Συνταγή της φίλης μου Κλαίρης και πάλι, η οποία τείνει να γίνεται συνώνυμο της απόλαυσης! Ο άντρας μου έτρωγε κάθε μέρα ένα κομμάτι για μια εβδομάδα σερί και μουγκάνιζε κάθε φορά!

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά (για 10 μερίδες)

1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
200 γρ πράσο
150 γρ φρέσκο κρεμμύδι
60 γρ ελαιόλαδο (μπορείτε να βάλετε και 30 γρ, αν δεν κάνετε κέτο/χαμηλών υδατανθράκων)
Αλάτι (λίγο) και πιπέρι
2 αυγά (100 γρ περίπου)
50 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή λάιτ, αν δεν κάνετε κέτο/χαμηλών υδατανθράκων
100 γρ mascarpone ή τυρί κρέμα κανονική ή λάιτ, αν δεν κάνετε κέτο/χαμηλών υδατανθράκων
200 γρ φέτα ή κατσικίσιο τυρί
25 γρ αλεύρι καρύδας απλό ή 100 γρ απλό για όλες τις χρήσεις, αν δεν κάνετε κέτο/χαμηλών υδατανθράκων
5 γρ bamboo fiber (flour) ή το παραλείπετε, αν δεν κάνετε κέτο/χαμηλών υδατανθράκων
8 γρ baking powder
20 – 30 γρ τυρί τριμμένο για πασπάλισμα (μπορείτε να βάλετε με 5% λιπαρά, αν δεν κάνετε κέτο/χαμηλών υδατανθράκων)
Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια (και το σπανάκι αν χρησιμοποιείτε φρέσκο).

Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε πρώτα το πράσο με τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Αφού μαραθούν λίγο ρίχνετε και το σπανάκι και κλείνετε το καπάκι μέχρι να μαραθεί καλά και να πέσει ο όγκος του. Αφού πέσει ο όγκος ρίχνετε (λίγο) αλάτι και αρκετό πιπέρι. Τα αφήνετε σε μεσαία φωτιά (ως το 9 στο 4) μέχρι να πιεί τα περισσότερα υγρά του (περίπου 20 λεπτά), παρακολουθώντας το συνεχώς. Μόλις έχουν εξατμιστεί τα πιο πολλά, τα αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα να προθερμανθεί.

Όταν κρυώσουν προσθέτετε την κρέμα γάλακτος (κανονική ή λάιτ), το mascarpone (ή το τυρί κρέμα, κανονικό ή λάιτ) και τη φέτα και ανακατεύτε καλά. Δοκιμάζετε λίγο για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή πιπέρι και στο τέλος προσθέτετε τα αυγά, αφού τα χτυπήσετε ελαφρά. Ανακατεύετε να απορροφηθούν. Τέλος ρίχνετε τα άλευρα/το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μείγμα σε ταψάκι στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα περασμένη με λίγο λαδάκι ή βούτυρο. Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και το σουσάμι.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 30-35 λεπτά (είναι έτοιμο όταν έχει ροδίσει από πάνω και είναι σταθερό).

Καλή επιτυχία!

Σημειωσεις Κλαιρης:

  1. Το τσιγάρισμα μπορείτε να το κάνετε και από την προηγούμενη
  2. Καλό είναι μόλις το βγάλετε από το φούρνο, να το βγάλετε και από το ταψί και να αφήσετε τη πίτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα (με τη λαδόκολλα)

Διατροφικές πληροφορίες:

Κάθε μερίδα με τα κέτο υλικά έχει περίπου 230 θερμίδες με 11.4 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 4.9 γρ φυτικών ινών, άρα 6.5 γρ καθαρών υδατανθράκων – 11%), 9.2 γρ πρωτεΐνης (11%) και 18.6 γρ λίπους (73%).

Κάθε μερίδα με τα απλά υλικά, το λιγότερο ελαιόλαδο και τυρί κρέμα light (philadelphia light και κίτρινο με 5% λιπαρά) και κρέμα γάλακτος light (adoro per pasta) έχει περίπου 190 θερμίδες με 13 γρ συνολικών υδατανθράκων (24%), 9.6 γρ πρωτεΐνης (17%) και 11.4 γρ λίπους (59%).

Προηγούμενο άρθροΠαγωτό βανίλια – καραμέλα
Επόμενο άρθροΣυνηθισμένες ερωτήσεις για την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων
Debug: Newspaper

Απάντηση