Η κέτωση είναι η καρδιά της κετογονικής διατροφής (το λέει και το όνομα!) οπότε το να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι και το αν βρισκόμαστε σε κατάσταση κέτωσης είναι βασικό συστατικό της κετο-εκπαίδευσης. Ώρα να μάθουμε μερικά από τα συμπτώματα της κέτωσης!

Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν την διατροφή αυτή, στην πραγματικότητα δεν φτάνουν στο σωστό στάδιο κέτωσης και επομένως δεν απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα αυτής. Αντιθέτως πολλοί βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου υφίστανται τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με τις πρώτες μέρες της κετογονικής διατροφής που για αυτούς διαρκούν πολύ περισσότερο από αυτό που συνήθως περιγράφεται.

Αυτό είναι ένα σήμα ότι κάποιος βρίσκεται περίπου σε κέτωση και το σώμα τους προσπαθεί να βρει ικανοποιητική ποσότητα καυσίμου.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για επιτυχούμε σωστό βαθμό κέτωσης και τα παρακάτω σημάδια και συμπτώματα θα σας δώσουν μια αρκετά καλή ιδέα για το αν βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Εξαρτάται βέβαια από τον κάθε οργανισμό, αλλά αν ξεκινάτε τώρα την κετογονική διατροφή μπορεί να χρειαστούν από μερικές ημέρες ως εβδομάδες μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί στην διατροφή και στην καύση λίπους για ενέργεια. Γίνονται σημαντικές βιολογικές αλλαγές στο εσωτερικό του οργανισμού οι οποίες θα σας μετατρέψουν σε μηχανή-που-καίει-λίπος!

Color vector illustration with the inscription I love keto. Funny egg character. Cute face, cartoon character emotions. Design for keto diet. Logo for keto nutrition.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΤΩΣΗ;

Κέτωση είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα θα αντλήσει την ενέργειά του όταν κάποιος ακολουθεί μια σωστή κετογονική διατροφή. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα διασπά τα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού και από τις τροφές που τρώει κάποιος και μετατρέπει τα λιπαρά σε ενέργεια για το σώμα και τον εγκέφαλο.

Τα προϊόντα αυτής της διαδικασίας ονομάζονται κετόνες και από αυτές παίρνει το όνομά της η κετογονική διατροφή. Οι κετόνες μετατρέπονται σε ενέργεια για τα κύτταρα και κάποια από τα παράγωγά τους και τις παρενέργειες αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να μάθετε να τα αναγνωρίζετε ώστε να ξέρετε εάν βρίσκεστε σε κέτωση.

Για να μπορέσει το σώμα να μπει σε κέτωση και να χρησιμοποιήσει λίπος για ενέργεια, πρέπει να στερηθεί το αγαπημένο του καύσιμο, τους υδατάνθρακες! Όσο υπάρχουν υδατάνθρακες και σάκχαρα στο αίμα, το σώμα θα κάνει ό,τι μπορεί για να τα χρησιμοποιήσει, επομένως είναι πολύ εύκολο ακόμα και ένα μικρό σνακ υδατανθράκων να πετάξει κάποιον εκτός κέτωσης (ιδίως στην αρχή).

Γενικώς, η είσοδος στην κέτωση γίνεται με αυστηρό περιορισμό στους υδατάνθρακες και αύξηση της πρόσληψης λιπαρών σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ημερήσιων θερμίδων.
Εναλλακτικά, πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε κέτωση μέσω της νηστείας, η οποία οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα όταν τελικά καταναλωθούν όλα τα σάκχαρα του οργανισμού. Μόνο που σ’ αυτήν την περίπτωση για ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί το αποθηκευμένο λίπος του οργανισμού, κάτι που είναι πιο δύσκολο τις πρώτες μέρες σε σύγκριση με το να προσθέτει κάποιος έξτρα λίπος στη διατροφή του.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΤΩΣΗΣ

Δεν είναι εκτεταμένη η λίστα, αλλά τα παρακάτω είναι τα σημάδια που βιώνω όταν βγαίνω από την κέτωση και προσπαθω να ξαναμπώ και είναι κοινά σχεδόν για όλους όσους την ξεκινούν.

