Οι κετογονικές διατροφές είναι ένα υποσύνολο των χαμηλών σε υδατάνθρακες διατροφών. Είναι γενικά αποδεκτό, ότι κάθε διατροφή στην οποία καταναλώνονται κάτω από 130 με 150 γραμμάρια υδατανθράκων είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, δεδομένου πως σε μια συμβατική διατροφή, οι περισσότεροι καταναλώνουν χοντρικά 300 γρ υδατανθράκων/ημέρα.

Πως διαφερούν τα δύο είδη διατροφής χαμηλών υδατανθράκων;

Η κετογονική διατροφή είναι μια διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και αρκετά υψηλή σε λίπος που προκαλεί μια μεταβολική κατάσταση γνωστή ως κέτωση, το οποίο σημαίνει πως το σώμα καίει λίπος για ενέργεια (αντί για γλυκόζη).

Η κέτωση επιτυγχάνεται συνήθως αν καταναλωθούν έως 50 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων την ημέρα ή λιγότερο. Το ακριβές ποσό είναι προσωπικό και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότεροι πρέπει να καταναλώσουν έως το πολύ 20 γρ καθαρών υδατανθράκων/ημέρα όταν θέλουν να επιτύχουν κέτωση.

Σε μια απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, κάποιος μπορεί να καταναλώσει παραπάνω υδατάνθρακες και είναι πιθανό να μη μπει σε κέτωση ή να μην είναι σε κέτωση διαρκώς, ανάλογα και με την ποσότητα υδατάνθρακων που καταναλώνει και άλλους βιομετρικούς παράγοντες ή το επίπεδο δραστηριότητας.

Για παράδειγμα μια μικρόσωμη γυναίκα που κάνει καθιστική ζωή αν φάει 50 γρ υδατάνθρακα ανά ημέρα, μάλλον δεν θα μπει σε κέτωση, ενώ ένας μεγαλόσωμος άντρας που γυμνάζεται είναι πιο πιθανό να βρεθεί σε κέτωση, ιδίως αν προγραμματίζει να καταναλώνει τους περισσότερους υδατάνθρακες της ημέρας πριν την προπόνησή του.

Συνεπώς για να συνοψίσουμε, ως κετογονική ορίζεται μια διατροφή όταν κάποιος καταναλώνει έως 20 γρ καθαρών υδατανθράκων/ημέρα, ενώ ως χαμηλών υδατανθράκων οποιαδήποτε διατροφή έχει έως 150 γρ – στο ιστολόγιο αυτό γενικά δεν συστήνουμε σε κανέναν να καταναλώνει πάνω από 100 γρ υδατάνθρακων/ημέρα.

Ποια είναι τα είδη της κετογονικής διατροφής

Η κετογονική διατροφή μπορεί να χωριστεί σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • την “τεμπέλικη” κετογονική
  • την “απλή” κετογονική
  • την θεραπευτική κετογονική

Η “τεμπέλικη” κετογονική είναι όταν κάποιος τρώει μόνο από τα επιτρεπτά τρόφιμα στην πράσινη λίστα, χωρίς να μετράει ποσότητες, δίνοντας έμφαση στα καλά λίπη και προσέχοντας την ποσότητα της πρωτεΐνης. Είναι ιδανική για όσους δεν έχουν κάποιο σοβαρό θέμα υγείας και θέλουν μόνο να τρώνε σωστά, αποκομίζοντας κάποια οφέλη. Έχει το αρνητικό πως επειδή δεν μετράει κάποιος τίποτα (εκτός ίσως από τους υδατάνθρακες στην αρχή), μπορεί τελικά να μην επιτύχει και ιδιαίτερη κέτωση, αλλά, ως γνωστόν, η κέτωση δεν είναι πάντα το ζητούμενο για όλους, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν ισοδυναμεί με απώλεια βάρους σώνει και ντε.

Η “απλή” κετογονική είναι όταν κάποιος μετράει και ζυγίζει τι τρώει και προσπαθεί να προσαρμόσει την διατροφή του στα λεγόμενα, δικά του μάκρος. Οι μακροεντολές (μάκρος) είναι ένας άλλος όρος για τη λέξη μακροθρεπτικά συστατικά. Τα 3 κύρια μακροθρεπτικά συστατικά είναι τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Μπορείτε να διαβάσετε πιο πολλά για αυτά εδώ. Η ποσότητα αυτών (εκτός από τους υδατάνθρακες που είναι σταθεροί στα 20 γρ) είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η σωματική διάπλαση και η δραστηριότητα. Όταν κάποιος λοιπόν μετράει και πετυχαίνει τα μάκρος του, η κέτωση είναι σίγουρη μετά από μερικές μέρες και ανάλογα με τα ποσοστά που κρατάει, μπορεί να επιτύχει πιο βαθιά ή πιο ελαφριά κέτωση. Σε αυτή την κατηγορία εννοείται πως το άτομο σίγουρα θα βιώσει όλα τα οφέλη της κετογονικής διατροφής πέρα από την όποια απώλεια βάρους, που βασικά είναι παρενέργεια και όχι ο στόχος (μπορεί κάποιος να χάσει βάρος με πολλούς τρόπους, η κέτωση όμως προσδίδει υγεία, σωστότερη λειτουργία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα και αυξημένες πιθανότητες μακροζωΐας). Ιδανικά τα επίπεδα κέτωσης κυμαίνονται από 1,5 mmol / L έως 3,0 mmol / L και τα ποσοστά είναι συνήθως 75% με 80% λίπος, 15% με 20% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες (έως 20 γρ/ημέρα).

Η θεραπευτική κετογονική είναι όταν κάποιος έχει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας (πχ καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιλήψια, άλλο αυτοάνοσο) και προσπαθεί να επιτύχει υψηλά επίπεδα κέτωσης πάνω από 3,0 mmol / L. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με ακόμα μεγαλύτερη μείωση υδατανθράκων (έως 10 γρ/ημέρα) και αύξηση του ποσοστού λίπους σε οτιδήποτε μεταξύ 85% και 90% των ημερήσιων θερμίδων. Η πρωτεΐνη κινείται στο 10 με 15% των θερμίδων.

Τι είναι η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων

Η απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, είναι μια πολύ χαλαρή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, στην οποία κάποιος θα μπορούσε να φάει και κάτι από την πορτοκαλί λίστα, αλλά στα πρώτα στάδια το ιδανικό θα ήταν να τρώτε το πολύ μία από τις επιλογές της πορτοκαλί λίστας. Για μια πιο χαλαρή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή αν μόλις ξεκινάτε και δεν θέλετε να κάνετε απότομες αλλαγές, θα μπορούσατε να επιλέγετε 2 επιλογές, αλλά αν θέλετε να μπείτε σε κέτωση και τελικά να προσαρμοστείτε στην καύση λίπους για ενέργεια, καλό είναι να αποφεύγετε τα φρούτα εντελώς και σταδιακά να μειώνετε και ό,τι άλλο καταναλώνετε από την πορτοκαλί λίστα ή να μην το τρώτε κάθε μέρα.

Η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι ιδανική για όσους δεν έχουν κάποιο θέμα υγείας και θέλουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στην διατροφή τους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com

Προηγούμενο άρθροΓύρος
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με μανιτάρια, πιπεριές, κάρυ και κρέμα καρύδας
Debug: Newspaper

Απάντηση