Η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να συμβάλει στην επικράτηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως

Wenpeng You 1 , Frank Rühli 2 , Patrick Eppenberger 2 , Francesco Maria Galassi 3 , Pinchun Diao 4 ,  and Maciej Henneberg 1 , 2
  • 1 Adelaide Medical School, The University of Adelaide, Adelaide, Australia
  • 2 Institute of Evolutionary Medicine, University of Zurich, Zürich, Switzerland
  • 3 College of Humanities, Arts and Social Sciences, Flinders University, Adelaide, Australia
  • 4 China Organic Food Certification Center, , 100081, Beijing, China
DOI: https://doi.org/10.2478/anre-2020-0023 | Published online: 29 Sep 2020

Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: 29 Σεπ 2020

Περίληψη: Η κατανάλωση γλουτένης θεωρείται πως έχει έναν αμφιλεγόμενο συσχετισμό με την παχυσαρκία σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Προσπαθήσαμε να εξετάσουμε αυτήν την σύνδεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τις χώρες υπό εξέταση ελήφθησαν από 168 χώρες. Χρησιμοποιήθηκαν διαγράμματα διασποράς, μοντέλα αμφίδρομης, μερικής συσχέτισης και πολλαπλών γραμμικών παλινδρόμησης για τη διερεύνηση και τη σύγκριση της σύμπτωσης μεταξύ της επικράτησης της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης γλουτένης (που είναι είδος πρωτεΐνης), της πρωτεΐνης των δημητριακών χωρίς γλουτένη και της ολικής πρωτεΐνης δημητριακών αντίστοιχα. Οι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου της παχυσαρκίας: πρόσληψη θερμίδων, καθιστικός τρόπος ζωής, αστικοποίηση, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, πρόσληψη πρωτεΐνης κρέατος και κατανάλωση ζάχαρης συμπεριλήφθηκαν σε αναλύσεις ως δυνητικοί συγχυτές. Οι 168 χώρες στρωματοποιήθηκαν επίσης σε αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες ομάδες χωρών για περαιτέρω εξέταση των σχέσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναλύσεις συσχετισμού διμεταβλητών αποκάλυψαν ότι η ισχύς και η κατεύθυνση των συσχετίσεων μεταξύ όλων των μεταβλητών (ανεξάρτητες, εξαρτώμενες και πιθανές συγχύσεις) ήταν σε παρόμοια επίπεδα. Η επικράτηση της παχυσαρκίας συσχετίστηκε θετικά με την κατανάλωση γλουτένης, αλλά συσχετίστηκε αρνητικά με την κατανάλωση πρωτεΐνης δημητριακών χωρίς γλουτένη και ήταν σχεδόν μηδενικός με τη συνολική κατανάλωση πρωτεΐνης δημητριακών. Αυτές οι σχέσεις ήταν παρόμοιες σε όλες τις χώρες (n = 168), ομαδοποίηση ανεπτυγμένων χωρών (N = 44) και ομαδοποίηση αναπτυσσόμενων χωρών (n = 124). Όταν η πρόσληψη θερμίδων, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην αγοραστική δύναμη, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η αστικοποίηση διατηρήθηκαν στατιστικά σταθερές στην ανάλυση μερικής συσχέτισης, η παχυσαρκία συσχετίστηκε σημαντικά με την κατανάλωση γλουτένης σε όλες τις χώρες, την ομαδοποίηση των αναπτυγμένων χωρών και την ομαδοποίηση των αναπτυσσόμενων χωρών και ήταν σημαντικά αλλά αντίστροφα και ασθενώς συνδεδεμένη με την πρωτεΐνη δημητριακών χωρίς γλουτένη σε όλες τις χώρες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, και σχεδόν συσχετίστηκε με τη συνολική πρωτεΐνη δημητριακών σε όλες τις ομάδες χωρών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σταδιακή ανάλυση πολλαπλής παλινδρόμησης, όταν συμπεριλήφθηκαν όλες οι ανεξάρτητες μεταβλητές και οι δυνητικοί παράγοντες σύγχυσης, επιλέχθηκε η κατανάλωση ζάχαρης ως η μεταβλητή που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην παχυσαρκία με R2 = 0,510, ενώ η γλουτένη τοποθετήθηκε δεύτερη αυξάνοντας R2 σε 0,596. Η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να έχει εμφανιστεί ως ασυνεχής, αλλά σημαντική αιτία της παχυσαρκίας. Ενώ η δυτικοποίηση οδήγησε τα πρότυπα διατροφής παγκοσμίως στο να ενσωματώσουν περισσότερες καλλιέργειες γλουτένης, οι μέθοδοι εκτίμησης του γιατί επικρατεί η παχυσαρκία μπορεί να μην λειτουργήσουν σωστά για τα μελλοντικά ποσοστά παχυσαρκίας αν δεν ληφθεί υπόψη η κατανάλωση γλουτένης.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: freepik.com

Προηγούμενο άρθροΣουφλέ μελιτζάνας
Επόμενο άρθροΤο λεπτό έντερο επεξεργάζεται την φρουκτόζη και όχι το συκώτι!
Debug: Newspaper

Απάντηση