Μία από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που με ρωτάνε συχνά είναι πως μπορεί κάποιος να ακολουθήσει την κετογονική διατροφή ενώ δεν έχει χοληδόχο κύστη.

Δεδομένου ότι η χοληδόχος κύστη είναι γνωστή για την έκκριση της χολής η οποία βοηθά στο να χωνέψουμε σωστά τα λίπη, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (όπως η κετογονική) χωρίς να έχουν χοληδόχο κύστη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στην διατροφή και να πάρετε κάποια έξτρα συμπληρώματα για το πεπτικό σας σύστημα στην αρχή, αλλά μπορείτε άνετα να βιώσετε όλα τα οφέλη της κετογονικής διατροφής ακόμα και μετά την απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε βαθύτερα τι συμβαίνει στην πέψη σας μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να ακολουθήσετε την κετογονική διατροφή ώστε να πάρετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Ο σκοπός της χοληδόχου κύστης – δεν είναι μόνο ένα σάκος με υγρό

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας σάκος με λεπτό τοίχωμα που συνήθως βρίσκεται ανάμεσα στους λοβούς του ήπατος. Είναι ουσιαστικά μια κύστη (όργανο αποθήκευσης) για τη χολή σας.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, το ήπαρ σας θα παράγει από 400 έως 800 ml χολής, η οποία θα ταξιδέψει μέσα από τους χολικούς αγωγούς. Αν νηστεύετε, το μεγαλύτερο μέρος της χολής που παράγει το ήπαρ σας θα κατευθυνθεί στην χοληδόχο κύστη όπου η χολή είναι συγκεντρωμένη σε πενταπλάσια ποσότητα.

Μόλις καταναλώσετε ένα λιπαρό γεύμα και το λίπος εισέλθει στο λεπτό σας έντερο, εκκρίνονται ορμόνες που πυροδοτούν την χοληδόχο κύστη για να απελευθερώσει την χολή στο λεπτό έντερο και να πει στο ήπαρ να αυξήσει την παραγωγή της.

Μόλις φθάσει στο λεπτό έντερο, η χολή εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, όπως:

  1. Γαλακτωματοποίηση διαιτητικών λιπών με τρόπο που να επιτρέπει την απορρόφησή τους
  2. Εξάλειψη της περίσσειας χοληστερόλης, δυνητικά επιβλαβών ουσιών και άλλων βαριών σωματιδίων που δεν μπορούν να διηθηθούν μέσω των νεφρών
  3. Μας προστατεύει από τις εντερικές λοιμώξεις
  4. Βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα έμμεσα
  5. Παρέχει πολλές ορμόνες και φερομόνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανάπτυξη του εντέρου

Αφού η χολή φτάσει στο τέλος του λεπτού εντέρου, περίπου το 95% απορροφάται πίσω στο αίμα και ανακυκλώνεται στο ήπαρ, ώστε να μπορέσουμε να την ξαναχρησιμοποιήσουμε για να αφομοιώσουμε το επόμενο γεύμα.

Τώρα που έχουμε μια βασική κατανόηση της χοληδόχου κύστης και της φυσιολογίας της χολής, εμφανίζεται ένας σαφής εξελικτικός σκοπός. Αν και θεωρείται συνήθως ως ένα απλό όργανο αποθήκευσης, η χοληδόχος κύστη παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της συγκέντρωσης της χολής, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο αποτελεσματική στις πολλές διαδικασίες που αυτή η ευπροσάρμοστη ουσία συμμετέχει.

Δυστυχώς, η χοληδόχος κύστη δεν είναι πάντα το πιο αποτελεσματικό όργανο – ειδικά όταν κάποιος κάνει μια διατροφή υψηλή σε θερμίδες και υδατάνθρακες – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σοβαρά προβλήματα.

Γιατί αφαιρέθηκε η χοληδόχος κύστη μου;

Κάποιες φορές η χολή πυκνώνει πάρα πολύ και δημιουργούνται χολόλιθοι ή / και μπλοκαρίσματα κατά μήκος της οδού όπου συνήθως αδειάζει.

Οι χολόλιθοι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε οξεία ή χρόνια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, μερικές φορές με σχετική μόλυνση, η οποία μπορεί να προκαλέσει:

  • φούσκωμα
  • ναυτία
  • εμετό
  • περισσότερο πόνο

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν από μόνα τους ή αφότου ο ασθενής υιοθετήσει μια πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.

