Εάν ακολουθείτε ό,τι σας λέει η κυβέρνηση και η βιομηχανία τροφίμων σαν ένας σπασμένος δίσκος, μάλλον ακόμα πιστεύετε ότι η σόγια έχει κάποια οφέλη για την υγεία και ότι είναι καλή ιδέα να καταναλώσετε τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα. Άλλωστε, τι θα μπορούσε να είναι κακό με το αθώο γάλα σόγιας ή το άγευστο tofu;

‘Ολα είναι λάθος και μας έχουν ταΐσει ένα κάρο ψέμματα. Πρέπει να εξετάσετε το γεγονός ότι όλα όσα νομίζετε ότι γνωρίζετε για τη σόγια είναι το αποτέλεσμα προσεκτικού μάρκετινγκ για χρόνια και χρόνια που λειτουργούσε τόσο καλά που όλοι είναι πλέον πεπεισμένοι ότι είναι μια σούπερ-τροφή που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κόσμο και να σώσει το περιβάλλον.

Αν κατευθυνθείτε στο τοπικό σας κατάστημα με προϊόντα υγιεινής διατροφής, θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν κάθε συσκευασμένο προϊόν βασίζεται στην σόγια. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προϊόντα βασίζονται σε σιτηρά, γεγονός που καθιστά αυτά τα καταστήματα ένα μέρος όπου οι χορτοφάγοι καταλήγουν να καταστρέφουν την υγεία τους, αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη άλλη ιστορία.

Βέβαια, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποφύγετε τη σόγια είναι οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να μείνετε μακριά και από άλλους σπόρους και όσπρια. Οι λεκτίνες θα διαλύσουν την ευαισθησία της λεπτίνης (που δίνει σήματα πείνας και ενέργειας), κάνοντας τον εγκέφαλό σας να πιστεύει ότι είναι πεινασμένος ακόμα και όταν το σώμα σας έχει περισσότερες από αρκετές θερμίδες.

Η αντίσταση στην λεπτίνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων γνωστών και ως μεταβολικό σύνδρομο. Τα επίπεδα φυτικών οξέων στη σόγια είναι επίσης πολύ υψηλά. Τα φυτικά οξέα δεσμεύονται με μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο και τα καθιστούν μη διαθέσιμα για εσάς.

Ίσως γνωρίζετε ήδη τις ιδιότητες των σπόρων και των όσπριων, αλλά εδώ υπάρχουν γεγονότα που κάνουν την σόγια μια ιδιαίτερα κακή πηγή θερμίδων. Πρώτον, ας ξεκαθαρίσουμε έναν κοινό μύθο.

Οι Ασιάτες και η κατανάλωση σόγιας

Γνωρίζετε ότι οι Ασιάτες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας τακτικά, σωστά; Λοιπόν αυτό είναι λάθος! Αυτό είναι που θέλει η βιομηχανία να πιστεύουμε, επειδή είναι κοινό το γεγονός ότι οι Ασιάτες γενικά ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς από τους Αμερικανούς. Η βιομηχανία έπρεπε μόνο να μας δείξει την κατανάλωση προϊόντων σόγιας των Ασιάτων για να πιστέψουμε στα οφέλη στην υγείας της κατανάλωσης αυτής.

Εάν ρωτήσετε μια ασιατική οικογένεια που γνωρίζετε, πιθανότατα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν τρώνε τόσο πολύ σόγια.

Αυτή είναι μια ακόμα από τις ιδέες που εμφυτεύτηκαν στη γενική συνείδηση και που λαμβάνουμε για ένα γεγονός χωρίς να αμφισβητούμε την προέλευσή της.

Οι Ασιάτες παραδοσιακά τρώνε μικρές ποσότητες σόγιας και οι περισσότερες είναι σε ζυμωμένη μορφή όπως το νάτο, το miso ή το tempeh. Όταν ζυμώνετε σωστά τα φασόλια και τους σπόρους, συνήθως χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των λεκτινών και των φυτικών οξέων που περιέχουν.