Είναι πολύ συνηθισμένα, όμως κάποιοι περνούν πολύ εύκολα τις πρώτες μέρες προσαρμογής στην κετογονική διατροφή χωρίς να έχουν παρενέργειες, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζουν δυσκολεύονται περισσότερο.

Και ενώ τα παρακάτω συμπτώματα δεν εγγυώνται ότι βρίσκεστε σε κέτωση, είναι συνήθως καλοί δείκτες. Εάν βρείτε ότι έχετε περισσότερα από ένα-δυο από αυτά τα συμπτώματα, τότε το πιθανότερο είναι ότι βρίσκεστε ήδη σε κέτωση και άρα θα πρέπει σύντομα να αρχίσετε να βιώνετε και τα υπόλοιπα οφέλη.

Φυσικά αν θέλετε να είστε σίγουροι μπορείτε να ελέγξετε απευθείας τους χημικούς δείκτες του οργανισμού. Δείτε το νούμερο 11 για περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες!

Προσπάθησα να καταγράψω τα συμπτώματα με τη σειρά που εμφανίζονται ή με τη σειρά που τα βιώνω/μετράω. Προσωπικά βρίσκω ότι η δίψα είναι το πρώτο δείγμα ότι μπαίνω σε κέτωση, με την ξηροστομία να με πιάνει γύρω στις 12-18 ώρες μετά από το τελευταίο μου γεύμα υδατανθράκων.

Πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίζονται τις πρώτες μέρες που ξεκινάει κάποιος την κετογονική διατροφή, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στο νέο καύσιμό του. Τα περισσότερα από τα αρνητικά αυτά σημεία υποχωρούν μόλις ο οργανισμός συνηθίσει τα καινούρια δεδομένα.

1. ΔΙΨΑ

Ένα από τα πρώτα πράγματα που συμβαίνουν όταν μπαίνουμε σε κέτωση, είναι ότι ο οργανισμός ξεκινά να χρησιμοποιεί ως καύσιμο την γλυκόζη που βρίσκεται στους μύες, απελευθερώνοντας πολύ νερό κατά τη διαδικασία αυτή.
Δυστυχώς όλο αυτό το νερό παρασύρει και ηλεκτρολύτες μαζί του οπότε οδηγούμαστε σε έλλειψη ηλεκτρολυτών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το σώμα αποβάλλει νερό και έτσι προκύπτουν η ξηροστομία και η δίψα.
Για μένα αυτό το σύμπτωμα είναι το χαρακτηριστικό της κέτωσης, καθώς φροντίζω να ενυδατώνομαι πίνοντας 2-3 λίτρα νερό την ημέρα.

Τι πρέπει να κάνω;

Σιγουρέψου ότι ενυδατώνεσαι αρκετά και προσπάθησε να προσλαμβάνεις έξτρα ηλεκτρολύτες όταν είναι δυνατόν. Δείτε εδώ για συστάσεις συμπληρωμάτων. Η αφυδάτωση και η έλλειψη υδατανθράκων είναι οι βασικές αιτίες της κετο-γρίπης, οπότε μπορείς να προσθέσεις λίγο αλάτι Μεσολογγίου ή άλλο καλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι για να ισορροπήσεις την έλλειψη, ή να προσθέσεις ένα συμπλήρωμα καλίου και μαγνησίου για να αναπληρώσεις αυτά τα βασικά ιχνοστοιχεία. Δείτε και αυτό εδώ το άρθρο για μια σύντομη ανάλυση.

Εάν η δίψα είναι πολύ έντονη, ίσως να έχετε μειώσει τους υδατάνθρακες πολύ γρήγορα. Ο στόχος πρέπει να είναι η πρόσληψη περίπου 30 γραμμαρίων υδατανθράκων την ημέρα για τις πρώτες μέρες της μετάβασης στην κετογονική διατροφή για να αποφύγεις τα χειρότερα συμπτώματα της κέτωσης – ιδίως αν πριν καταναλώνατε πολύ μεγάλη ποσότητες υδατανθράκων!

2. ΔΥΣΟΣΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Αυτό είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα της κέτωσης, οπότε αν κάποιος σου προσφέρει τσίχλα μάλλον κάτι κάνεις καλά (όσον αφορά την κέτωση…).

