοκινάσης (KHK), το περιοριστικό ένζυμο του ρυθμού μεταβολισμού της φρουκτόζης. Συνοπτικά, η πρόσληψη φρουκτόζης μέσω της διατροφής προάγει ισχυρά την ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη μέσω σύνθετης αλληλεπίδρασης διαφόρων οδών μεταβολισμού, τουλάχιστον μερικές από τις οποίες είναι ανεξάρτητες από την αύξηση του σωματικού βάρους και της θερμιδικής πρόσληψης. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το συστατικό της φρουκτόζης, αλλά όχι της γλυκόζης, που υπάρχει στην απλή ζάχαρη οδηγεί σε μεταβολικές επιπλοκές και έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι η φρουκτόζη είναι απλά μια πηγή εύγευστων θερμίδων που οδηγεί σε αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: pexels.com

Προηγούμενο άρθροΚέικ καρύδας κούπας
Επόμενο άρθροΦραουλένιες "βόμβες" λίπους (strawberry cheesecake fat bombs)
Debug: Newspaper

Απάντηση