Η χοληδόχος κύστη συνήθως απομακρύνεται μόνο όταν τα παρακάτω συμπτώματα δεν υποχωρούν:

  • ένας οξύς πόνος στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιάς που μπορεί να ακτινοβολήσει στο μέσο της κοιλιάς σας, στον δεξιό ώμο ή προς τα πίσω
  • πυρετός
  • ναυτία
  • φούσκωμα
  • ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος, το οποίο συνήθως υποδηλώνει πως υπάρχει κάποια παρεμπόδιση της χοληφόρου οδού και οφείλεται σε ασθένεια των χοληφόρων

Άλλες παθήσεις που μπορεί να απαιτούν απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης είναι:

  • Δυσιναιμία των χοληφόρων: αυτό συμβαίνει όταν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει σωστά τη χολή ως αποτέλεσμα ελαττώματος στις συσπάσεις της
  • Αυτό συμβαίνει όταν οι χολόλιθοι έχουν μετακινηθεί στον κοινό χολικό αγωγό όπου μπορεί να κολλήσουν, προκαλώντας ένα μπλοκάρισμα που δεν επιτρέπει στην χοληδόχο κύστη να αποστραγγιστεί σωστά
  • Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
  • Φλεγμονή του παγκρέατος

Τι συμβαίνει όταν δεν έχετε χοληδόχο κύστη;

Όταν δεν έχετε χοληδόχο κύστη, η χολή που παράγεται από το συκώτι δεν μπορεί πλέον να αποθηκευτεί μεταξύ των γευμάτων. Αντ’ αυτού, η χολή θα ρέει κατευθείαν στο έντερο οποτεδήποτε παράγεται. Έτσι, εξακολουθεί να υπάρχει χολή στο έντερο για να αναμειχθεί με τα τρόφιμα και να βοηθήσει στην πέψη λίπους.

Δεν θα υπάρξει τόσο χολή όσο πριν, και δεν θα είναι τόσο συγκεντρωμένη, αλλά υπάρχει αρκετή για να επιτρέψει την πέψη του λίπους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα σας θα προσαρμοστεί αμέσως στην πέψη τροφίμων χωρίς χοληδόχο κύστη.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% των ασθενών θα έχουν πεπτικά συμπτώματα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η διάρροια και τα χαλαρά κόπρανα. Αυτό συμβαίνει λόγω της πιο συνεχούς απελευθέρωσης χολής στα έντερα, η οποία φαίνεται να ελέγχει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα ρέουν μέσω του εντέρου. Επίσης, εάν φάτε γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τις πρώτες εβδομάδες έως ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση, τμήμα του λίπους μπορεί να μην πεπτεί σωστά και να προκαλέσει λιπαρή διάρροια.

Η φυσιολογική πέψη είναι δυνατή χωρίς χοληδόχο κύστη όταν το σώμα είναι σε θέση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Η χολή θα συνεχίσει να φθάνει στο λεπτό έντερο, αλλά απλά δεν θα αποθηκεύεται στο μεταξύ στην χοληδόχο κύστη.

Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την αρχική σας δίαιτα μετά από χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη. Εντούτοις, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές πριν το σώμα σας προσαρμοστεί στην πέψη του λίπους.

Δίαιτα για όσους δεν έχουν χοληδόχο κύστη – Πώς πρέπει να τρώτε όταν δεν έχετε χοληδόχο κύστη;

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες πηγές προτείνουν την αποφυγή των γευματών με πολύ υψηλά λιπαρά και χαμηλές φυτικές ίνες μετά την χειρουργική επέμβαση. Αν καταναλώσετε γεύμα με πολύ λίπος και μικρή ποσότητα ινών, τότε είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσετε διάρροια ή δυσπεψία.

Για τους λόγους αυτούς, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση:

  • Για τις πρώτες μέρες, επιλέξτε εύπεπτα τρόφιμα και πίνετε μόνο νερό. Στην συνέχεια, προσθέστε σταδιακά περισσότερα στερεά τρόφιμα στη διατροφή σας.
  • Τρώτε μικρότερα γεύματα σε πιο συχνή βάση μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί σε γεύματα υψηλότερου λίπους.
  • Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρόφιμα που είναι υψηλά σε διαλυτές ίνες, όπως τα μη αμυλούχα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή κάποιο ψωμί χαμηλών υδατανθράκων με τα γεύματά σας.
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα ox bile (πεπτικά ένζυμα) με κάθε γεύμα αν αγωνίζεστε να αφομοιώσετε υψηλότερα σε λίπος γεύματα.