Όταν μπαίνεις σε κέτωση ο οργανισμός διασπά τα λίπη σε 3 βασικά συστατικά και παράγωγα.

  • β-υδροξυβουτυρικό οξύ
  • ακετοξικό οξύ
  • ακετόνη

Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, με την ακετόνη να είναι παράγωγο των άλλων δύο ουσιών. Ο οργανισμός αποβάλλει ακετόνη με διάφορους τρόπους, μέσω των πνευμόνων και της αναπνοής και μέσω των ούρων.
Η ακετόνη είναι η κύρια αιτία της δύσοσμης αναπνοής, σε συνδυασμό με την ξηροστομία. Δεν είναι σημάδι κακής στοματικής υγιεινής και τείνει να βελτιώνεται με τον καιρό.

Τι πρέπει να κάνω;

Να φροντίσεις ώστε να ενυδατώνεσαι επαρκώς, όπως και για το προηγούμενο σύμπτωμα, και ακολούθως να αντιμετωπίσεις τη δύσοσμη αναπνοή όπως αν οφειλόταν σε οποιαδήποτε άλλη αιτία. Τσίχλα χωρίς ζάχαρη, στοματικό διάλυμα και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών λογικά βοηθούν στην κάλυψη της κετο-αναπνοής!

3. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΟΥΡΗΣΗ

Όλο αυτό το νερό που απελευθερώνεται από την πτώση της ινσουλίνης και τον μεταβολισμό της γλυκόζης πρέπει να πάει κάπου!

Τα νεφρά σου κάνουν υπερωρίες τις πρώτες μέρες της κέτωσης για να ξεφορτωθούν αυτήν την περίσσεια νερού, όπως επίσης και τις κετόνες του αίματος. Το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να σταματήσει μετά από μερικές μέρες καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται.

Θα χάσεις αρκετό βάρος τις πρώτες μέρες της κέτωσης, αλλά με κάθε ειλικρίνεια αυτό είναι σχεδόν μόνο νερό, καθώς το σώμα πλέον χρησιμοποιεί κετόνες ως καύσιμο.

Προσωπικά μου αρέσουν οι πρώτες μέρες αυτής της μετάβασης όπου βλέπεις το βάρος να πέφτει, αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι μπορεί πολύ γρήγορα να ξανανέβει. Γι’ αυτό καλό είναι να μη ζυγίζεσαι όλη την ώρα.

4. ΚΟΠΩΣΗ

alone bed bedroom blur
Photo by Pixabay on Pexels.com

Ένα από τα πιο κοινά αλλά βραχυπρόθεσμα κετο-συμπτώματα,και αρκετά συνηθισμένος λόγος που κάποιοι παρατάνε τη διατροφή. Ο οργανισμός προσαρμόζεται στο να καίει λίπος για καύσιμο, γεγονός το οποίο είναι μια βιλογική μεταβολή και παίρνει κάποιο χρόνο.

Εάν είναι η πρώτη φορά που ακολουθείς διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, το σώμα θα δυσκολευτεί τις πρώτες μέρες/εβδομάδες καθώς θα χρησιμοποιεί πλέον λίπος.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ του έχεις αφαιρέσει τους καλούς και εύκολους υδατάνθρακες, δεν είναι έτοιμο ακόμα να σε αφήσει να βιώσεις την διαφορά χρησιμοποιώντας το λίπος που του προσφέρεις, μέχρι να κάνει τη μετάβαση.

Έχεις ξεμείνει από ενέργεια λοιπόν! Ίσως να νιώθεις μια πνευματική θόλωση και τουλάχιστον στην αρχή έντονη επιθυμία για ζαχαρούχα ποτά κλπ, όμως αυτό θα υποχωρήσει πολύ γρήγορα (αυτό σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί αν είσαι τυπικός με τους ηλεκτρολύτες).

Στα πλεονεκτήματα είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι της διαδικασίας, ο οργανισμός θα αρχίσει να χρησιμοποιεί λίπος για καύσιμο με τρόπο που δεν το έχει ξανακάνει. Έτσι θα βιώσεις μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα της κετογονικής διατροφής, όπως είναι η πνευματική διαύγεια και τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας.

