Citation:
Demasi M
COVID-19 and metabolic syndrome: could diet be the key?
Στην τρέχουσα πανδημία COVID-19, οι κυβερνήσεις υποχρεώνουν στην κοινωνική αποστασιοποίηση και την καλή υγιεινή των χεριών, αλλά λίγη προσοχή δίνεται στον πιθανό αντίκτυπο της διατροφής στα αποτελέσματα της υγείας. Η κακή διατροφή είναι ο σημαντικότερος συντελεστής στην εξέλιξη χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Από τις 30 Μαΐου 2020, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι μεταξύ των περιπτώσεων COVID-19, οι δύο πιο συχνές υποκείμενες καταστάσεις υγείας ήταν οι καρδιαγγειακές παθήσεις (32%) και ο διαβήτης (30%). Οι θάνατοι ήταν 12 φορές υψηλότεροι μεταξύ των ασθενών με αναφερόμενες υποκείμενες καταστάσεις (19,5%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν υποκείμενες καταστάσεις (1,6%). Τα δύο τρίτα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ασθένησαν σοβαρά με COVID-19 ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 99% των θανάτων στην Ιταλία ήταν σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως υπέρταση, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. Αυτές οι καταστάσεις, που είναι συλλογικά γνωστές ως μεταβολικό σύνδρομο, συνδέονται με μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και οδηγούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές από τον COVID-19.
Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί την παθοφυσιολογία του μεταβολικού συνδρόμου είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, που ορίζεται ως η μειωμένη βιολογική απόκριση στην ινσουλίνη, που ειναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η απορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα παίζει σημαντικό ρόλο στην φλεγμονή και την αναπνευστική νόσο Μια μελέτη ασθενών με COVID-19 με προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι όσοι είχαν καλύτερα ρυθμιζόμενο έλεγχο γλυκόζης στο αίμα είχαν καλύτερη απόδοση από εκείνους με χαμηλό έλεγχο γλυκόζης στο αίμα. Συγκεκριμένα, καλά ελεγχόμενη γλυκόζη στο αίμα (γλυκαιμική μεταβλητότητα εντός 3,9-10,0 mmol / L) συσχετίστηκε με μειωμένες ιατρικές παρεμβάσεις, μειωμένους σοβαρούς τραυματισμούς οργάνων και μειωμένη θνησιμότητα όλων των αιτιών κατά την διάρκεια της νοσηλείας, σε σύγκριση με άτομα με κακή ελεγχόμενη γλυκόζη στο αίμα (γλυκαιμική μεταβλητότητα άνω των 10,0 mmol / L). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι νοσοκομειακοί ασθενείς με υπεργλυκαιμία που έλαβαν έγχυση ινσουλίνης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από το COVID-19 από τους ασθενείς χωρίς έγχυση ινσουλίνης, πιθανώς λόγω μειωμένων φλεγμονωδών μεσολαβητών.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι η κατανάλωση διαιτητικών υδατανθράκων, δηλαδή εξευγενισμένων υδατάνθρακων, άμυλου και απλών σάκχαρων. Ωστόσο, οι επίσημες διατροφικές συστάσεις των περισσότερων Δυτικών χωρών υποστηρίζουν πως είναι καλύτερη μια δίαιτα μειωμένων (χαμηλών) λιπαρών, υψηλών υδατανθράκων, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την υπεργλυκαιμία. Αυτές οι διατροφικές οδηγίες αποτελούν τη βάση των μενού σε γηροκομεία και νοσοκομεία όπου άτομα με COVID-19 και προϋπάρχον μεταβολικό σύνδρομο προσπαθούν να ανακάμψουν.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα γηροκομεία και στα νοσοκομεία. Καθώς οι άνθρωποι αυτοαπομονώνονται στο σπίτι, πολλοί αποθηκεύουν βασικά τρόφιμα που είναι φθηνά και μπορούν να διατηρηθούν για πολύ χρόνο, όπως (πλούσια σε υδατάνθρακες) ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι και δημητριακά. Η τροφοδοσία μας κυριαρχείται από πολύ επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα. Το 71% των διαθέσιμων τροφίμων στις ΗΠΑ ταξινομείται ως «εξαιρετικά επεξεργασμένο». Τρόφιμα και ποτά όπως πίτσα, ντόνατς και χυμοί φρούτων και άλλα ζαχαρούχα ποτά είναι πιθανό να προκαλέσουν υπερινσουλιναιμία και φλεγμονή, ειδικά σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
Δεδομένου ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει την ταχεία μετάδοση ενός νέου ιού, υπήρξε ελάχιστη ευκαιρία να διεξαχθούν δοκιμές σχετικά με το εάν οι ασθενείς με COVID-19 έχουν καλύτερη απόδοση σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο περιορισμός των διαιτητικών υδατανθράκων είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί καλός γλυκαιμικός έλεγχος και απώλεια βάρους και να μειωθεί η ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Μια συστηματική ανασκόπηση που συγκρίνει δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και δίαιτες με χαμηλά λιπαρά έδειξε ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ήταν ανώτερες για την επίτευξη ελέγχου γλυκόζης, καθώς και για τον περιορισμό των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Υπήρξε μια σχετική απροθυμία να γίνουν αποδεκτά τα τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, κυρίως λόγω της αντίφασης με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες που προτείνουν ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 45 με 65 τοις εκατό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Ευτυχώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2018, η Diabetes Australia δημοσίευσε μια δήλωση θέσης που ανέφερε ότι υπήρχαν αξιόπιστες ενδείξεις ότι η κατανάλωση χαμηλότερων υδατανθράκων μπορεί να είναι ασφαλής και χρήσιμη για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, την μείωση του σωματικού βάρους και την διαχείριση παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η αυξημένη χοληστερόλη και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το 2019 η American Diabetes Association (η Αμερικάνικη Ένωση Διαβήτη) και το 2020 Diabetes Canada, και οι δύο ενέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ως βιώσιμη επιλογή για τη βελτίωση της γλυκαιμίας και την δυνατότητα μείωσης φαρμάκων για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Υπάρχουν κάποια ιατρικά ιδρύματα που πρωτοστατούν. Ένα νοσοκομείο που εδρεύει στις ΗΠΑ στη Δυτική Βιρτζίνια απάντησε σε κλήσεις για βελτίωση της διατροφής που παρέχει στους ασθενείς του, αφαιρώντας όλα τα ζαχαρούχα ποτά από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και τις καφετέριές του. Το Ιατρικό Κέντρο Jefferson είναι επίσης ένα από τα πρώτα νοσοκομεία στις ΗΠΑ που προσφέρει δίαιτα χαμηλών υδατάνθρακων σε ασθενείς με διαβήτη. Το νοσοκομείο Tameside στο Μάντσεστερ έγινε το πρώτο στη Βρετανία που αφαίρεσε όλη την προστιθέμενη ζάχαρη από τα γεύματα που προετοιμάζει για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και έχει βγάλει τα ζαχαρούχα σνακ και ανθρακούχα ποτά από το μενού του.

