Chatterjee P, Fernando M, Fernando B, Dias CB, Shah T, Silva R, Williams S, Pedrini S, Hillebrandt H, Goozee K, Barin E, Sohrabi HR, Garg M, Cunnane S, Martins RN. Potential of coconut oil and medium chain triglycerides in the prevention and treatment of Alzheimer’s disease. Mech Ageing Dev. 2020 Mar;186:111209. doi: 10.1016/j.mad.2020.111209. Epub 2020 Jan 15. PMID: 31953123.

Περίληψη: Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Αυτό οδήγησε στην αναζήτηση εναλλακτικών θεραπευτικών στρατηγικών. Το λάδι καρύδας έχει μια μοναδική σύνθεση λιπαρών οξέων πλούσια σε λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, ένα σημαντικό τμήμα του οποίου φθάνει άμεσα στο ήπαρ μέσω της πυλαίας φλέβας, παρακάμπτοντας έτσι το λεμφικό σύστημα. Δεδομένου ότι ο υπομεταβολισμός του εγκεφάλου στον εγκέφαλο είναι ένα σημαντικό αρχικό σημάδι της νόσου του Alzheimer, ανιχνεύσιμος πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, οι κετόνες από το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας μπορούν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για να αντισταθμίσουν την έλλειψη χρήσης γλυκόζης στον εγκέφαλο. Επιπροσθέτως, οι νευροπροστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λαδιού καρύδας έχουν αποδοθεί στην πολυφαινολική του περιεκτικότητα. Αυτή η ανασκόπηση αναλύει πώς ο μεταβολισμός του λαδιού καρύδας και των λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του υπομεταβολισμού της γλυκόζης που παρατηρείται στον εγκέφαλο ανθρώπων με Alzheimer. Επιπλέον, παρουσιάζουμε τις τρέχουσες αποδείξεις για τις νευροπροστατευτικές ιδιότητες του λαδιού καρύδας στη γνωστική λειτουργία, την παθογονικότητα του αμυλοειδούς-β, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Η παρούσα επισκόπηση εξετάζει την επίδραση του λαδιού καρύδας και των λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας σε άλλες χρόνιες διαταραχές που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την νόσο του Αlzheimer και αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα κενά στη βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση λαδιού καρύδας και των λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας ως πιθανή θεραπεία για την νόσο του Alzheimer.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία: Freepik.com
Προηγούμενο άρθροΚέτο ντόνατς!
Επόμενο άρθροΓκαναζ σοκολάτας με ή χωρίς γαλακτοκομικά
Debug: Newspaper

Απάντηση