Citation: Bruci, A.; Tuccinardi, D.; Tozzi, R.; Balena, A.; Santucci, S.; Frontani, R.; Mariani, S.; Basciani, S.; Spera, G.; Gnessi, L.; Lubrano, C.; Watanabe, M. Very Low-Calorie Ketogenic Diet: A Safe and Effective Tool for Weight Loss in Patients with Obesity and Mild Kidney Failure. Nutrients 2020, 12, 333.

Περίληψη
Οι κετογονικές δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (VLCKD) είναι ένα αποτελεσματικό και όλο και περισσότερο χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την απώλεια βάρους. Παραδοσιακά θεωρούμενες ως υψηλές σε πρωτεΐνη, οι κετογονικές δίαιτες εξετάζονται συχνά με ανησυχία από τους κλινικούς γιατρούς λόγω της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν στη λειτουργία των νεφρών. Εδώ αξιολογήσαμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μιας χαμηλής σε θερμίδες κετογονικής δίαιτας σε ασθενείς με παχυσαρκία και ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Πραγματοποιήθηκε μια προοπτική μελέτη πραγματικής ζωής σε ενενήντα δύο ασθενείς μετά από χαμηλή σε θερμίδες κετογονική δίαιτα για περίπου 3 μήνες. Τριάντα οκτώ είχαν ήπια νεφρική ανεπάρκεια και πενήντα τέσσερεις δεν είχαν νεφρικό πρόβλημα και επομένως χαρακτηρίστηκαν ως ομάδα ελέγχου. Ανθρωπομετρικές παράμετροι, βιοηλεκτρική αντίσταση και δεδομένα βιοχημείας συλλέχθηκαν πριν και στο τέλος της διατροφικής παρέμβασης. Η μέση απώλεια βάρους ήταν σχεδόν 20% του αρχικού βάρους, με σημαντική μείωση της μάζας λίπους. Αναφέρουμε βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων και καμία κλινικά σημαντική παραλλαγή σχετικά με τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Κατά τη διαστρωμάτωση με βάση τη νεφρική λειτουργία, δεν βρέθηκαν διαφορές στην αποτελεσματικότητα και τα αποτελέσματα ασφάλειας. Είναι ενδιαφέρον ότι το 27,7% των ασθενών με ήπια νεφρική ανεπάρκεια ανέφεραν κανονικοποίηση του σπειραματικού διηθήματος μετά από την διατροφική παρέμβαση. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, όταν διεξάγεται υπό την επίβλεψη επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης, μια χαμηλή σε θερμίδες κετογονική δίαιτα είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για την απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται από ήπια νεφρική ανεπάρκεια.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Προηγούμενο άρθροΣαν χωριάτικο ψωμί ολικής!
Επόμενο άρθροΤηγανίτες με αβοκάντο
Debug: Newspaper

Απάντηση