Ενδεχόμενοι προστατευτικοί μηχανισμοί των κετονικών σωμάτων στην πρόληψη της ημικρανίας (μελέτη)

Gross EC, Klement RJ, Schoenen J, D’Agostino DP, Fischer D. Potential Protective Mechanisms of Ketone Bodies in Migraine Prevention. Nutrients. 2019 Apr 10;11(4):811. doi: 10.3390/nu11040811. PMID: 30974836; PMCID: PMC6520671.

Περίληψη
Μια αυξανόμενη ποσότητα στοιχείων υποδηλώνει ότι οι ημικρανίες είναι αποτέλεσμα απόκρισης στα επίπεδα εγκεφαλικής έλλειψης ενέργειας ή οξειδωτικού στρες που υπερβαίνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα. Η κετογονική δίαιτα (KD), μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία και οδηγεί στην αύξηση των κετονικών σωμάτων (KBs), είναι μια θεραπευτική παρέμβαση που στοχεύει στον μεταβολισμό του εγκεφάλου που πρόσφατα έδειξε μεγάλη υπόσχεση στην πρόληψη των ημικρανιών. Τα κετονικά σώματα είναι μια εναλλακτική πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλο και έτσι είναι πιθανόν να καταστραφούν ορισμένες από τις ανωμαλίες του μεταβολισμού και της μεταφοράς της γλυκόζης που εντοπίζονται στις ημικρανίες. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικότερα τα κετονικά σώματα D-β-υδροξυβουτυρικά είναι περισσότερα από τους μεταβολίτες. Ως μόρια σηματοδότησης, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν θετικά άλλες οδούς που πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος της παθοφυσιολογίας της ημικρανίας, και συγκεκριμένα: μιτοχονδριακή λειτουργία, οξειδωτικό στρες, εγκεφαλική διέγερση, φλεγμονή και μικροβίωμα εντέρου. Αυτή η ανασκόπηση θα περιγράψει τους μηχανισμούς με τους οποίους η παρουσία των κετονικών σωμάτων, ιδιαίτερα του D-BHB, θα μπορούσε να επηρεάσει αυτούς τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της ημικρανίας. Για το σκοπό αυτό συνοψίζονται οι κοινές ανωμαλίες στις ημικρανίες, με ιδιαίτερη έμφαση στα κλινικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των φαινοτυπικών, βιοχημικών, γενετικών και θεραπευτικών μελετών. Θα συζητηθούν πειραματικά δεδομένα για τα ζώα για να αναπτυχθούν οι πιθανοί θεραπευτικοί μηχανισμοί αυξημένων κετονικών σωμάτων στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις του D-BHB. Σε σύνθετες ασθένειες όπως οι ημικρανίες, μια θεραπεία που μπορεί να στοχεύσει πολλαπλές πιθανές παθογόνες οδούς φαίνεται γεμάτη προτερήματα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η απουσία / περιορισμός των διατροφικών υδατανθράκων, η παρουσία των κετονικών σωμάτων ή και των δύο, είναι πρωταρχικής σημασίας για τα προστατευτικά αποτελέσματα της κετογονικής διατροφής στην ημικρανία.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία: Pexels.com

Προηγούμενο άρθροΤηγανιτό ρύζι κουνουπιδιού με αυγό
Επόμενο άρθροΠροκαλεί το διαιτητικό λίπος καρδιακά προβλήματα;
Debug: Newspaper

Απάντηση