Τι πρέπει να κάνω;

Το κλειδί εδώ όπως και για τα περισσότερα συμπτώματα της κέτωσης είναι να μείνετε ενυδατωμένοι, να παίρνετε αρκετούς ηλεκτρολύτες και να μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας. Η μετάβαση στην κέτωση δεν είναι αγώνας ταχύτητας.

5. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

woman girl fat fitness
Photo by Public Domain Pictures on Pexels.com

Όπως αναφέρθηκε, την πρώτη εβδομάδα στην κετογονική διατροφή σχεδόν σίγουρα θα χάσεις βάρος (αν την κάνεις σωστά).

Η πραγματικότητα είναι πως το βάρος αυτό θα είναι σχεδόν όλο νερό, με ίσως λίγο από αυτό να είναι λίπος προς το τέλος της εβδομάδας.

Μπορεί να είναι συναρπαστικό να χάνεις βάρος γρήγορα αλλά πρέπει να θυμάστε ότι το βάρος που είναι απώλεια νερού μπορεί να επανέλθει όσο γρήγορα χάθηκε. Επομένως πρέπει να συνεχίσετε και μετά το αρχικό στάδιο για να φανεί η πραγματική απώλεια λίπους.

Μόλις περάσει το αρχικό διάστημα βέβαια, εάν προσέχετε τις θερμίδες σας και δεν καταναλώνετε ούτε λιγότερες, ούτε περισσότερες από όσες πρέπει θα περάσετε στο στάδιο με την σταθερή απώλεια λίπους. Ο οργανισμός, όσο περνά ο καιρός, θα προσαρμόζεται όλο και καλύτερα στην απώλεια λίπους.

6. ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τίποτα τρομακτικό, αν και πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της κέτωσης, οπότε καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι. Οι περισσότεροι πέφτουν στο ένα από τα δύο άκρα αν και υπάρχουν και αυτοί που δεν παθαίνουν τίποτα.

Δυσκοιλιότητα
Λόγω μιας αφυδάτωσης μικρής κλίμακας (αν δεν πίνετε επαρκές νερό), καθώς επίσης και την μείωση των υδατανθράκων που πολλές φορές είναι η κύρια πηγή πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να παρουσιάσετε δυσκοιλιότητα στην αρχή. Η λύση; Να μείνετε ενυδατωμένοι και να προσπαθήσετε να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες με την τροφή σας. Αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι (τσία ειδικά μέσα σε ροφήματα). Επίσης προσπαθήστε να φάτε περισσότερα πράσινα λαχανικά με κάθε γεύμα. Πολλοί το ξεχνάνε, όμως η κετογονική διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και πολλά πράσινα λαχανικά όχι μόνο λίπη. Επίσης βοηθά πολύ το κιτρικό μαγνήσιο – για προτάσεις σκευασμάτων δείτε εδώ.

Διάρροια
Και αυτό μπορεί να συμβεί. Όλο αυτό το νερό που χάνεται από τον οργανισμό κάπου πρέπει να πάει και είναι και αυτός ένας τρόπος. Πάλι, προσπαθήστε να πάρετε περισσότερες ίνες, να μείνετε ενυδατωμένοι και να κάνετε υπομονή μερικές μέρες για να προσαρμοστείτε στην κετογονική διατροφή. Επίσης αν σας εμφανιστεί διάρροια, μειώστε το μαγνήσιο (αν παίρνετε) και το λίπος – η απότομη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημά σας.

7. ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

man lying on rubber mat near barbell inside the gym
Photo by Victor Freitas on Pexels.com

Αυτό προκύπτει από την κόπωση και τα άλλα συμπτώματα που περιγράψαμε και είναι ένα σύμπτωμα που θα παρατηρήσετε εάν γυμνάζεστε και προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στην κέτωση. Το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρετε πολύ καλά με τη γυμναστική σας τις πρώτες μέρες της κετογονικής διατροφής. Στην πραγματικότητα, η πλήρης προσαρμογή μπορεί να πάρει και μήνες.

Το σύμπτωμα αυτό θα υποχωρεί καθώς προσαρμόζεστε.