Ακολουθώντας αυτές τις προτάσεις, θα δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στην πέψη του λίπους χωρίς χοληδόχο κύστη. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν την συνηθισμένη τους διατροφή μέσα σε ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα:

  • Διαρκής, επιδεινούμενος ή σοβαρός κοιλιακός πόνος
  • Σοβαρή ναυτία ή έμετο
  • Ικτερός
  • Δεν έχετε πάει στην τουαλέτα για περισσότερο από τρεις ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση
  • Αδυναμία να απελευθερώσετε τυχόν αέρια για περισσότερο από τρεις ημέρες μετά την επέμβαση
  • Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσετε μια δίαιτα που θα βοηθήσει στην βελτιστοποίηση διαφόρων αιματολογικών ενδείξεων όπως είναι η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο του αίματος, διότι άτομα χωρίς χοληδόχο κύστη μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) και άλλες μεταβολικές παθήσεις (μπορείτε να διαβάσετε πως μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βελτιώσει το λιπώδες ήπαρ, κάνοντας κλικ εδώ).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ξεκινώντας μια κετογονική διατροφή. Και παρά το γεγονός ότι είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορείτε να την ακολουθήσετε ακόμα και εάν δεν έχετε χοληδόχο κύστη.

Πώς να ακολουθήσετε την κετογονική διατροφή χωρίς να έχετε χοληδόχο κύστη

Για να προσαρμοστείτε στην κετογονική διατροφή μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε πρώτα τις υποδείξεις από την προηγούμενη ενότητα. Μερικές βασικές στρατηγικές για την επιτυχία σας είναι το να κάνετε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, να εισάγετε σιγά-σιγά διάφορα τρόφιμα πίσω στη διατροφή σας και να καταναλώνετε διαλυτές φυτικές ίνες από λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή/και κάποιο ψωμί χαμηλών υδατανθράκων.

Εάν διαπιστώσετε ότι το σώμα σας αγωνίζεται να χωνέψει τα λιπαρά τρόφιμα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε ορισμένες από αυτές τις προτάσεις:

  • Ακολουθήστε μια διατροφή μέτρια σε λίπος για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση και σιγά-σιγά αυξήστε την πρόσληψη λίπους μέχρι να μπορέσετε να καταναλώσετε όσο λίπος απαιτεί η κετογονική διατροφή.
  • Συμπληρώστε με συμπλήρωμα ox bile (πεπτικά ένζυμα) για να βοηθήσετε το σώμα σας να πέψει καλύτερα τα λιπαρά και όχι μόνο.
  • Πάρτε MCT oil (δηλαδή, καπροϊκό οξύ, καπρυλικό οξύ, καπρικό οξύ και λαυρικά οξέα) για να συμπληρώσετε την πρόσληψη λίπους. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι πολύ πιο εύπεπτα στην πέψη, ενισχύουν τα επίπεδα των κετονών και δεν απαιτούν χολή για σωστή απορρόφηση.
  • Καταναλώστε τζίντζερ ή τσάι τζίντζερ με τα γεύματά σας για να βοηθήσετε στη βελτίωση της πέψης του λίπους.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι και καταναλώνετε άφθονο κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο (ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συγκεκριμένες συστάσεις).

Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στην πέψη του λίπους χωρίς χοληδόχο κύστη, πιθανότατα θα είστε σε θέση να ακολουθήσετε την κετογονική διατροφή χωρίς προβλήματα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα όποια θέματα θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα.

Εάν προκύψουν κι άλλα προβλήματα στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα λίπους στα γεύματά σας, να φάτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα ή / και να βοηθήσετε το σώμα σας λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την χοληδόχο κύστη μας;

Για όσους από εσάς εξακολουθείτε να έχετε τη χοληδόχο κύστη σας, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση γενικά. Αλλάζοντας την διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε την νόσο της χοληδόχου κύστης και να αποτρέψετε τον σχηματισμό χολόλιθων.

Πώς να σώσετε την χοληδόχο κύστη σας πριν να είναι πολύ αργά

Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία διαταράσσει τη κινητικότητα της χοληδόχου κύστης και αυξάνει τον κίνδυνο χολόλιθων. Μια ανασκόπηση της έρευνας από το 1999 αναφέρει ακόμη ότι:

«Υπάρχει γενική συμφωνία ότι η παχυσαρκία προκαλεί πέτρες».