Όταν δεν καταναλώνουν την ζυμωμένη μορφή της σόγιας, την συνοδεύουν συνήθως με ζωμό ψαριών σε σούπες, το οποίο είναι πολύ υψηλό σε μέταλλα και κάπως μειώνει τις επιπτώσεις της σόγιας.

Είναι αστείο να βλέπουμε ότι πολλοί από αυτούς τους άλλους πολιτισμούς φαίνεται να ξέρουν ενστικτωδώς πώς να προετοιμάζουν ορισμένα τρόφιμα για να ελαχιστοποιήσουν τα μειονεκτήματά τους (μούλιασμα, φύτρωμα, ζύμωση).

Είναι επίσης φανερό ότι οι άνθρωποι της Ασίας γενικά δεν τρώνε καστανό ρύζι και προτιμούν το πιο εξευγενισμένο λευκό ρύζι. Και πάλι, το ρύζι χάνει τα περισσότερα από τα τοξικά του αποτελέσματα όταν εξευγενιστεί.

Φυσικά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού εξακολουθεί να περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων, αλλά και πάλι, δεν είναι από φρουκτόζη, το χειρότερο είδος ζάχαρης.

Οι γοϊτρογενείς (goitrogen) επιδράσεις της σόγιας

Η σόγια περιέχει υψηλά επίπεδα goitrogen. Τα goitrogens είναι ενώσεις που αναστέλλουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να χρησιμοποιεί σωστά το ιώδιο, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποθυρεοειδικά προβλήματα.

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι τόσο διαδεδομένα σήμερα, ειδικά για τις γυναίκες, που πλέον θεωρείται σχεδόν φυσιολογικό να έχετε προβλήματα θυρεοειδούς.

Όταν έχετε χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός), ο συνολικός σας μεταβολισμός επιβραδύνεται. Κρυώνετε όλη την ώρα, έχετε χαμηλή ενέργεια και μπορεί να κολλήσετε σχεδόν οποιοδήποτε ιό επειδή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Να γνωρίζετε όμως ότι όταν πρόκειται για τα goitrogens, η σόγια δεν είναι ο μόνος παραβάτης. Τα σταυράνθη λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών) έχουν και αυτά παρόμοιες επιπτώσεις. Το μαγείρεμα αυτών των λαχανικών θα εξαλείψει τα περισσότερα από αυτά τα goitrogens, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με τη σόγια. Φυσικά τα περισσότερα λαχανικά περιέχουν τοξίνες κάποιου είδους, γι ‘αυτό είναι πάντα μια καλή ιδέα να τρώτε διάφορα είδη αντί να τρώτε πάντα τα ίδια λαχανικά.

Αναστολείς πρωτεάσης στη σόγια

Σαν να μην έφτανα οι λεκτίνες και τα φυτικά οξέα, η σόγια έχει επίσης αναστολείς πρωτεάσης, που ονομάζονται επίσης αναστολείς τρυψίνης. Αυτές οι τοξίνες εμποδίζουν τη δράση των ενζύμων που έχουν την ευθύνη της πέψης ορισμένων πρωτεϊνών, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Σόγια και οιστρογόνα

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η σόγια περιέχει φυτικά οιστρογόνα με τη μορφή ισοφλαβονών, τα οποία αυξάνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα οιστρογόνων και επομένως μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Αυτές οι ορμόνες βρίσκονται σε ανταγωνισμό, έτσι περισσότερο από την μία σημαίνει λιγότερο από την άλλη.

Η αλλοίωση των επιπέδων οιστρογόνων έχει καταστροφικές συνέπειες για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και για τα παιδιά και τα νεογέννητα.

Άνδρες

Η λάθος ισορροπία της τεστοστερόνης με τα οιστρογόνα στους άνδρες μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη λίμπιντο, συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση και απώλεια ενέργειας, αντοχής και ανδροπρέπειας και ακόμη και αρσενικού στήθους (γυναικομαστία).