8. ΑΥΠΝΙΑ

adult smooth brown dog lying on gray bed linen close up photo
Photo by Day One Photo on Pexels.com

Έλλειψη ύπνου, που μαζί με την κόπωση κάνει έναν δύσκολο συνδυασμό, ιδιαίτερα αν εργάζεστε ή έχετε αυξημένες υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην κέτωση.

Προκαλείται από την αύξηση των ορμονών του στρες στον οργανισμό που παρατηρείται τις πρώτες μέρες του περιορισμού υδατανθράκων στη δίαιτα και πριν τα επίπεδα κετονών αντικαταστήσουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός.

Υποχωρεί σχετικά σύντομα και για πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν κετογονική διατροφή μακροχρόνια, ο ύπνος βελτιώνεται σημαντικά.

9. ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ

Μέχρι τώρα επικεντρωθήκαμε στα αρνητικά συμπτώματα της κέτωσης καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ κοινά και προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Το επόμενο όμως είναι ένα από τα πιο ευχάριστα συμπτώματα της κέτωσης.

Μέχρι να φτάσει κανείς στο επιθυμητό επίπεδο κέτωσης δεν πρόκειται να απολαμβάνει τα oφέλη της διατροφής αυτής. Μόλις αυτό όμως επιτευχθεί, το καταλαβαίνουμε και από την μειώμενη αίσθηση όρεξης και πείνας.

Ο οργανισμός διαθέτει δεκάδες χιλιάδες θερμίδων – ενέργειας με τη μορφή λίπους αποθηκευμένες επάνω του, επομένως μόλις προσαρμοστεί και μπει για τα καλά σε κέτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το λίπος πολύ εύκολα για ενέργεια. Έτσι, η απαίτηση του οργανισμού για θερμίδες από τις τροφές ελαττώνεται, διότι χρησιμοποιεί το λίπος από τις αποθήκες. Σε συνδυασμό με το ότι τα λίπη και οι πρωτείνες προκαλούν μεγάλη αίσθηση χορτασμού, η πείνα ελαττώνεται και η αίσθηση κορεσμού διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε διαλειμματική νηστεία μαζί με κετο, είναι καλύτερο να περιμένετε να προσαρμοστείτε πρώτα στη διατροφή και μετά να προχωρήσετε στη διαλειμματική. Το να μείνετε με 16+ ώρες χωρίς τροφή είναι πολύ πιο εύκολο όταν ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί και μπορεί γρήγορα να μπει σε κέτωση.

10. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

woman standing by one foot and holding flare stick near trees
Photo by Wellington Cunha on Pexels.com

Μόλις μεταβείτε πλήρως σε κέτωση θα βρεθείτε να βιώνετε απίστευτη ενέργεια ενώ η κόπωση που προέκυπτε από την μετάβαση θα υποχωρήσει.

Τα λίπη και οι κετόνες είναι πολύ αποδοτικές πηγές ενέργειας σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και δεν προκαλούν τις αυξομειώσεις σε ενέργεια που παρατηρούνται όταν τρώμε ζάχαρη. Το να έχεις σταθερά υψηλά επίπεδα ενέργειας είναι ένα από τα οφέλη της κετο, μαζί με την απώλεια βάρους φυσικά, και είναι ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι μη-υπέρβαροι επιλέγουν την κετογονική διατροφή.

11. ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΕΤΟΝΩΝ

Το τελευταίο από τα συμπτώματα της κέτωσης είναι για όσους θέλουν περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες και είναι το πώς ξέρει κάποιος ότι βρίσκεται σε κέτωση.

Εάν διαβάσατε τη λίστα και εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, βρίσκεστε ήδη σε κέτωση σε κάποιον βαθμό. Εάν όμως θέλετε να βεβαιωθείτε, υπάρχουν τρεις τρόποι, με σειρά ακρίβειας και κόστους.

  • ταινίες κετόνης ούρων
  • αναλυτές κετόνης αναπνοής
  • αναλυτές κετόνης αίματος

ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΕΤΟΝΗΣ ΟΥΡΩΝ

Είναι η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για να ελέγξουν το επίπεδο της κέτωσης που βρίσκονται. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβείς και δεν δίνουν καθαρό μετρήσιμο αριθμό, αλλά δείχνουν στο περίπου αν βρίσκεσαι σε κέτωση.