Ποιος είναι ο πιο γνωστός συνεισφέρων στην παχυσαρκία; Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να βελτιώσετε και να προστατέψετε την υγεία της χοληδόχου κύστης περιορίζοντας τις θερμίδες σας και χάνοντας βάρος. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό είναι να ακολουθήσετε μια κετογονική διατροφή.

Με το να τρώτε τα τρόφιμα που επιτρέπονται και κόβοντας τους υδατάνθρακες και την ζάχαρη, οι περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν αυθόρμητα την πρόσληψη θερμίδων τους και αρχίζουν να χάνουν βάρος χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο να έχετε προβλήματα με την χοληδόχο κύστη και ενδεχομένως να σας αποτρέψει από το να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης στο μέλλον.

Σύνοψη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα ουσιαστικό μέρος του πεπτικού μας συστήματος και της μεταβολικής υγείας. Αν και δεν είναι μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, εκκρίνει πολύ συγκεντρωμένη χολή που μας επιτρέπει να χωνεύουμε το λίπος που τρώμε.

Ευτυχώς για όσους έχουν αφαιρέσει την χοληδόχο κύστη τους, το σώμα τους μπορεί ακόμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα χωρίς τη βοήθεια της. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να ακολουθήσουν τη συνήθη διατροφή τους μέσα σε ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου μήνα, ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις:

  • Για τις πρώτες μέρες, καταναλώστε μόνο εύπεπτα τρόφιμα και νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά περισσότερα στερεά τρόφιμα στη διατροφή σας.
  • Τρώτε μικρότερα γεύματα σε πιο συχνή βάση μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί σε γεύματα υψηλότερου λίπους.
  • Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρόφιμα που είναι υψηλά σε διαλυτές ίνες, όπως είναι τα μη αμυλούχα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή κάποιο ψωμί χαμηλών υδατανθράκων.
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων με ox bile με τα γεύματά σας αν θέλετε να αφομοιώσετε υψηλότερα σε λίπος γεύματα.
  • Αν θέλετε να ακολουθήσετε την κετογονική διατροφή μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ακολουθήστε απλώς αυτές τις συστάσεις.

Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι το σώμα σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην κετογονική διατροφή, δοκιμάστε να εφαρμόσετε ορισμένες από αυτές τις προτάσεις επίσης:

  • Ακολουθήστε μια διατροφή μέτρια σε λίπος για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση και σιγά-σιγά αυξήστε την πρόσληψη λίπους μέχρι να μπορέσετε να καταναλώσετε όσο λίπος απαιτεί η κετογονική διατροφή.
  • Συμπληρώστε με συμπλήρωμα ox bile (πεπτικά ένζυμα) για να βοηθήσετε το σώμα σας να πέψει καλύτερα τα λιπαρά και όχι μόνο.
  • Πάρτε MCT oil (δηλαδή, καπροϊκό οξύ, καπρυλικό οξύ, καπρικό οξύ και λαυρικά οξέα) για να συμπληρώσετε την πρόσληψη λίπους. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι πολύ πιο εύπεπτα στην πέψη, ενισχύουν τα επίπεδα των κετονών και δεν απαιτούν χολή για σωστή απορρόφηση.
  • Καταναλώστε τζίντζερ ή τσάι τζίντζερ με τα γεύματά σας για να βοηθήσετε στη βελτίωση της πέψης του λίπους.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι και καταναλώνετε άφθονο κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο (ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συγκεκριμένες συστάσεις).

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία της χοληδόχου κύστης σας, τότε η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής θα πρέπει να είναι η στρατηγική σας. Από τη διατροφική προοπτική, η κετογονική διατροφή είναι ένας υγιής και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου της χοληδόχου κύστης και της χειρουργικής αφαίρεσης χοληδόχου κύστης.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις πέτρες στην χολή και την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, μπορείτε να διαβάσετε και αυτό εδώ το άρθρο.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Άννα Ιωάννου και Dietonian

Στο αρχικό κείμενο υπάρχουν παραθέσεις σε έρευνες. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το ιστολόγιο δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το ιστολόγιο δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Προηγούμενο άρθροΠόσoυς υδατάνθρακες πρέπει να φάτε την ημέρα για να χάσετε βάρος;
Επόμενο άρθροΗ έντονη γλυκιά γεύση ξεπερνά ακόμα και την ανταμοιβή από την κοκαΐνη
Debug: Newspaper

Απάντηση