Σύνδεση της πρόσληψης αυγών με τα λιπίδια του αίματος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την θνησιμότητα σε 177.000 άτομα σε 50 χώρες (μελέτη)

Mahshid Dehghan, Andrew Mente, Sumathy Rangarajan, Viswanathan Mohan, Scott Lear, Sumathi Swaminathan, Andreas Wielgosz, Pamela Seron, Alvaro Avezum, Patricio Lopez-Jaramillo, Ginette Turbide, Jephat Chifamba, Khalid F AlHabib, Noushin Mohammadifard, Andrzej Szuba, Rasha Khatib, Yuksel Altuntas, Xiaoyun Liu, Romaina Iqbal, Annika Rosengren, Rita Yusuf, Marius Smuts, AfzalHussein Yusufali, Ning Li, Rafael Diaz, Khalid Yusoff, Manmeet Kaur, Biju Soman, Noorhassim Ismail, Rajeev Gupta, Antonio Dans, Patrick Sheridan, Koon Teo, Sonia S Anand, Salim Yusuf, on behalf of the PURE investigators, Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries, The American Journal of Clinical Nutrition, , nqz348, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz348

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ιστορικό

Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών ουσιών, αλλά είναι επίσης μια πηγή διατροφικής χοληστερόλης. Επομένως, ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών. Ωστόσο, υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο των αυγών σε ασθένειες, βασισμένα σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Στόχοι

Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τη συσχέτιση της κατανάλωσης αυγών με τα λιπίδια του αίματος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) και τη θνησιμότητα σε μεγάλες παγκόσμιες μελέτες που περιλαμβάνουν πληθυσμούς από χώρες με χαμηλό, μεσαίο και υψηλό εισόδημα.

Μέθοδοι

Μελετήσαμε 146.011 άτομα από 21 χώρες στην μελέτη Προοπτικής Αστικής Αγροτικής Επιδημιολογίας (PURE). Η κατανάλωση αυγού καταγράφηκε χρησιμοποιώντας επικυρωμένες FFQs για κάθε χώρα. Επίσης, μελετήθηκαν 31.544 ασθενείς με αγγειακή νόσο σε 2 πολυεθνικές προοπτικές μελέτες: ONTARGET και TRANSCEND. Υπολογίσαμε τα ρίσκα για την υγεία με τη χρήση πολλαπλών μεταβλητών μοντέλων Fragly Cox με τυχαίες αναλύσεις για να υπολογίσουμε τη συγκέντρωση από το κέντρο μελέτης χωριστά σε κάθε μελέτη.

Αποτελέσματα

Στη μελέτη PURE, καταγράψαμε 14.700 σύνθετα συμβάντα (8932 θάνατοι και 8477 συμβάντα καρδιαγγειακών παθήσεων). Στη μελέτη PURE, μετά την εξάλειψη των ασθενών με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, η υψηλότερη πρόσληψη αυγών (≥7 αυγά / εβδομαδιαίως σε σχέση με την πρόσληψη <1 αυγού / εβδομαδιαίως) δεν συσχετίστηκε σημαντικά με τα λιπίδια του αίματος, το σύνθετο αποτέλεσμα (HR: 0.96, 95% CI : 0,89, 1,04, Ρ-τάση = 0,74), την ολική θνησιμότητα (HR: 1,04, 95% CI: 0,94, 1,15, Ρ-τάση = 0,38). P-τάση = 0.20). Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε μελέτες ONTARGET / TRANSCEND για το σύνθετο αποτέλεσμα (HR 0,97, 95% CI: 0,76, 1,25, τάση P = 0,09), την συνολική θνησιμότητα (HR: 0.88, 95% CI: 0,55) και τις μείζονες καρδιαγγειακές παθήσεις (HR: 0,97, 95% CI: 0,73, 1,29, Ρ-τάση = 0,12).

Συμπεράσματα

Σε 3 μεγάλες διεθνείς προοπτικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων ~ 177.000 ατόμων, 12.701 θανάτων και 13.658 καρδιαγγειακών επεισοδίων από 50 χώρες σε 6 ηπείρους, δεν διαπιστώσαμε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ πρόσληψης αυγών και λιπιδίων αίματος, θνησιμότητας ή σημαντικών εκδηλώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Προηγούμενο άρθρο"Κουνουπιδώτο" με μανιτάρια
Επόμενο άρθροΓρήγορη πίτσα από κουνουπίδι
Debug: Newspaper

Απάντηση