Η μέθοδος είναι απλή, απλώς ουρείς πάνω σε μια ταινιούλα που αγοράζεις από οποιοδήποτε φαρμακείο. Αυτή αντιδρά με τις κετόνες που υπάρχουν στα ούρα και θα αλλάξει χρώμα ανάλογα με τη συγκέντρωση των κετονών.

Μετράει βασικά τις κετόνες που αποβάλλονται από τα ούρα και αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό όταν κάποιος ξεκινάει την διατροφή. Ύστερα το σώμα μαθαίνει να τις χρησιμοποιεί, οπότε μπορεί να δείχνει εσφαλμένα πως δεν είστε σε βαθιά κέτωση, ενώ είστε.

ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΕΤΟΝΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Οι κετόνες που αποβάλλονται μέσω της αναπνοής και δημιουργούν την δύσοσμη αναπνοή όπως είπαμε παραπάνω, μπορούν να δώσουν μια καλή ένδειξη της συγκέντρωσης κετονών στον οργανισμό, με όχι όμως τόσο μεγάλη ακρίβεια όμως, όσο οι αναλυτές αίματος.

Σε αντίθεση με τις άλλες δυο μεθόδους δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε ανταλλακτικές ταινίες μέτρησης, οπότε το μακροπρόθεσμο κόστος ελαττώνεται. Ούτε θα ασχοληθείτε με αίμα και με αιχμηρά αντικείμενα.

Είναι όμως ακριβά σχετικά και δεν τα έχω δοκιμάσει για να ξέρω αν αξίζουν τα λεφτά τους.

ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΕΤΟΝΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Αυτοί χρησιμοποιούνται από όσους θέλουν να γνωρίζουν με σιγουριά σε τι βαθμό κέτωσης βρίσκονται. Είναι πολύ πιο ακριβείς , όμως δεν είναι αναίμακτοι.
Επίσης χρειάζονται ανταλλακτικές ταινίες μέτρησης, κάτι που αυξάνει το κόστος μακροπρόθεσμα.

52156637_10156054412066188_2428298075920400384_o.jpg

Στην Ελλάδα το μόνο τέτοιο μηχανηματάκι που μετράει κετόνες είναι το precision xtra neo της Abbott, το οποίο μάλιστα μετράει και γλυκόζη. Δυστυχώς οι ταινίες μέτρησης κετονών είναι αρκετά ακριβές (περίπου 2€ η μία), αλλά δεν χρειάζεται να μετράτε καθημερινά, αρκεί και μια φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο (10-15 μέρες). Μπορείτε να ζητήσετε να σας το στείλουν δωρέαν καλώντας την Abbott στο 210 9985222 ή να το ζητήσετε από κάποιο φαρμακείο (αλλά θα πρέπει πιθανά να αγοράσετε και ταινίες μέτρησης μαζί).

Ενημερωτικά έχει άλλες ταινίες για γλυκόζη και άλλες για κετόνες, θα τις βρείτε πιο φθηνά στο ίντερνετ από ότι στα φαρμακεία.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ

Πόσα από τα παραπάνω σημάδια έχετε παρατηρήσει; Η αλήθεια είναι πως είμαστε όλοι διαφορετικοί, κάποιοι μπορεί να έχουν περισσότερα συμπτώματα και κάποιοι άλλοι λιγότερα. Είναι προτιμότερο να μην συγκρίνεστε με άλλους, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες, καθώς οι οργανισμοί διαφέρουν στη διαδικασία της μετάβασης σε πλήρη κέτωση.
Όταν όμως φτάσετε σ’ αυτό το σημείο, τα πλεονεκτήματα αξίζουν τον κόπο.

Πηγή άρθρου (στα αγγλικά)

Μετάφραση: Nana Kostopoulou 

Επιμέλεια και προσθήκες σημειώσεων: Dietonian

Φωτογραφίες: Freepik.com και Pexels.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ιστολόγιο ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ιστολόγιο ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Προηγούμενο άρθροΤσιπς τυριού ή λαχανικών
Επόμενο άρθροΝηστίσιμο τραγανό ψωμί
Debug: Newspaper

Απάντηση