Γυναίκες

Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων δεν σημαίνει ότι θα είστε περισσότερο γυναίκα. Θα μπορούσε να διαταράξει τις περιόδους σας, τη γονιμότητα και να σας θέσει σε κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Νεογέννητα

Αυτό με το οποίο τρέφουμε το νεογέννητο παιδί μας είναι πάντα θέμα ανησυχίας φυσικά. Σήμερα, ωστόσο, μερικά παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος περιέχουν σόγια σε μεγάλες ποσότητες. Ένα μωρό πρέπει να έχει τις ορμόνες του/της στις κατάλληλες αναλογίες για να αναπτυχθεί κανονικά και ένα μωρό – αγόρι χρειάζεται πολύ τεστοστερόνη για να σχηματίσει τα σεξουαλικά του γνωρίσματα. Πάρα πολλά οιστρογόνα σε αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσουν αποτυχία σωστής ανάπτυξης, υποανάπτυκτους όρχεις και προβλήματα στην εφηβεία όπως η γυναικομαστία, η έλλειψη τριχών στο πρόσωπο και ευνουχισμό. Λέγεται ότι η ποσότητα της παράγουσας οιστρογόνα σόγιας σε ορισμένες φόρμουλες μπορεί να ισοδυναμεί με την κατανάλωση 5 αντισυλληπτικών χαπιών ανά ημέρα.

Η σόγια καταστρέφει τον πλανήτη

Μερικοί χορτοφάγοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κρέατος καταστρέφει τον πλανήτη και ότι η αντικατάσταση της πρωτεΐνης κρέατος με την σόγια είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Απόλυτη ανοησία. Εκείνοι που πιστεύουν σε αυτό δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εκβιομηχανισμένο σύστημα.

Οι καλλιέργειες σόγιας είναι ίσως οι πιο καταστροφικές από όλες τις μονοκαλλιέργειες. Αποστερούν το έδαφος από θρεπτικές ουσίες χωρίς να τις επιστρέφουν ποτέ, είναι φορτωμένες φυτοφάρμακα και τώρα είναι σχεδόν όλες γενετικά τροποποιημένες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προορίζεται για ζωική τροφή και τα ζώα αρρωσταίνουν. Ορισμένα κομμάτια κρέατος που παράγονται από το εργοστάσιο εγχύονται τώρα με επιπλέον σόγια. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μείνετε μακριά από τα εκτρεφόμενα σε εργοστάσια ζώα: σώστε τον εαυντό σας και το περιβάλλον από την σόγια.

Η Monsanto, ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας, αγωνίζεται σήμερα για κάθε αγρότη που παίρνει τη σόγια τους, επικονιασμένη από τις πατενταρισμένες, γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες της Monsanto. Η διασταυρούμενη επικονίαση ήταν ο τρόπος αναπαραγωγής των φυτών, τώρα πλέον είναι παράνομος! (αναφέρεται στην Αμερική, δεν ξέρω αν συμβαίνει και εδώ) Θα πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο και οι αγρότες να μηνύουν τη Monsanto για μόλυνση των καλλιεργειών τους, αλλά φυσικά η Monsanto είναι πλέον πολύ μεγάλη για να είναι ευάλωτη. Έχουν μια πολύ ισχυρή πολιτική δύναμη λόγω των λόμπι που κάνουν.

Συμπέρασμα

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σας έδωσε λόγους αρκετά ελκυστικούς για να μείνετε μακριά από αυτή την κατώτερη πηγή τροφής και να επιλέξετε τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομιικά προϊόντα αντ’ αυτής, τα οποία είναι πολύ ανώτερη πηγή διατροφής.

Πηγή άρθρου (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: freepik.com

Προηγούμενο άρθρο10 λόγοι να δοκιμάσετε την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων!
Επόμενο άρθροΧρειάζεται ο εγκέφαλος υδατάνθρακες;
Debug: Newspaper

Απάντηση