Από την Δρ. Ann Fernholm, PhD. στη Μοριακή Βιοτεχνολογία και Συγγραφέας σε πολλά επιστημονικά περιοδικά

Περίπου το 25% των ενηλίκων στον δυτικό κόσμο έχουν λιπώδη διήθηση ήπατος γνωστή και πιο απλά ως λιπώδες συκώτι, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το λιπώδες ήπαρ είναι μία χρόνια πάθηση, ωστόσο ερευνητές του πανεπιστημίου του Gothenburg έχουν πλέον αποδείξει ότι είναι δυνατόν να ξεφορτωθεί κανείς το λίπος του ήπατος σε μόλις δύο εβδομάδες. Το φάρμακο είναι μια αυστηρή δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή/και η κετονική διατροφή.

Τι είναι το λιπώδες ήπαρ;

Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι το λιπώδες ήπαρ είναι εκείνο το πλούσιο σε λιπαρά πατέ που οι Γάλλοι λατρεύουν. Αλλά το λιπώδες ήπαρ είναι μία από τις πιο κοινές και «κρυφές» ασθένειες του σύγχρονου κόσμου. Τις προηγούμενες δεκαετίες, το λιπώδες ήπαρ σχετιζόταν κυρίως με τον αλκοολισμό. Αλλά, με την αύξηση της παχυσαρκίας, η συχνότητα των ατόμων που πάσχουν από λιπώδες ήπαρ έχει επιδεινωθεί. Πλέον περίπου ένας στους δέκα έφηβους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πάσχουν από λιπώδες ήπαρ.
Λίγο λίπος στο συκώτι δεν είναι επιβλαβές (δεδομένου ότι δεν είστε χήνα και έτσι δεν κινδυνεύετε να γίνετε πατέ), αλλά μακροπρόθεσμη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ οδηγεί σε φλεγμονή του ιστού κατά την οποία τα ηπατικά κύτταρα μπορούν να πεθάνουν. Ένα λιπώδες ήπαρ αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για να προληφθεί η παθολογική αυτή κατάσταση, είναι καλό το λίπος να απομακρυνθεί.
Οι συμβουλές των ειδικών για μείωση του λίπους στο συκώτι ήταν η άσκηση, η καταμέτρηση θερμίδων και εν τέλει η απώλεια βάρους, αλλά, όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν πιστά τις συμβουλές και αποτυγχάνουν και το λίπος παραμένει. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα μίας έρευνας του Πανεπιστημίου Gothenburg που αποδεικνύουν ότι το λίπος μπορεί να απομακρυνθεί από το συκώτι χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση την απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συνέχισαν να ακολουθούν μία διατροφή με τις ίδιες θερμίδες, απλώς αντί για υδατάνθρακες κατανάλωναν πρωτεΐνες. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, το λίπος είχε μειωθεί θεαματικά στο ήπαρ.

Αναπάντεχη ανακάλυψη: το μικροβίωμα άρχισε να παράγει φολικό οξύ!

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, περιελάβανε μόνο δέκα άτομα και ήταν μικρής έκτασης, ωστόσο τα ευρήματά της είναι πολύ ενδιαφέροντα. Το άρθρο παρουσιάζει λεπτομερώς τι συμβαίνει όταν ένα άτομο κόβει τη ζάχαρη και το άμυλο από τη διατροφή του. Ο μεταβολισμός του ήπατος αλλάζει σχεδόν αμέσως. Αντί να συνθέτει πλέον λίπος, αρχίζει να το καίει και ήδη από την πρώτη μέρα παρατηρείται σημαντική μείωση στο λίπος. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν και τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Επίσης άλλαξε και το μικροβίωμα τους. Μια εκπληκτική ανακάλυψη ήταν ότι άρχισε να παράγεται περισσότερο φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β9 που είναι σημαντική στο μεταβολισμό του ήπατος, καθώς χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους ήπατος.

Η ζάχαρη είναι χειρότερη από το άμυλο;

Στο σουηδικό βιβλίο της Δρ. Ann Fernholm, “Det sötaste vi har (Το πιο γλυκό πράγμα που έχουμε)”, αναφέρεται ότι ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας σημαντικός λόγος, επεξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την επιδημία της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Η ζάχαρη περιέχει φρουκτόζη, που μεταβολίζεται στο ήπαρ. Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και άλλα τροφών υψηλών σε υδατάνθρακες, προκαλεί την παραγωγή λίπους από το συκώτι, το οποίο σιγά σιγά αρχίζει να συσσωρεύεται εκεί.
Για να ελέγξουν την υπόθεση αυτή, οι ερευνητές στο UCSF στο Σαν Φρανσίσκο, αντικατέστησαν τη φρουκτόζη με την κατανάλωση αμύλου που περιέχει ένα άλλο μόριο σακχάρου, τη γλυκόζη στη διατροφή παιδιών που είχαν ήδη λιπώδες ήπαρ, διατηρώντας τις θερμίδες τους σταθερές.

Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά κατανάλωναν υδατάνθρακες υπό μορφή αμύλου, ο μεταβολισμός του ήπατος άλλαξε ραγδαία. Σε 9 ημέρες, σχεδόν η μισή ποσότητα λίπους είχε φύγει. Μερικά παιδιά έχασαν επίσης βάρος, ενώ άλλα αν και διατήρησαν το βάρος τους η ποσότητα του λίπους είχε μειωθεί αισθητά.

Το Ίδρυμα Επιστήμης της Διατροφής επένδυσε σε μια μελέτη για το λιπώδες ήπαρ

Εν τέλει τι πρέπει να κρατήσουμε από τα παραπάνω; Βασικά ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να μετράμε τις θερμίδες. Διαφορετικοί τύποι θερμίδων έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα. Οι υδατάνθρακες προκαλούν περισσότερη βλάβη στα άτομα με λιπώδες ήπαρ και υπάρχουν ενδείξεις να υποψιαζόμαστε ότι η ζάχαρη είναι η χειρότερη όλων των υδατανθράκων.
ΑΛΛΑ τόσο η μελέτη του Gothenburg όσο και του USCF είναι μικρές και στερούνται ομάδας ελέγχου. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα θεραπεία, απαιτείται μια πιο ενδελεχής μελέτη, με τυχαίες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές.
Το Ίδρυμα Επιστήμης της Διατροφής μόλις επένδυσε για την έναρξη της μελέτης αυτή στο Ινστιτούτο της Karolinska στη Στοκχόλμη, όπου μια διατροφή με αυστηρά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα συγκριθεί με διατροφή διαλείπουσας νηστείας και τη συμβατική θεραπεία. Εάν η μελέτη επιβεβαιώσει τα παραπάνω αποτελέσματα, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην καθιέρωση μιας νέας διαιτητικής θεραπείας στην ιατρική περίθαλψη. Και μια χρόνια ασθένεια με πάνω από ένα δισεκατομμύριο πάσχοντες, θα μπορεί να θεραπευτεί σε λίγες μόνο εβδομάδες. Μαντέψτε εάν αυτό θα μειώσει πολύ το κόστος για την ιατρική περίθαλψη;

Πηγή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το ιστολόγιο δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το ιστολόγιο δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Προηγούμενο άρθροΠιθανόν ο γιατρός σου να πιστεύει ακόμα αυτούς τους 3 μύθους!
Επόμενο άρθροΣολομός με πουρέ από κουνουπίδι
Debug: Newspaper

Απάντηση