Ο περιορισμός των διατροφικών υδατανθράκων είναι μια απλή και ασφαλής παρέμβαση που έχει ως αποτέλεσμα ταχείες βελτιώσεις στον γλυκαιμικό έλεγχο και μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τη συνήθη φροντίδα σε ιατρικό ή οικιακό περιβάλλον. Ενώ η παθοφυσιολογία του COVID-19 είναι πολυπαραγοντική, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι από τους ισχυρότερους καθοριστικούς παράγοντες της διαταραχής της μεταβολικής λειτουργίας. Δεδομένου ότι το 88% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι μεταβολικά σε κακή κατάσταση, ο βαθμός στον οποίο αυτό συμβάλλει στην σοβαρότητα της μόλυνσης από COVID-19 είναι πιθανό να είναι σημαντικός. Ως εκ τούτου, η υιοθέτηση διατροφικών συμβουλών για άτομα με υποκείμενο μεταβολικό σύνδρομο, όπως προτείνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποστηρίζεται ευρύτερα από κυβερνήσεις και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, για να μετριαστεί το βάρος προϋπάρχουσας μεταβολικής νόσου σε όσους προσβληθούν από τον COVID-19, τώρα και στο μέλλον.

Πηγή άρθρου (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Προηγούμενο άρθροΧαμηλή LDL και θνησιμότητα σε μη χρήστες στατινών
Επόμενο άρθροΚέικ βανίλιας κούπας με άρωμα πορτοκάλι
Debug: Newspaper

Απάντηση