Αν ψάχνεις για ένα γλυκό που να είναι ταυτόχρονα υγιεινό, νόστιμο και εύκολο να το φτιάξεις, τότε έχω κάτι που θα σου αρέσει! Αυτό το μαλακό θεϊκό πρωτεΐνικό σοκολατένιο μπισκότο είναι η απόλυτη λύση για όσους θέλουν να μη κάνουν συμβιβασμούς με τους διατροφικούς τους στόχους. Είτε θέλεις να χάσεις λίγο βάρος, είτε να διατηρήσεις μια υγιεινή διατροφή, αυτή η συνταγή είναι εδώ για να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου με γεύση και χωρίς τύψεις!
Απλώς για να πετύχει και να έχει τέλεια υφή, πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις πρωτεΐνη καζεΐνης – αν βάλεις πρωτεΐνη ορού γάλακτος (επειδή το δοκίμασα) θα βγει ξερό και στεγνό. Πιθανά να δουλεύει και η φυτική (βίγκαν) σκόνη πρωτεΐνης, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει – αν το τολμήσετε, μη ξεχάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο να μας πείτε πως βγήκε!
Και μην ξεχνάς: ως διαιτολόγος, μπορώ να σου προσφέρω προσωποποιημένα προγράμματα διατροφής που να περιλαμβάνουν τέτοιες συνταγές (κι όχι μόνο), ώστε να πετύχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς χωρίς να θυσιάζεις τη γεύση!
Γιατί να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή;
- Έχει τέλεια γεύση και υφή: Το μπισκότο είναι μαλακό, σοκολατένιο και ιδανικό για όσους λατρεύουν τα γλυκά.
- Πλούσιο σε πρωτεΐνη: Χάρη στη σκόνη πρωτεΐνης καζεΐνης, είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση ή ως ένα υγιεινό σνακ. Εγώ πολλές φορές την τρώω και για πρωινό, μιας και συνήθως δεν πεινάω πολύ, ενώ η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης είναι must για να ξεκινήσεις την ημέρα σου σωστά!
- Χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη: Χρησιμοποιούμε φυσικές γλυκαντικές ουσές όπως σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Μπορείς πάντα να βάλεις και στέβια, ή/και ερυθριτόλη, ή κάποιο άλλο υγρό γλυκαντικό, αν δεν θες καθόλου σάκχαρα.
- Εύκολο και γρήγορο: Μόνο 10 λεπτά στο φούρνο και είναι έτοιμο να το απολαύσεις!
- Μπορεί να γίνει και βίγκαν: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυτικό γάλα και vegan πρωτεΐνη αν είσαι χορτοφάγος.
- Είναι για όλους: Είναι χωρίς γλουτένη και μπορεί να γίνει και χωρίς γαλακτοκομικά.
Αν θες, ακολούθησέ με και στο Instagram, για να βρεις ακόμα περισσότερες συνταγές!
Υλικά (για 1 μερίδα)
1 κ,σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι – 15 γρ)
1 κ.σ. ταχίνι ή άλλο ρευστό/μαλακό βούτυρο ξηρών καρπών ή σπόρων
20 γρ σκόνη πρωτεΐνης καζεΐνης (υποχρεωτικά και αποκλειστικά, αν και ίσως δουλεύει και με vegan σκόνη πρωτεΐνης, με πρωτεΐνη ορού γάλακτος θα γίνει ξερό και στεγνό)
10 – 15 γρ κακάο χωρίς ζάχαρη
10 γρ νιφάδες βρώμης (ή αλεύρι βρώμης, ή άλλο αλεύρι)
70 – 90 γρ γάλα (φυτικό ή ζωικό – η ποσότητα εξαρτάται από τη μάρκα της πρωτεΐνης, θέλεις το μείγμα να είναι σχετικά υγρό, αλλά να “στέκεται”)
Υγρή βανίλια ή βανίλια σε σκόνη
Ελάχιστο μπέικιν πάουντερ
Κομματάκια σοκολάτας για από πάνω (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά, εκτός από τα κομματάκια σοκολάτας.
- Απλώστε το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα και ρίξτε τα κομματάκια σοκολάτας από πάνω.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός και μπορούν να καούν εύκολα λόγω της σοκολάτας, ρίξτε μια ματιά στα 8 λεπτά καλού κακού.
- Έτοιμο! Μπορείτε να φτιάξετε διπλή, τριπλή ή τετραπλή δόση αν θέλετε.
- Αν θέλετε να το ψήσετε σε air fryer, ψήστε το στους 150 βαθμούς για 8-10 λεπτά επίσης.
Διατροφικές πληροφορίες (κατά προσέγγιση):
Κάθε μπισκότο (με ζωικό γάλα, νιφάδες βρώμης, σιρόπι σφενδάμου και κομματάκια σοκολάτας) έχει περίπου 400 θερμίδες, με περίπου 27 γρ πρωτεΐνης, 15 γρ λίπους και 41 γρ υδατάνθρακα, ενώ έχει και περίπου 5 γρ φυτικών ινών. Αν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες, παραλείψτε τα κομματάκια σοκολάτας και βάλτε γλυκαντικό χωρίς θερμίδες αντί για σιρόπι σφενδάμου – ή απλά φτιάξτε δύο μπισκότα και φάτε μόνο το ένα!
Αν σου άρεσε αυτή η συνταγή, πήγαινε στο πλάι (αν είσαι από υπολογιστή) ή στο τέλος (αν είσαι από κινητό) αυτής της σελίδας και βάλε το mail σου εκεί που λέει “Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση“, για να μη χάσεις καμία νέα συνταγή! Μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις και στο instagram, κάνοντας κλικ εδώ, ή στο facebook, κάνοντας κλικ εδώ.
Μπορείς να βρεις όλες τις συνταγές του blog εδώ.